21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Muncitorii calificaţi au ajuns mai greu de găsit ca inginerii

Muncitorii calificaţi au ajuns mai greu de găsit ca inginerii

Personalul calificat este „vânat” de angajatori, însă aceştia pun condiţii legate de experienţă şi „talent”. Mai mult de jumătate dintre angajatorii români (53%) reclamă diverse dificultăţi când încearcă să găsească candidaţi pentru posturile vacante, lipsa de experienţă a angajaţilor fiind una din cauze, potrivit studiului anual Manpower privind deficitul de talente. Cel mai greu de găsit sunt muncitorii calificaţi, inginerii şi managerii.

Lipsă de experienţă

„În comparaţie cu rezultatele studiului din 2010, în clasamentul cu poziţiile cel mai greu de acoperit, poziţia «ingineri» a coborât de pe primul pe al doilea loc, în timp ce muncitorii calificaţi au urcat pe primul loc în topul pe România. Spre deosebire de rezultatele de anul trecut, managerii/funcţiile de conducere au fost menţionate de mai mulţi angajatori, urcând pe locul trei faţă de poziţia a cincea ocupată cu un an înainte”, se menţionează în studiul Manpower.

Angajatorii motivează că se confruntă cu dificultăţi la angajare în principal din cauza lipsei de experienţă a posibililor candidaţi, însă se precizează că există totuşi şi o lipsă acută de personal pe piaţă, iar cei care aplică pentru angajare nu au dezvoltate suficiente abilităţi practice şi tehnice.

„Cu toate că nu toţi angajatorii sunt afectaţi de deficitul global de personal talentat, factorii externi ce se manifestă la nivel mondial (economici, demografici etc.) indică faptul că presiunea exercitată de lipsa de talente se va simţi curând pretutindeni”, a declarat country manager al ManpowerGroup România, Valentin Petrof.

Printre posturile greu de ocupat se numără şi cele de mecanici, personal din domeniul financiar şi contabil, bucătari, directori de vânzări, maşinişti/operatori maşini, operatori producţie şi muncitori necalificaţi.

Resurse limitate

Specialistul în recrutarea de executivi, George Butunoiu consideră însă că „întotdeuna a fost o problemă să angajezi oameni potriviţi pe anumite posturi”.

„Directorii companiilor îşi doresc permanent oameni bine pregătiţi şi dedicaţi. Nu există un sistem de referinţă. Chiar şi atunci când consideri că ai descoperit omul potrivit îţi doreşti unul si mai bine pregătit, de două ori mai bun dacă se poate. Întotdeauna sunt căutaţi angajaţi şi mai buni”, ne-a declarat George Butunoiu.

Despre resursele limitate de candidaţi calificaţi se fac referiri şi într-un studiu Deloitte. Referitor la perspectivele forţei de muncă în următoarele 12 luni, 58% dintre directorii executivi au răspuns că vor menţine nivelul angajaţilor

„Directorii din România se concentrează pe restructurarea personalului actual, investind în dezvoltarea talentului şi instrumente inovative de management al performanţei. Pe de altă parte, un astfel de răspuns poate sublinia dificila sarcină pe care o au toţi angajatorii din România în acest moment – resurse limitate de candidaţi calificaţi, în condiţiile în care interesul cade cu precădere pe angajarea de personal cu experienţă şi pe poziţii cheie”, a declarat Doina Patrubani, director coordonator al Deloitte Consultanţă şi expert pe consultanţă în resurse umane.

Problemele angajatorilor

• Peste jumătate dintre angajatorii din România întâmpină dificultăţi în ocuparea posturilor vacante.
• Poziţiile cel mai dificil de acoperit la angajare sunt cele de muncitorii calificaţi, de tehnicieni şi de ingineri.
• Directorii din România se concentrează pe restructurarea personalului actual.
• Directorii preferă să aplice în continuare modele de business tradiţionale, în loc să apeleze la inovaţie.

Citeşte şi despre ce fac patronatele din România

Cele mai citite

Primăria București organizează o licitație pentru un împrumut de 69,6 milioane lei

ING Bank România, BRD - Groupe Societe Generale, UniCredit Bank România și Raiffeisen Bank România participă la licitația organizată de Primăria Municipiului București (PMB)...

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...

Coreea de Nord critică ajutorul militar american acordat Ucrainei, considerându-l „o greșeală incredibilă”

Phenianul a denunțat ferm sprijinul militar de 8 miliarde de dolari anunțat de SUA pentru Ucraina, acuzând Washingtonul că escaladează tensiunile cu Rusia, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă