22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Pensiile speciale: statul a greşit la calcule, doar statul plăteşte

Pensiile speciale: statul a greşit la calcule, doar statul plăteşte

Recalcularea pensiilor speciale, prin care urma să se taie din “sumele nesimţite” respectându-se principiul contributivităţii, a avut drept rezultat în 2011… creşterea cheltuielilor cu un miliard de lei. Acum, autorităţile au descoperit că s-au făcut nereguli, dar… „nimănui n-o să-i fie tăiata pensia, statul a greşit, statul să suporte paguba”.Presa identificase atunci sursa erorii.

Anii de muncă din armată şi servicii speciale au fost înmulţiţi de fapt cu doi la recalcularea pensiilor, astfel încât un pensionar în vârstă de 43 de ani avea 45 de ani de vechime. Acum, autorităţile au realizat că s-au produs ceva erori, dar se tem să supere o categorie „sensibilă”, chiar dacă dotată cu avantaje nemeritate.

„Calculul pensiilor speciale a inclus lucruri normale, existând informaţii conform cărora în special în zona militară nu au existat adeverinţe”, a declarat luni premierul Victor Ponta. „ Am informaţii despre faptul că la pensiile speciale – armată, poliţie – la calcule au fost nişte lucruri anormale, în special în zona militară, din câte am înţeles, nu prea erau adeverinţele, pentru că militarii nu au, ca noi, cartea de muncă încheiată sau deschisă”, a spus Ponta la Realitatea TV.

Premierul afirmase anterior că, în opinia sa, trebuie găsită o altă soluţie legislativă în ceea ce priveşte calcularea pensiilor militare, el arătând că nu este vina celor cărora li s-a calculat în plus şi că dacă cei de la stat au greşit, calculând în plus, atunci să plătească ei. În şedinţa de guvern, premierul a subliniat că „totuşi, este vorba de 160.000 de oameni care au muncit pentru ţara asta şi au în mod corect pensii pentru ţara asta” şi nu vrea să existe vreun motiv de panică sau de nelinişte în ceea ce-i priveşte. În cazuri punctuale, în care s-au făcut greşeli, pe acelea le îndreptăm, dar nu vreau să apară o nouă problemă uriaşă care să stârnească panică în rândul tuturor”.

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu a declarat, marţi, că un audit făcut în mandatul său a arătat că recalcularea pensiilor militare s-a făcut neprofesionist, cu mari greşeli, iar statul trebuie să plătească bani în plus, instituţiile abilitate urmând să stabilească vinovaţii. El a adăugat că „acestea sunt indicii serioase că acolo s-a întâmplat ceva neplăcut, având în vedere faptul că a fost o decizie politică pentru finalizarea acestui proces într-un termen foarte scurt”. El a precizat însă că aceste nereguli s-au întâmplat în timpul mandatului lui Gabriel Oprea la conducerea MApN.

Sexagenar, apt combatant

Cadrele militare – inclusiv generalii şi amiralii – pot fi menţinute în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare până la 60 de ani, cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei, au decis ieri senatorii.

Ei au adoptat, cu 118 voturi „pentru” şi 18 voturi „împotrivă”, cu amendamente, o iniţiativă legislativă de modificare a Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare, propunere iniţiată de un grup de parlamentari PSD şi PNL.  

Cele mai citite

Lui Nicușor Dan „i se rupe-n cot”… haina, de la cât semnează

Primarul general al Capitalei a mărturisit că a rupt 6 sacouri de la câte documente semnează Funcția de primar general îl pune la cheltuieli neprevăzute...

Indicele ROBOR la 3 și 6 luni stagnează, în timp ce BNR avertizează asupra riscurilor fiscale

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, anunță Banca Națională a României...
Ultima oră
Pe aceeași temă