» Marii speculatori ai lumii fac de cateva zile atacuri asupra monedei euro, care s-a depreciat in ultimele doua luni cu 8% fata de dolarul american. Cursul a ajuns la 1,38 dolari pentru un euro, cel mai bun din ultimele 7 luni pentru moneda SUA. Speculatorii se bazeaza mai ales pe impactul puternic privind problemele reale ce pot fi create de nerambursarea datoriilor Greciei, care a fost nevoita sa adopte masuri dure de austeritate pentru a nu ajunge la insolventa.
Cauzele deprecierii monedei euro mai trebuie cautate si in problemele structurale cu care se confrunta in prezent Portugalia, Spania si Italia. In aceste conditii, UE va fi nevoita sa intervina pentru a sprijini in mod deosebit Grecia si, implicit, de a participa la stoparea deprecierii monedei europene. Deja, pe 4 februarie, Banca Central Europeana a reconfirmat pastrarea dobanzii de referinta la 1% (neschimbata din martie 2009); la fel banca Angliei (dobanda a ramas neschimbata – 0,5% la lira), ceea ce inseamna ca ambele institutii vor continua sa sprijine direct revenirea economica. Banca Angliei mai are mult de lupta in special cu rascumpararea activelor toxice in valoare de 239 milioane lire, al caror termen a expirat pe 26 ianuarie 2010.
Privind activele toxice, avem o situatie similara caracteristica la nivelul marilor banci din lume, in special din SUA, iar in aceasta privinta exista si o solutie propusa la Forumul economic mondial de la Davos din ianuarie 2010, ce se refera la infiintarea unor banci "de pierderi" (un fel de AVAS-uri in echivalent romanesc), care sa preia aceste active toxice de la bancile comerciale si de investitii cu probleme.
Vom ramane in sfera monetara si vom spune ca pe 3 februarie Banca Nationala a Romaniei a intervenit din nou asupra modificarii politicii monetare, reducand astfel cu 0,5% dobanda de referinta, aceasta ajungand in prezent la 7%. Chiar si cu acest semnal destul de insistent al BNR, deblocarea financiara la nivelul sistemului de creditare se va realiza de abia la jumatatea acestui an, cand vom simti cu adevarat o relansare a acestui sector, mai ales in economie, cand bancile de imprumut vor sti mai bine valorile reale ale garantiilor solicitate pentru creditare.
Oricum, reactia corectiva a pietei valutare interne fata de valoarea de schimb a monedei nationale a fost mai putin asteptata de catre unii traderi deoarece acestia isi doreau inca o apreciere a monedei locale. Leul s-a depreciat insa mai mult ca urmare a marcarilor de profit din partea jucatorilor din piata valutara autohtona, bazate in special pe aprecierile destul de bune ale acestei monede din ultima perioada, dar si avand in vedere deciziile de politica monetara ale bancilor centrale din Europa.
In acest context international si intern privind o eventuala perspectiva favorabila ce poate aparea ca urmare a politicilor financiare la nivel global, ce decizie de investitie se poate lua, care sa vizeze un sector de activitate ceva mai profitabil? Referindu-ne doar la emitentii BVB, am ales pentru primele concluzii un grafic comparativ dintre sectorul energetic si un sector mai larg, care contine sectorul financiar de investitii cumulat cu cei 10 emitenti cei mai bine situati la nivel BVB.
Aceste doua categorii de sectoare sunt evidentiate la BVB prin doi indici, poate mai putin analizati, si anume BET-XG si BET-XT. Graficul saptamanal realizat la cei doi indici ne prezinta urmatoarele aspecte mai importante: sectorul financiar de investitii si emitentii indicelui BET au o apreciere mai buna decat sectorul energetic, mai ales pe trendul de revenire inceput o data cu rally-ul din martie 2009.
Evolutia ambelor sectoare se desfasoara intre extremitatile unui canal ascendent crescator, ale caror limite maxime/minime constituie puncte de reversal ideale pentru deciziile IN/OUT ale speculatorilor pe termen scurt. Miscarile swing up/down incluse in canalul de evolutie au o ciclicitate medie de 10 saptamani, minimele putand fi folosite de investitori pentru acumulari periodice cu sume constante; exista sansa unor pullback-uri pe viitor, insa acestea vor accentua ascensiunea ciclului de variatie respective.
In cazul nostru, strategia ar putea fi acumularea in trepte a actiunilor solide din compunerea indicelui BET-XT, acesta fiind tot mai mult in atentia investitorilor actuali, tendinta ce se va pastra si in acest an.