-1.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Perioada de gratie a cardului de credit: prieten sau dusman?

Perioada de gratie a cardului de credit: prieten sau dusman?

Cardul de credite ca un armasar naravas: daca nu stii sa tii de haturi mai bine, nu te urca in sa, pentru ca nu trece mult pana la prima tranta. Pe imasul bancar romanesc zburda voioasa o herghelie cu peste 2,2 milioane de bidivii, daca socotim ultimele statistici ale BNR (este vorba de cardurile valide).  Punand alaturi date demografice, reiese ca avem un card de credit la 4 persoane ocupate.

Nu am gasit studii care sa arate ce cumpara romanii cu cardul de credit. Din proprie experienta, pot spune ca tentatia de a intra serios in creditul de pe card e destul de puternica, mai ales cand e vorba de bunuri de folosinta indelungata, articole de imbracaminte/incaltaminte sau de vacante, cand predispozitia la cheltuieli „naravase” creste.  Mai sunt, evident, situatiile de urgenta, cand lipsa din contul curent poate fi acoperita temporar cu banii de imprumut.

Daca sumele sunt mai consistente, pentru cei care vor sa scape rapid de datorii perioada de gratie este un avantaj; creditul de pe card este un imprumut temporar, iar daca suma „atacata” este in proportie rezonabila raportat la balanta lunara de venituri si cheltuieli, atunci restituirea ei dupa expirarea perioadei ramane doar o chestiune de disciplina.   
Daca suma cheltuita de pe card tinde sa dezechilibreze balanta lunara, atunci restituirea in rate ar trebui sa fie atent planificata, iar obiectivul principal ar trebui sa devina achitarea intr-un timp cat mai scurt, pentru ca, dupa iesirea din perioada de gratie, la rata se adauga si dobanzile. Or, cu cat soldul ramas de achitat este mai mic si perioada de plata mai scurta, cu atat suma cheltuita pe dobanzi va fi mai redusa.

As acorda insa o atentie sporita cheltuielilor curente si dese facute cu cardul de credit, pentru ca acestea pot scapa mai usor de sub supraveghere, mai ales dupa expirarea perioadei de gratie. Cand banii de pe cardul de credit ies constant si cumva discret – sub forma unor sume mai mici, la supermarket, de pilda –, e mai dificil de tinut evidenta ciclurilor de gratie si a numarului de zile ramase dintr-un ciclu.  Incet, incet, sumele se aduna, va treziti ca n-ati restituit banii la timp si ca deja incepeti sa platiti dobanzi. Daca aveti parte si de un extras de cont mai alambicat (bancareza ramane totusi complicata pentru foarte multi utilizatori), ajungeti sa nu mai intelegeti mare lucru si sa constatati ca perioada de gratie mai rau v-a incurcat.  

La primul card de credit pe care l-am folosit, dupa primele trei luni – timp in care am cheltuit sume mai mici si mai mari –, pierdusem deja sirul zilelor de gratie si am constatat ca pentru unele sume datoram dobanda.  Daca ajungeti in aceasta situatie, e bine sa luati extrasul de cont, sa mergeti la banca si sa nu plecati de la ghiseu pana nu va asigurati ca functionarul v-a explicat simplu si clar unde ati gresit si cum puteti folosi mai eficient pe viitor perioada de gratie a cardului.

Cele mai citite

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă