21.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Termen pentru raportul privind pensiile speciale

Termen pentru raportul privind pensiile speciale

Conducerea Parlamentului a decis, miercuri, să trimită proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari la comisiile de specialitate, cu termen de două săptămâni pentru elaborarea raportului, informează Mediafax.

„Birourile Permanent reunite, după ce timp ce doi ani de zile de când era neconstituţională legea statutului deputaţilor şi senatorilor privitor la votul la solicitările de arestare preventivă, ridicarea imunităţii, începerea urmăririi penale, nu au catacdisit să modifice legea până nu a apărut cazul Şova, imediat s-au executat când parlamentarii au iniţiat iun proiect de lege de introducerea unor pensii speciale pentru parlamentari”, a declarat Orban.

Citește și: UPDATE: Pensiile speciale pentru militari, aprobate de Guvern

El a spus că parlamentarii PNL, cu o singură excepţie, şi-au retras semnătura de pe acest proiect şi că problema pensiilor parlamentarilor este ultima problemă care trebuie rezolvată astăzi.

„Parlamentarii PNL, cu o singură excepţie, şi-au retras semnătura de pe acest proiect de lege. PNL nu sprijină acest proiect, considerăm că problema pensiilor parlamentarilor este ultima problemă pe care trebuie să o rezolve parlamentarii astăzi. Nu cred că, atâta timp cât 99% dintre pensionari îşi câştigă pensia în baza principiului contributivităţii, noi să creăm un regim discriminatoriu pentru parlamentari. Asta îmi arată parşivenia şi lipsa de onestitate şi sinceritate a preşedintelui PSD Victor Ponta, care niciodată nu s-a pronunţat public dacă spijină sau nu sprijină acest proiect de lege. Eu sunt convins că îl sprijină, pentru că altfel nu-l semnau şi nu iniţiau acest proiect de lege aproape toţi parlamentarii PSD şi aproape toţi parlamentarii majorităţii guvernamentale. Cred că acest proiect de lege este un proiect care nu face cinste majorităţii parlamentare, care profită pentru a-şi rezolva problemele personale şi nu caută o soluţie de fond referitoare la asigurarea unei mai bune funcţionări ale instituţiilor statutului”, a adăugat Orban.

Citește și: Ce spune Klaus Iohannis despre legea pensiilor speciale

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, a fost depusă la Camera Deputaţilor şi Senat şi este semnată de 255 de deputaţi şi senatori, inclusiv din opoziţie.

Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.

Liderii PNL au susţinut că parlamentarii partidului şi-au retras semnăturile de pe proiect, cu o singură excepţie a deputatului PNL Radu Zlati.

Cele mai citite

Barcelona își continuă parcursul perfect în La Liga

Barcelona a obținut a șaptea victorie consecutivă în La Liga, menținându-se neînvinsă sub conducerea lui Hansi Flick. Barcelona a câștigat meciul din etapa a 7-a...

Premierul slovac Robert Fico primește din nou o amenințare

Robert Fico, premierul Slovaciei, a primit o scrisoare care conținea un glonț din partea unui expeditor necunoscut, a anunțat guvernul de la Bratislava, miercuri,...

O altă vedetă adusă la Al-Gharafa! Florinel Coman va fi coleg cu un fost jucător de la PSG

Portarul spaniol Sergio Rico a ajuns la un acord cu Al-Gharafa, echipa din Qatar unde evoluează și românul Florinel Coman. Sergio Rico, în vârstă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă