Cum să faci bani din nimic! O activitate complet inutilă a costat jumătate de miliard de euro în zece ani şi aşteaptă cel puţin încă un miliard în următorii zece.
Preţuri mai mari, cozi mai lungi şi bătaie de cap mai mare. Sunt singurele consecinţe ale uneia dintre sutele de legi care provoacă doar pagubă.
Sigur, cineva trebuie să şi câştige. În 2008, cel mai recent an cu bilanţuri publice, firmele care tipăresc tichete de masă ajunseseră să încaseze 100 de milioane de euro, adică 0,1% din PIB. Pentru ce? Pentru absolut nimic! Obiectivele sunt ratate din start:
1. Tichetul de masă îşi propune să ofere o deducere fiscală pentru o parte din venituri (sub 200 de lei pe lună). Deduceri fiscale există oricum, nu este nevoie de un mijloc de plată separat pentru asta. Dimpotrivă, el îngreunează procedurile fiscale şi birocratice.
2. Tichetul de masă îşi propune să restrângă opţiunile cumpărătorului la alimente. Deci statul ne crede beţivi şi proşti şi îşi închipuie că există cineva, chiar şi plătit cu salariul minim, care dacă ar primi doar bani ar da mai puţin de 200 de lei pe alimente.
3. Tichetul de masă îşi propune să le asigure angajaţilor o masă sănătoasă în fiecare zi. În realitate, ele sunt cheltuite în magazine, care plătesc între 1 şi 5% din suma încasată pentru „privilegiu”. Să nu ne facem iluzii! În cele din urmă, cumpărătorii plătesc. Şi cei cu tichete şi cei cu cash, în mod egal.
Vrem brand de ţară? Putem să-l promovăm low-cost, la mica publicitate: „Stat imbecil, caut soluţii anticriză”.
Citeşte mai mult pe www.riscograma.ro