30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăAlegeri 2016Peste 600 de posturi din instituţiile de cultură vor fi desfiinţate

Peste 600 de posturi din instituţiile de cultură vor fi desfiinţate

Statul vrea să economisească 2,5 milioane de lei în acest an prin desfiinţarea a peste 600 de posturi din teatre, muzee şi direcţiile de cultură urmează să fie desfiinţate, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern înaintat de Ministerul Culturii, în care se arată că, prin această măsură, statul ar economisi, scrie NewsIn.

Vor fi restructurate, în total, 638 de posturi, relatează Realitatea.net. Cele mai multe posturi vor dispărea la instituţiile de cultură din Capitală.

Astfel, la Opera Naţională Bucureşti vor fi restructurate 61 de posturi, la Teatrul Naţional de Operetă “Ion Dacian” – 43, iar la Teatrului Naţional “I. L. Caragiale” din Bucureşti – 40 de posturi.

La Muzeul Naţional de Artă al României ar urma să fie restructurate 29 de posturi, la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” – 25, iar la Muzeul Naţional al Ţăranului Român – 23.

De restructurări nu va scăpa, conform aceluiaşi proiect, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, care va rămâne fără 30 de posturi.

La direcţiile de cultură din Bucureşti şi din ţară ar urma să fie retructurate 50 de posturi, se mai arată în proiectul de HG.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a anunţat încă din august că personalul din instituţiile subordonate ministerului, cum ar fi teatrele şi muzeele, va fi redus cu circa 10%, însă vor fi continuate investiţiile majore în infrastructura culturală.

Kelemen a precizat că disponibilizările nu vor viza aparatul de lucru din minister care a fost deja considerabil redus, ci personalul din instituţiile subordonate. “Restructurările în 2009 la Ministerul Culturii au fost foarte brutale. În ceea ce priveşte restructurările în structura propriu-zisă, nu va fi nicio disponibilizare pentru că lucrăm cu 120 de oameni din 143, cât avem în schemă. Este sub orice limită acceptabilă. (…) Urmează să discutăm cu directorii teatrelor şi muzeelor subordonate ministerului şi în jur de 600 de persoane vor fi disponibilizate din sistem. Asta înseamnă 10-11% din actualul personal”, a precizat ministrul.

La jumătatea lunii septembrie, Kelemen Hunor preciza că bugetul instituţiei pe care o conduce, ajuns la 734 de milioane de lei după rectificarea din august, reprezintă doar 0,14% din PIB, faţă de 0,72% în Bulgaria şi 0,53% din PIB în Ungaria.

Comparaţia cu Austria, însă, este şi mai dezavantajoasă pentru noi, ţara lui Mozart şi Strauss alocând Culturii 1,17% din PIB.

Kelemen a mai spus atunci că se va lupta ca în bugetul pe 2011 procentul alocat culturii să fie mai mare, arătând că anul viitor se vor acumula o serie de cheltuieli obligatorii, legate atât de finalizarea unor investiţii, cât şi de programarea unor evenimente de amploare, cum ar fi Festivalul Internaţional “George Enescu”.

Cele mai citite

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...
Ultima oră
Pe aceeași temă