Ancheta statistica in gospodarii efectuata de Institutul National de Statistica (INS) a aratat pe primul trimestru un numar mai mare de someri decat cel inregistrat la agentiile de ocupare a fortei de munca, diferenta intre cele doua rate ale somajului fiind de 1,8 puncte procentuale, informeaza Rompres.
Rata somajului BIM, calculata conform metodologiei Biroului International al Muncii (BIM), a fost de 7% in primul trimestru, in scadere cu 0,2% fata de trimestrul intai 2006 si cu 0,8% comparativ cu primul trimestru din 2006, conform cercetarii statistice asupra fortei de munca in gospodarii (AMIGO) realizata de INS.
Pe primele trei luni din 2007, rata somajului BIM a fost superioara cu 1,8% fata de rata somajului inregistrat, comunicata de Agentia Nationala a Fortei de Munca (ANOFM), care s-a cifrat la 5,%.
Rata somajului BIM pentru barbati a fost de 7,8%, iar pentru femei a fost de 6,2%, respectiv de 8,1% in mediul urban si 5,8% in mediul rural.
Rata somajului BIM avea nivelul cel mai ridicat – 21,8% – in randul tinerilor (15-24 ani).
Somajul a afectat in masura mai mare absolventii invatamantului mediu si scazut, pentru care rata somajului a fost de 7,5%, respectiv 8%, comparativ cu 3,1% – rata inregistrata pentru somerii cu studii superioare.
Rata somajului BIM de lunga durata (somaj de un an si peste) a fost de 3,7%.
Incidenta somajului BIM de lunga durata (ponderea persoanelor aflate in somaj de un an si peste in total someri) era de 53%, fata de 53,7% in trimestrul I 2006.
Potrivit INS, somajul pe termen lung s-a manifestat mai pregnant in randul persoanelor din mediul urban (53,8% fata de 51,6% in mediul rural) si in randul barbatilor (53,9% fata de 51,6% in cazul femeilor).
Pentru tineri (15-24 ani), rata somajului de lunga durata (in somaj de sase luni si peste) a fost de 14,4%, iar incidenta somajului de lunga durata in randul tineretului de 66%.