4.4 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Partenerii sociali se întâlnesc, miercuri, cu Emil Boc în legătură cu modificarea...

Partenerii sociali se întâlnesc, miercuri, cu Emil Boc în legătură cu modificarea Codului Muncii

 Sindicatele şi o parte din patronate se vor întâlni, miercuri, cu premierul Emil Boc pentru a continua discuţiile legate de modificarea Codului Muncii, subiectele cele mai delicate fiind modul de aplicare a contractelor colective şi disponibilizările colective, potrivit Mediafax.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, marţi, după o întâlnire între liderii celor cinci confederaţii sindicale, că aceştia au pregătit întâlnirea de miercuri cu premierul.

„Sper să finalizăm discuţiile pe punctele care vor fi dezbătute cu partenerii sociali şi să vedem argumentele reprezentanţilor Guvernului privind articolele pe care nu doresc să le accepte din propunerile noastre”, a precizat Hossu.

Liderul Cartel Alfa a reamintit faptul că propunerile sindicatelor şi a unei părţi din patronate privind modificarea Codului Muncii sunt în concordanţă cu prevederile Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) şi în spiritul memorandumul tehnic al organizaţiei.

„Am discutat cu ceilalţi lideri de confederaţie pe articolele care s-au parcurs deja cu premierul şi am pregătit justificările pe punctele rămase nediscutate. Vom vedea care sunt punctele care rămân în discuţie şi care sunt cele pe care premierul nu acceptă să le discute fiind decizia coaliţiei”, a mai spus Hossu.

După discuţia de miercuri dintre premier şi partenerii sociali vor urma o nouă întâlnire cu membrii coaliţiei de guvernământ şi discuţii cu partenerii sociali în urma cărora va fi finalizat un act normativ astfel încât Guvernul să-l poată aproba şi înainta Parlamentului prin procedură normală.

Potrivit lui Hossu, sindicatele nu au fost anunţate de reprezentanţii Guvernului care sunt articolele de modificare a Codului Muncii aflate în divergenţă totală.

„Bănuim că unul din punctele delicate este modul de aplicare al contractelor colective, iar un altul se referă la disponibilizările colective, restul fiind deja parcurse parţial sau total”, a spus Hossu.

Liderul „Cartel Alfa” a spus, joi, după întâlnirea cu premierul, că au fost acceptate 17 propuneri de modificare a Codului Muncii formulate de partenerii sociali, în timp ce alte trei au rămas în discuţie.

Printre cele 17 propuneri acceptate este cea care vizează perioada de preaviz, care să fie 20 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi 30 de zile pentru cele de conducere, precum şi cea care se referă la perioada de stagiu pentru absolvenţi la angajare, a precizat Hossu. Guvernul propusese, în proiectul de modificare a Codului Muncii, 20 şi, respectiv, 45 de zile pentru preaviz.

Una dintre cele trei propuneri rămase în discuţie se referă la contractele pe perioadă determinată, partenerii sociali propunând ca acestea să fie „de regulă” de doi ani şi, în cazuri excepţionale, să poată fi extinse şi la trei ani, dar doar cu acordul scris al angajatului. O altă propunere se referă la perioada de probă, sindicatele propunând ca aceasta nu depăşească 90 de zile, fie că este vorba de funcţie de execuţie sau de conducere, şi să fie reglementată prin Contractul colectiv de muncă. A treia propunere rămasă în discuţie se referă la modul de aplicare a Contractelor colective de muncă, a spus liderul „Cartel Alfa”.

El a precizat că sunt unele propuneri pe care premierul nu vrea să le accepte, dar acestea nu au mai fost exemplificate în întâlnirea de joi, urmând să fie anunţate ulterior.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă