4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Românii îşi asigură masiv locuinţele

Românii îşi asigură masiv locuinţele

La finele lunii octombrie, portofoliul de asigurări al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor număra 534.175 de poliţe, cu 25% mai mult decât în septembrie.

La 31 octombrie 2013 erau în vigoare 534.175 de asigurări obligatorii a locuinţelor, în creştere cu circa 25% faţă de 30 septembrie şi aproape dublu faţă de 31 octombrie 2012,arată datele publicate de Pool. În medie, în luna precedentă au fost încheiate 4.675 de poliţe PAD pe zi, ritmul vânzării fiind în crştere faţă de septembrie, când s-au vândut doar 3.703 poliţe pe zi. Astfel, noile schimbări legislative influenţează pozitiv sistemul asigurărilor obligatorii de locuinţe din România. Conform modificărilor, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia PAD – poliţa emisă de PAID. Mai mult decât atât, asigurările obligatorii de locuinţă pot fi încheiate şi de la companiile care nu fac parte din PAID, în baza unor protocoale de colaborare încheiate cu Pool-ul.

La sfârşitul lunii septembrie, 8 asigurători aveau încheiate astfel de protocoale: Allianz-Ţiriac, Asirom VIG, Asito Kapital, Eurolife ERB, Exim România, Fata Asigurări, Garanta Asigurări şi Omniasig VIG. Acestea s-au alăturat, astfel, celor 12 companii membre PAID care pot vinde asigurări obligatorii de locuinţa, ajungându-se, astfel, la 20 de entităţi până în momentul respectiv.

Mult loc de asigurare

În ceea ce priveşte distribuţia pe regiuni a asigurărilor obligatorii de locuinţă în vigoare la 31 octombrie 2013, 64,6% se regăseau în mediul urban, iar din punctul de vedere al tipului locuinţei, 78,6% erau aferente celor de tip A. În judeţul Galaţi, de exemplu, afectat recent de un „roi de cutremure“, fenomen caracterizat prin producerea de seisme de intensitate scăzută şi o frecvenţă foarte ridicată, s-a înregistrat o creştere importantă a poliţelor PAD active în ultima lună, de la 12.080 în august 2013 şi 12.919 în septembrie 2013, la 17.418 de asigurări obligatorii de locuinţă raportate în octombrie.

De altfel, cei mai săraci locuitori ai României (în Vaslui, salariul mediu reprezintă doar 66% din media pe ţară) sunt şi cei mai vulnerabili în caz de calamitate. Expunerea la cutremur este catalogată de specialişti ca „foarte mare“, iar cea la inundaţii drept „mare“, însă acoperirea prin asigurare este cea mai mică din ţară. La finele lunii iunie 2013, valoarea primelor brute subscrise în judeţul Vaslui pe categoria asigurărilor de incendii şi calamitate era de doar 3,1 milioane lei, potrivit datelor furnizate de ASF. Înseamnă că în întreg judeţul există doar aproximativ 22.000 de poliţe valide.

Cu alte cuvinte, doar 15% din gospodăriile populaţiei (raportate la ultimul recensământ) beneficiază de o poliţă de asigurare împotriva dezastrelor, fie ea obligatorie sau facultativă. Într-o situaţie similară se află şi judeţul Teleorman, unde, deşi nivelul de asigurare este ceva mai mare, mergând spre 18% din totalul locuinţelor, riscurile sunt chiar mai importante decât în Vaslui. Teleormănenii au cel mai ridicat nivel de risc atât în ceea ce priveşte cutremurele, cât şi în privinţa inundaţiilor. Pe podium se mai clasează judeţul Galaţi, cu risc maxim de cutremur şi inundaţii, dar cu numai 28% din locuinţe asigurate. În situaţii asemănătoare mai sunt judeţele Călăraşi, Giurgiu şi chiar Ilfov.

O situaţie specială o are Capitala, care prezintă un risc foarte ridicat în caz de cutremur, însă este ferită aproape total de eventuale inundaţii şi, în plus, beneficiază de un grad extrem de ridicat de asigurare. Jumătate din primele brute de asigurare a locuinţelor subscrise în întreaga ţară se concentrează în Bucureşti, ceea ce înseamnă peste 330 milioane de lei în subscrieri. Aceste valori arată că, de fapt, creşterile raportate de asigurători în anii trecuţi în ceea ce priveşte poliţele de calamitate sunt mai degrabă fără valoare pentru masa populaţiei din România, iar procentele uriaşe de acoperire prin asigurare la nivel naţional reprezintă un simplu calcul matematic. În timp ce în Bucureşti sunt asigurate practic toate locuinţele, în ţară situaţia nu este deloc roz. În cel mai bun caz, doar jumătate din locuinţe sunt asigurate, iar judeţul Sibiu nu este nici pe departe unul dintre cele mai expuse la riscurile catastrofale.

O situaţie apropiată de raportările la nivel naţional o mai regăsim în Braşov, Prahova, Timiş şi Satu-Mare, unde gradul de acoperire sare de 40%, dar şi în Cluj, Constanţa sau Bistriţa, unde ponderea locuinţelor asigurate în totalul fondului locativ se apropie de acest nivel. În restul celor 33 de judeţe ale ţării sunt asigurate sub o treime din locuinţe. Ba, mai mult, în opt din aceste judeţe, mai puţin de 20% din gospodării beneficiază de o poliţă împotriva calamităţilor.

Despre poliţa obligatorie

Prima opţiune pentru a vă proteja locuinţa, de altfel obligatorie prin lege, este achiziţionarea unei asigurări de tip PAD emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor. Asigurarea PAD costă 10 euro pe an pentru casele din chirpici şi 20 de euro pe an pentru locuinţele din materiale moderne. Despăgubeşte cu 10.000 de euro proprietarii caselor din chirpici şi cu 20.000 de euro pe ceilalţi. Acoperă riscurile de inundaţii, cutremur şi alunecări de teren. Este vândută legal de către acţionarii PAID, adică Astra Asigurări, ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali, Grawe, Groupama, Gothaer Asigurări Reasigurări, Uniqa şi, mai nou, şi de către alte şapte companii care au semnat acorduri cu Pool-ul. Totuşi, asigurarea PAD nu este suficientă în condiţiile în care inundaţiile vă pot afecta, de exemplu, şi mobila din casă, iar poliţa obligatorie nu acoperă un asemenea risc. Atunci este nevoie de o asigurare facultativă.

Cele mai citite

Rețea de trafic de migranți, arme și documente falsificate, destructurată într-o amplă operațiune europeană condusă de Germania

Acțiunea a fost rezultatul cooperării între mai multe țări europene, fiind sprijinită de Europol și Eurojust O operațiune amplă desfășurată la nivelul Uniunii Europene, coordonată...

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...

Elon Musk, un alt câștigător al alegerilor din SUA. A stabilit un nou record de avere

Averea netă a lui Elon Musk a ajuns la un maxim istoric de 347,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, pe fondul creșterii...
Ultima oră
Pe aceeași temă