Aderarea la UE obligă statul să respecte legislația, așa cum o fac și contribuabilii. Concret, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) invită, printr-o hotărâre recentă, Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Sibiu şi Administraţia Fondului pentru Mediu să returneze sumele încasate ilegal din taxa de poluare. Curtea de la Luxemburg îi dă astfel dreptate lui Ilie Nicula. Acesta s-a trezit că statul refuză să-i returneze cei circa 5.100 de lei, sumă plătită pentru înmatricularea în România a unui autoturism adus din Germania, după ce tot CJUE a decis că această taxă încalcă legislația comunitară. Mai mult chiar, Nicula a fost scos dator cu diferența dintre suma plătită ca taxă de poluare și cea aferentă timbrului de mediu, în valoare de 8.126 de lei, deoarece plimbat între instanțe timp de câțiva ani, cererea acestuia a intrat sub incidența unei noi legislații.
Astfel, Tribunalul Sibiu a decis că reclamantul nu este îndreptăţit să recupereze taxa pe poluare şi dobânzile aferente, suma corelativă fiindu-i reţinută de autorităţile fiscale şi de mediu cu titlu de timbru de mediu, având în vedere valoarea acestuia, care este mai mare decât cea a taxei pe poluare achitate la înmatricularea autovehiculului său. În hotărârea CJUE se arată că: “În aceste condiţii, este necesar să se constate că un sistem de rambursare precum cel în discuţie în litigiul principal nu permite exercitarea efectivă a dreptului la rambursarea unei taxe percepute cu încălcarea dreptului Uniunii de care justiţiabilii dispun în temeiul acestui drept”.
Banii vor fi restituiți tot prin procese
“În mod normal, statul ar trebui să restituie din proprie initiativă și automat aceste sume. Nu mă aștept însă la așa ceva. Probabil din rațiuni de construcție bugetară, statul va lăsa ca lucrurile să «se rezolve» tot ca și până acum, adică în instanță. Fiind vorba de sume care per capita nu sunt mari, e puțin probabil ca toți plătitorii acestei taxe, care sunt cu sutele de mii, să ia calea tribunalelor, o cale anevoioasă și costisitoare. Probabil că pe această comoditate se bazează și decidenții și, în consecință, nu se va întâmpla nimic. Însă riscul e mare, pentru că CE poate amenda România cu 30.000 de euro/pe zi de întârziere în aplicarea acestei decizii. Dar vor fi mulți care vor merge în instanțe, instanțe ce sunt și așa îngropate în dosare”, susține avocatul Gheorghe Piperea.
Reamintim faptul că, din 15 martie 2013, Guvernul a înlocuit taxa auto cu timbrul de mediu, iar noua formulă de calcul a condus la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro, pe principiul că maşinile vechi au o durată scurtă de funcţionare şi, deci, vor polua pentru un interval mai mic. Timbrul de mediu se plăteşte o singură dată la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere a titlului de proprietate, atât în cazul maşinilor noi, cât şi al celor second hand, pentru care nu a fost plătită fosta taxă auto.
În urmă cu 7 ani arădeanul Ilie Iluna învingea în instanță o altă taxă ilegală impusă de un alt guvern – taxa de primă înmatriculare. Iluna devenea astfel primul român care demonstra că Executivul Tăriceanu II băga mâna în buzunarul cetățenilor. A fost începutul unui șir lung de procese, care s-au încheiat cu restituirea tuturor sumelor astfel încasate. Procesele s-au încheiat însă aici, fără vreun efect asupra celor care au impus această măsură.