1.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Scumpirea aurului reduce cererea mondiala de bijuterii

Scumpirea aurului reduce cererea mondiala de bijuterii

» Investitorii au continuat sa acumuleze aur in al doilea trimestru din acest an, dar intr-un ritm mai putin sustinut comparativ cu trimestrul precedent, se arata in raportul periodic al World Gold Council (WGC – Consiliul Mondial al Aurului).

» Cererea de bijuterii asteapta de la India semne de revenire dupa scaderea dramatica din primul trimestru. Ce face China? China tot cumpara…

Cotatiile aurului au incheiat trimestrul la 934,5 dolari pe uncie si au marcat un nou maxim local, aproape de 982 de dolari,  pe 1 iunie, zi in care dolarul a marcat minimul trimestrial. Comparativ cu primul trimestru de anul trecut, petrolul si actiunile au avut in trimestrul doi performante mult mai bune decat metalul galben, pe fondul impresiei generale ca pietele au vazut deja partea cea mai rea a recesiunii.
Desi au scazut dramatic in ultimele trei luni, plasamentele in aur prin intermediul asa-numitelor ETF-uri (Exchange Traded Funds – fonduri de investitii tranzactionabile zilnic la bursa, accesibile micilor investitori) au crescut cu 46 de tone, de aproape 10 ori mai putin insa fata de uimitorul record de 456 de tone consemnat in trimestrul intai. Detinerile fizice de aur ale fondurilor se apropie de 1.700 de tone, cantitate evaluata la aproape 51 miliarde dolari.

 

Asta inseamna jumatate din aurul pe care il detinea la sfarsitul lunii iunie Fondul Monetar International si de peste trei ori mai mult decat rezervele Bancii Centrale Europene. Cu aproape 102 tone in rezerva, Romania ocupa locul 31 in clasamentul mondial al detinatorilor de aur, putin deasupra Poloniei si usor in urma Greciei. Europenii cu cea mai mare rezerva de aur sunt nemtii, peste 3.400 de tone, locul doi in lume dupa americani, a caror avere in aur  depaseste 8.100 de tone.
Negustoria cu monede si lingouri din aur a adus mai putine profituri in trimestrul doi, pe fondul scaderii cererii din partea micilor investori. Dupa opt luni cu vanzari de peste 100.000 de "vulturati" pe luna (monede American Eagle – Vulturul American –, scoase de Monetaria SUA), americanii au redus cumparaturile spre 68.000 de monede de o uncie, in iulie, indiciu ca febra cumparaturilor din ultimele luni s-a calmat. Potrivit raportului WGC, dealerii de monede spun insa ca, in ciuda acestei scaderi, cererea este in continuare mai ridicata decat in urma cu doi ani.

Cand vine vorba de bijuterii, harta mondiala a consumului scoate in evidenta doar tarile asiatice, consumatori traditionali. Cu un trimestru in urma, raportul WGC consemna o scadere cu 24% a cererii, pe fondul reducerii drastice a achizitiilor facute de indieni. Iar daca India reduce cumparaturile, negustorii de aur si bijutierii au toate motivele sa se ingrijoreze.

Oarece semne de revigorare au venit pe finalul sezonului nuntilor din India, cand miresele primesc de la familiile lor cam o jumatate de kilogram de aur drept cadou de nunta. Singurii care nu par sa fi fost deranjati nici de recesiune, nici de preturile mari sunt insa chinezii. China si Hong Kong au eclipsat India (-52%) in primul trimestru, iar datele preliminare din trimestrul doi arata ca cererea (±3%, respectiv ±8%) din primele trei luni ale anului a ramas stabila. Cu achizitiile din ultimii sase ani, China si-a majorat "exploziv" detinerile, iar cele 1.054 de tone o plaseaza pe locul cinci in topul mondial al rezervelor nationale de aur.

Cele mai citite

Guvernul Ciolacu 2: Contribuția la Pilonul II va crește la 6% în următorii patru ani

Executivul condus de Marcel Ciolacu își propune să majoreze contribuția la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% până în 2028....

BCE aproape de ținta de inflație: Christine Lagarde avertizează asupra riscurilor din sectorul serviciilor

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că zona euro este "foarte aproape" de a atinge ținta de inflație pe termen mediu,...

Tensiuni între Colegiul Medicilor și CNAS: Actele adiționale pentru 2025, sub semnul întrebării

Medicii cer publicarea bugetului pentru anul viitor și asigurarea unor negocieri transparente Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis o solicitare oficială către Casa Națională...
Ultima oră
Pe aceeași temă