5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Randament de fond vs randament de cont personal

Randament de fond vs randament de cont personal

» Daca va (mai) atrag plasamentele in fonduri mutuale, s-ar putea sa observati la un moment dat (poate ati observat deja) ca exista diferente intre randamentul contului dvs. si randamentul  pe o anumita perioada de timp, raportat de administratorii fondului respectiv. Diferenta va parea cu atat mai clara – si contradictorie, probabil – daca ati compara cresterea fondului de pensii obligatorii cu cresterea sumelor din contul dvs. de pensie, acel cont in care ar trebui sa mearga lunar cei 2% care, inainte de aparitia Pilonilor, ar fi ramas la stat.

Sa umblam un pic printre detalii si sa vedem de unde ar putea sa apara aceste diferente. Orice fond de investitii isi afiseaza performantele publicand periodic Valoarea Unitara a Activului Net – VUAN – sau valoarea unitatii de fond. Unii investitori ii mai spun si "actiune", desi denumirea este improprie. Daca fondul a pornit cu 10 lei valoarea unitatii de fond, iar dupa un an valoarea unitatii este de 12 lei, randamentul realizat de administratori ar fi 20%. Pare simplu, numai ca de aici situatiile investitorilor se particularizeaza.
Cand plaseaza bani in fondul respectiv, investitorul cumpara unitati de fond la pretul afisat in momentul cumpararii. Sunt fonduri care percep un comision la cumparare (la intrare), altele retin comisionul in momentul vanzarii (la iesire). Pe durata pastrarii unitatilor de fond, administratorii percep si un comision de administrare, cum e cazul fondurilor de pensii, de pilda.

Comisioanele sunt asadar prima sursa din care apar diferente de randament si unul dintre criteriile care fac un fond mai mult sau mai putin atractiv. Desi initial nu par mari, pe termene lungi diferentele sunt totusi cu atat mai semnificative cu cat sumele investite sunt mai mari, iar durata investitiei mai lunga (20-30 de ani).   
O alta sursa de unde pot aparea mari diferente o constituie frecventa si momentele in care realimentati contul personal. Sa luam ca orizont de comparatie anul calendaristic, de la 1 ianuarie la 31 decembrie. Daca plasati banii o singura data pe an, intr-un fond mutual, sa zicem, in decembrie contul individual va avea randamentul fondului minus comisioanele. Pe de alta parte, in cazul fondului de pensie obligatorie, intr-un an contul personal primeste 12 alimentari. Fiecare suma lunara va prinde momente diferite de piata si va avea o contributie diferita la cresterea sau scaderea anuala a contului.

 

In acest caz, rezultatul din contul individual va fi dat de o medie ponderata a randamentelor celor 12 sume lunare si va fi diferit de randamentul afisat de fond.  Un alt lucru important il reprezinta "miscarile precipitate". De regula, majoritatea investitorilor intra pe un fond atrasi fiind de cresterile anterioare. Cu alte cuvinte, cumpara in apropierea maximelor. Cand piata se corecteaza sau chiar se inverseaza, se sperie si ies. Adeseori fac asta vanzand aproape de minime. Rezultatul: in timp ce fondul recupereaza, investitorul inca mai sufla in iaurt. A pierdut o data intrand si iesind in momente nepotrivite, mai pierde inca o data stand pe margine cand piata incepe sa isi revina si reintra din nou pe maxime!

Ric Edelman*, un apreciat consilier american de investitii personale, remarca intr-una dintre cartile sale ca, din cauza panicii, multi investitori individuali rateaza o buna parte din momentele de revenire ale pietei si se aleg cu randamente mai mici pe conturile individuale, tocmai pentru ca nu au suficient de multa rabdare si disciplina. "Alegeti fonduri de calitate si pastrati-le pe o perioada lunga de timp, mai ales cand pietele sunt in declin sau in perioade de incertitudine", spune dl. Edelman.

* Nota: Ric Edelman este consilier de investitii, unul dintre popularii autori americani de literatura financiara pentru micii investitori si semnatarul unor bestseller-uri pline de invataturi utile in materia inca prea putin studiata in Romania, si anume, administrarea finantelor personale. Specializarea d-lui Edelman este tocmai domeniul fondurilor mutuale.

Cele mai citite

Atac terorist la târgul de Crăciun din Magdeburg: 2 morți și 68 de răniți

Vineri seară, târgul de Crăciun din orașul Magdeburg a devenit scena unui atac terorist care a zguduit întreaga țară. Un bărbat a intrat cu...

Economia României: Creștere modestă în 2025, dar optimism pe termen lung

Incertitudinea politică, deficitul bugetar scăpat de sub control și slăbiciunile structurale ale economiei vor continua să afecteze România. Cu toate acestea, impactul ar putea...

Atac terorist la târgul de Crăciun din Magdeburg: 2 morți și 68 de răniți

Vineri seară, târgul de Crăciun din orașul Magdeburg a devenit scena unui atac terorist care a zguduit întreaga țară. Un bărbat a intrat cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă