14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Se ieftinesc iahturile, blănurile şi alcoolul

Se ieftinesc iahturile, blănurile şi alcoolul

Noile reglementări aduc din acest an scăderea TVA la produse şi servicii şi majorarea taxelor şi impozitelor locale, inclusiv scumpirea RCA. Balanţa va fi echilibrată, ţinând cont că 88% din veniturile românilor se duc pe alimente, taxe şi impozite şi plata serviciilor?

„Vă informăm că, începând de la 1 ianuarie 2016, intră în vigoare Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, precum şi Legea nr. 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală. Principalele modificări aduse în privinţa impozitelor şi taxelor locale privesc:  impozitul datorat de persoanele fizice, care va fi calculat, începând cu anul 2016, în funcţie de destinaţia clădirii (…)“. Astfel de scrisorele au primit toţi contribuabilii din Bucureşti, Fiscul urându-le un an bogat ca să aibă de unde să acopere majorarea taxelor şi impozitelor pe care le aduce 2016.

Astfel, pentru clădirile de locuit impozitul se va calcula aplicând o cotă de 0,1% asupra valorii impozabile clădirii, cotă stabilită prin hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Pentru clădirile nerezidenţiale cota este 0,2%. Pentru clădirile cu destinaţie mixtă, impozitul se va calcula prin însumarea impozitului pentru suprafaţa folosită în scop rezidenţial cu cel pentru suprafaţa în scop nerezidenţial. Toţi cei care au deţinut la data de 31 decembrie 2015 în proprietate clădiri nerezidenţiale sau cu destinaţie mixtă trebuie să depună declaraţii până la 31 martie 2016 inclusiv. Noul an aduce românilor şi o majorare a preţului asigurărilor auto obligatorii, impactul cel mai mare fiind asupra transportatorilor rutieri, transmisia făcându-se în preţul final al produselor. Pentru a tempera aceste majorări, reprezentanţii transportatorilor, ai companiilor de asigurări şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară au încheiat, la finele lunii, un protocol care limitează creşterea RCA la 50% faţă de nivelul din iunie anul acesta.

Ce se ieftineşte

Cea mai importantă măsură de relaxare fiscală vizează reducerea cotei generale de TVA, de la 24% la 20%, care ar urma să conducă la scăderea preţurilor cu 3,33%, dacă se transmite integral.

De asemenea, taxa a scăzut de la 9% la 5% pentru cinematografe, muzee, livrările de cărţi, manuale, ziare şi reviste, nivel care se va aplica şi pentru evenimentele sportive şi culturale, până acum fiind impusă o cotă de 24% pentru acestea. O cotă de TVA de 9% se aplică şi pentru medicamente, hoteluri, alimente, restaurante şi catering şi furnizarea de apă. Aceste măsuri vor pune şi mai multă presiune asupra inflaţiei, care a intrat în teritoriu negativ după reducerea TVA la alimente. Noul Cod Fiscal elimină acciza pentru unele dintre produse, cum ar fi cafeaua, blănurile şi iahturile, în timp ce pentru băuturile alcoolice acciza coboară cu aproximativ 30%. În schimb, acciza pentru carburanţi şi energia electrică rămâne la acelaşi nivel, dar cea pentru ţigarete va creşte, iar în cazul ţigărilor electronice va fi introdusă. Pe de altă parte, energia electrică se va ieftini de la 1 ianuarie, astfel că preţul electricităţii la consumator va fi mai mic cu 5-6%, după reducerea tarifelor de distribuţie şi a bonusului de cogenerare. Iar de la mijlocul anului viitor scade şi preţul gazelor naturale pentru consumatorii industriali, care vor plăti cu 5%-6% mai puţin, în timp ce pentru consumatorii casnici evoluţia depinde de calendarul de liberalizare a preţurilor.

O altă prevedere a Codului Fiscal vizează impozitul pe dividende, care va scădea de la 16% la 5% şi se va aplica pentru câştigurile aferente acestui an, urmând ca din 2017 să se adauge o cotă de 5,5% datorată la bugetul de asigurări de sănătate, baza de calcul fiind plafonată superior la de cinci ori salariul mediu pe economie. Pentru microîntreprinderi a fost majorat plafonul de venituri impozabile în care trebuie să se încadreze, de la 65.000 de euro la 100.000 de euro, şi s-a introdus un sistem diferenţiat de cote de impozitare, între 1% şi 3%, pentru stimularea înfiinţării de locuri de muncă şi pentru o distribuire mai echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderile cu salariaţi şi cele fără. Astfel, noile cote de impozitare, valabile de la 1 ianuarie, sunt de 1% pentru microîntreprinderile cu peste 2 salariaţi (inclusiv), de 2% pentru cele cu un salariat şi de 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi, de la 3% cotă generală de impozitare a veniturilor pe această categorie de firme. În privinţa impozitului pe profit, cota generală rămâne cea de 16%, modificări fiind înregistrate punctual la bunurile pentru care se acordă facilitatea profitului reinvestit, precum şi pentru unele cheltuieli deductibile.

Reamintim faptul că reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au cerut reanalizarea Codului Fiscal în Parlament şi „redimensionarea” reducerilor de impozite şi taxe. De asemenea, Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte impactul noului Cod Fiscal asupra bugetului. Iar Consiliul Fiscal a estimat că, sub efectul noii legi, deficitul bugetar va depăşi 3% din PIB în acest an, cu riscul reintrării în procedura de deficit excesiv. “Cel mai mare impact îl are reducerea impozitelor directe, cum ar fi impozitul pe venit, dar nu putem să-l scădem sub 16%, și contribuțiile la asigurările sociale pe care trebuie să le reducem. Reintroducerea pensiilor speciale este un pas mare înapoi în reforma sistemului de pensii, care trebuie să se bazeze pe principiul contributivității. În ceea ce privește impozitele indirecte, TVA și accize, ambele stimulează cererea, însă nu au impact asupra creșterii economice pe termen lung“, este de părere Ionuţ Dumitru, președintele Consiliului Fiscal. În schimb, mediul de afaceri a susţinut  actuala formă a legii. Pe de altă parte, conform datelor Institutului Naţional de Statistică  făcute publice la mijlocul anului trecut, veniturile românilor se duc în mare parte pe alimente, taxe şi impozite şi plata serviciilor. Mai precis, 88% din banii câştigaţi într-o lună.   

Cele mai citite

2024, cel mai călduros an din istoria României: Recorduri fără precedent

Ministerul Mediului a anunțat că anul 2024 a fost cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice din România. Vara a adus temperaturi record și...

Zeljko Kopic și-a prelungit contractul cu Dinamo până în 2028!

Zeljko Kopic, antrenorul croat care a preluat conducerea tehnică a echipei Dinamo în decembrie 2023, a semnat o prelungire de contract până în vara...

Un nou caz „Bricheta” în Bundesliga! Union Berlin pierde la „masa verde” după un incident grav

Meciul Union Berlin - Bochum, disputat pe 15 decembrie în runda #14 din Bundesliga, a fost decis la „masa verde” în favoarea oaspeților, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă