-3 C
București
luni, 20 ianuarie 2025

Sporuri

Sporurile cu caracter permanent avute in vedere la determinarea punctajului mediu anual sunt prevazute in OUG nr. 4/2005, fiind cele acordate in legile  nr. 57/1974 si 49/1992, si pot fi valorificate daca au facut parte din baza de calcul al pensiei, asa cum a fost aceasta reglementata inainte de 1 aprilie 2001 – cand a intrat in vigoare noua lege a pensiilor.
Sporurile cu caracter permanent, acordate prin Legea 49/1992 pentru modificarea si completarea unor reglementari din legislatia de asigurari sociale, utilizate la recalcularea pensiei sunt: sporul pentru lucru in subteran, precum si pentru lucru pe platformele marine de foraj si extractie; indemnizatia de zbor; sporul pentru conditii grele de munca; sporul pentru lucrul sistematic pentru programul normal; sporul pentru exercitarea unei functii suplimentare; alte sporuri cu caracter permanent prevazute de legislatia specifica fiecarui domeniu de activitate sau prevazute in contractele colective sau individuale de munca, informeaza Casa Nationala de Pensii. CNPAS precizeaza ca sporul pentru orele lucrate peste program poate fi avut in vedere la recalcularea pensiei doar daca a avut caracter permanent si a fost acordat conform Legii 49/1992.
In legatura cu sporul pentru lucrul sistematic, directorul Mihail mentioneaza ca acesta nu trebuie confundat cu orele suplimentare, ci este acordat in anumite ramuri de activitate si este spor cu caracter permanent.
 Adeverintele pentru sporuri permanente, obtinute de la unitatile unde a fost prestata o asemenea activitate, sunt necesare la calculul pensiei, dar trebuie intocmite corect", declara directorul Angelica Mihail de la CNPAS.
Viitorii pensionari, dar si varstnicii carora li s-au recalculat pensiile au mici avantaje la calcularea punctajului anual, in cazul unor activitati in care au beneficiat de sporuri permanente.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă