4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016TAXELE ASCUNSE ale CARDURILOR. Care sunt în realitate comisioanele percepute de băncile...

TAXELE ASCUNSE ale CARDURILOR. Care sunt în realitate comisioanele percepute de băncile din România

Cardurile de debit sunt din ce în ce mai populare printre români. Potrivit datelor furnizate de banca centrală, la sfârşitul anului 2012 existau aproximativ 11,5 milioane de carduri de debit valide în circulaţie.

Totuşi, cei mai mulţi români care folosesc un card de debit nu cunosc toate costurile pe care le implică un astfel de instrument bancar. Jurnaliştii de la Efin.ro au analizat taxele şi comisioanele percepute de cele mai importante bănci din România, potrivit Realitatea.net.

Citeşte şi Românii au prins gustul plăţilor cu cardul

BCR percepe o taxă de zece lei pentru emiterea unui card de debit nou. Interogarea soldului este taxată cu 20 de bani la bancomatele BCR şi cu 2,5 lei la cele ale altor bănci. Pentru retrageri de la bancomatele altor instituţii bancare comisionul perceput este de 0,75%, în timp ce la aparatele proprii taxa este de 0,2%. Pentru eliberarea numerarului la ghişeele instituţiei, BCR percepe 0,5% din sumă.

Taxa de emitere card percepută de BRD variază între 10 şi 200 de lei, în funcţie de tipul cardului. Banca impune clienţilor o taxă de 0,2% pentru retragerea de numerar de la ATM, în timp ce retragerea de la ghişeul băncii este taxată cu 0,5%. Dacă aleg să-şi schimbe codul PIN la bancomat, clienţii vor plăti doi lei. Retragerea banilor de la bancomatele altor bănci e taxată de BRD cu patru lei 50, plus unu la sută din sumă.

La Raiffeisen Bank taxa de emitere card variază între 15 şi 70 de lei. Interogarea soldului la ATM-urile băncii este taxată cu 0,3 lei în timp ce pentru retragerea numerarului taxa percepută este de 0,2%. La ATM-urile altor bănci eliberarea numerarului este taxată cu 2,5 lei plus 1% din suma tranzacţionată.

Citeşte şi Românii s-au obişnuit cu plăţile electronice

Banca Transilvania percepe un comision de 30 de bani pentru interogarea soldului, în timp ce eliberarea numerarului de la bancomatele băncii este gratuită. Dacă scoateţi bani de la bancomatele altor bănci veţi plăti 2,5 lei plus 1% din sumă. Închiderea cardului este taxată cu 2,5 lei, în timp ce reemiterea cardului sau a codului PIN se taxează cu 15 lei.

Bancpost percepe costuri de emitere card de până la 20 lei, în timp ce retragerea banilor de la ATM-urile băncii e taxată cu 0,25% până la 0,40%. Pentru tranzacţiile realizate la ATM-urile altor bănci se percepe un comision cuprins între 2,5 lei plus 0,5% şi 0,75%. Clienţii Bancpost plătesc 30 de bani pentru interogarea soldului la ATM-urile băncii şi 1,5 lei pentru aceeaşi operaţiune, la ATM-urile altor bănci.

Cele mai citite

Soldați nord-coreeni, pregătiți să lupte alături de Rusia împotriva Ucrainei, avertizează șeful Pentagonului

Mii de soldați nord-coreeni aflați în Rusia sunt pe punctul de a intra în luptele împotriva Ucrainei, a declarat Lloyd Austin, secretarul american al...

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...

Numărul virozelor, în creștere. INSP anunță peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în săptămâna 11-17 noiembrie

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a raportat peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în perioada 11-17 noiembrie, înregistrând o creştere semnificativă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă