27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Popescu (ROMPAN): Pâinea s-ar putea ieftini, dacă preţul grâului va coborî sub...

Popescu (ROMPAN): Pâinea s-ar putea ieftini, dacă preţul grâului va coborî sub 750 lei/tonă

Pâinea s-ar putea ieftini în perioada următoare, dacă preţul grâului va coborî sub 750 de lei pe tonă, a declarat, joi, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie (ROMPAN), Aurel Popescu, scrie Agerpres.

„Este posibil să mâncăm o pâine mai ieftină deoarece preţul făinii a scăzut cu 30 de procente, iar grâul a ajuns la 750 de lei /tonă. De asemenea, recolta de grâu din acest an este de o calitate excepţională. Brutăriile vor încerca să ţină de preţ deoarece anul trecut preţul materiei prime a crescut de peste trei ori, iar pâinea s-a scumpit cu numai 10-15%. Totul depinde de cum se vor aproviziona morarii. Dacă preţul făinii va scădea sub 750 de lei pe tonă este posibil să asistăm şi la o ieftinire a pâinii”, a spus Popescu.

Acesta a precizat că stocurile de materie primă sunt suficiente până după sărbătorile de iarnă, iar preţul grâului va mai înregistra o scădere deorece a ieşit şi Rusia cu cantităţi semnificative la export.

„Morarii s-au grăbit să îşi facă aprovizionările cu materie primă deoarece nu au vrut să aibă probleme în iarnă. Rusia a ieşit la export foarte puternic, iar ei vând tona de grâu cu 230 de dolari, în timp ce exportatorii români vor să vândă cu 230 de euro tona. În aceste condiţii, exportul nostru nu merge, iar dacă nu îl dau la export şi nici pe piaţa internă vor fi nevoiţi să reducă preţurile”, a adăugat Popescu.

În acest an producţia de grâu a depăşit 8 milioane de tone, iar în şase-şapte judeţe în ţară, grâul este bun în proporţie de sută la sută pentru panificaţie, în timp ce în restul judeţelor procentul mediu este de 80%.

Necesarul intern de grâu este de trei milioane de tone (250.000 de tone lunar), la care se adaugă alte 500.000 de tone de grâu pentru sămânţă.

În România activează în jur de 5.000 de agenţi economici înregistraţi în industria de panificaţie şi alţi 2.500 în cea de morărit, numărul angajaţilor din sector cifrându-se la 35.000.

ROMPAN reuneşte circa 280 de producători din industria de morărit şi panificaţie, cei mai importanţi fabricanţi din domeniu. Firmele asociate Rompan asigură, la nivel naţional, peste 70% din producţia de pâine şi produse făinoase şi în jur de 40 – 45% din cea de panificaţie.AGERPRES

Cele mai citite

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...

Orice Geoană-și are nașul

Printre  atâtea știri care te fac să-ți plângi de milă, iată și una care dă speranțe. Un tânăr, David Leonard Bularca, născut în 2002, alege...
Ultima oră
Pe aceeași temă