-3 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Protejarea tinerilor

Protejarea tinerilor

Ministerul Muncii a initiat un proiect de hotarare privind protectia tinerilor la locul de munca, cu prevederi aliniate Directivei 94/33/CEE, care reglementeaza aspecte legate de definirea conceptelor, interdictie si derogari posibile, care se aplica persoanelor intre 15 si 18 ani.

Angajatorul este obligat sa le garanteze tinerilor conditii de munca adaptate varstei lor, incadrarea in munca a copiilor fiind interzisa daca nu au implinit 15 ani. Noutatile pe care le aduce acest proiect de hotarare de guvern, care se spera sa intre in vigoare in maximum doua luni, se axeaza pe doua aspecte. In primul rand se definesc in mod european termenii de copil, adolescent, tanar, munca usoara, timp de lucru si perioada de repaus. In al doilea rand, angajatorul este obligat ca sub nici o forma sa nu afecteze prin orele de lucru stabilite programul de invatamant al tanarului angajat. Definitii ale HG: Copil – orice persoana care a atins varsta de 15 ani sau cel putin 15 ani si cel mult 18 ani care face inca obiectul scolarizarii obligatorii pe baza de program integral, stabilita de lege. Adolescent – orice persoana de cel putin 15 ani si cel mult 18 ani, care nu mai face obiectul scolarizarii obligatorii pe baza de program integral, stabilita de lege.
Tanar – orice persoana de cel putin 15 ani si cel mult 18 ani.
Copiii angajati nu pot munci intre orele 20.00 si 6.00, iar durata timpului de munca este, ca si in cazul tinerilor, de maximum 6 ore pe zi si 30 de ore pe saptamana. Proiectul legislativ a fost publicat pe pagina de Internet a Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse, la "http://www.mmssf.ro"/www.mmssf.ro.

» Pot fi angajati copii in varsta de cel putin 16 ani, care sunt elevi, pentru desfasurarea de munci usoare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă