„Discuţiile referitoare la impozitarea tuturor pensiilor au pornit de la o propunere de dezbatere. Era vorba de un pachet de măsuri aplicabile simultan şi care viza impozitarea tuturor pensiilor, reducerea cotei unice la de impozitare la 10% şi scăderea TVA cu până la cinci procente”, susţine preşedintele Comisiei Finaţe-Bănci din Senat, democrat-liberalul Ovidiu Marian.
Senatorul PDL ne-a declarat că „propunerea de dezbatere” are în vedere stimularea mediului de afaceri.
„În primul rând mediul privat, mediul de afaceri care susţine locurile de muncă în economie ar avea de câştigat. Propunerea avea la bază stimularea mediului de afaceri prin reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 10%. Şi pentru pensionari s-ar aplica astfel o cotă de impozitare de 10%. În plus, scăderea TVA cu patru-cinci puncte procentuale ar stimula consumul, de asemenea benefic pentru economie”, a mai precizat Ovidiu Marin.
Cine câştigă?
Însă această impozitare uniformă şi reducerea cotei ar avea ca rezultat pensii mai mici pentru cei sub plafonul actual de 1.000 lei şi încasarea de pensii mai mari pentru cei care primeau lunar peste 1.000 lei.
În prezent, aproape 90% din pensionari au pensii sub 1.000 lei. Impozitarea se aplică doar pensiilor care depăşesc plafonul de 1.000 lei şi doar pentru suma care depăşeşte această limită. Astfel dacă un pensioar are 1.200 lei, se impozitează cu 16% doar 200 lei. Pentru comparaţie cu alte state UE, în Franţa şi Anglia de exemplu, impozitul pentru pensiile anuale este unul progresiv. În Germania impozitul pe pensii se aplică doar peste o anumită limită, iar la vecinii noştri bulgari, nu se impozitează.
În România sunt 5,4 milioane de pensionari şi doar 4,1 milioane de angajaţi.
Ideea impozitării uniforme cu o cotă unică pentru toate pensiile a mai fost propusă şi cu ocazia lansării măsurilor de restrângeri bugetare asumate anul trecut de Guvern. Însă, nu a fost agreată de către liderii partidelor care susţineau PDL, aceştia refuzând să îşi asume răspunderea politica pentru o astfel de măsură.
Momentul oportun
Analistul economic Laurian Lungu, de la Macroanalitica consideră însă că deşi este evident că sistemul de pensii nu e sustenabil, trebuie ales cu atenţie momentul aplicării eventualelor impozitări de pensii.
„Este o problemă de sustenabilitate a sistemului de pensii. Cheltuielile cu pensiile trebuie reduse şi intervin diverse alte elemente, există şi discrepanţe mari între pensii. Unele sunt foarte mari, altele foarte mici. Însă trebuie analizat dacă este momentul oportul pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile. Trebuie o strategie bine fundamentată, trebuie să existe evaluări. O astfel de măsură este mult prea importantă pentru a fi luată pe genunchi, fără să existe o prognoză”, a precizat Laurian Lungu.
Criza afectează păturile sărace ale populaţiei şi trebuie analizat ce se întâmplă dacă se reduc pensiile, potrivit sociologului Cătălin Zamfir, directorul Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii.
„Dacă se reduc pensiile trebuie văzut unde se duc aceşti bani. E nevoie de o astfel de măsură. În perioadă de criză, în lume, cheltuielile sociale nu se reduc şi au rol de compensare. Reducerea pensiilor ar putea avea ca efect înmpingerea spre sărăcie a unor grupuri mari de pensionari. În România, cheltuielile sociale publice sunt cele mai mici (ca proporţie din buget) din Europa. În domeniul social suntem la marginea Europei. Reducerea pensiilor se poate face, dar tot reducând ne depărtăm de partea europeană”, a declarat Cătălin Zamfir.