14.8 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016"MBA-ul, cheia afacerilor de succes"

„MBA-ul, cheia afacerilor de succes”

Iliana Bobova consideră că o diplomă de MBA (Master of Business Administration), atât timp cât este recunoscută pe plan internaţional în domeniul managementului, poate să ofere o varietate de oportunităţi de carieră la cel mai înalt nivel. Mai mult, Bobova susţine că studiile MBA contribuie în mod semnificativ la construirea unei reţele puternice de contacte în domeniul afacerilor, cât şi la finisarea aptitudinilor de manager şi lider.

 

MBA-urile sunt pentru profesioniştii cu potenţial şi care aspiră la funcţii de conducere. De asemenea, ele pot fi utile şi antreprenorilor care doresc să aibă cunoştinţe privind managementul modern. Totuşi, Iliana Bobova recomandă candidaţilor să fie realişti când îşi aleg un program MBA, deoarece studiile sunt solicitante, necesită angajament şi o cantitate considerabilă de resurse.

De ce credeţi că este important să urmăm un MBA?

MBA a devenit un cuvânt-cheie pentru afaceri de succes, ambiţie şi leadership. Tinerii, care urmează un masterat în afaceri sau un MBA, investesc în dezvoltarea lor şi, astfel, îşi cresc considerabil potenţialul lor pentru a avea succes în carieră sau afaceri. O diplomă de tip MBA este recunoscută pe plan internaţional în domeniul managementului şi poate să ofere o varietate de oportunităţi de carieră la cel mai înalt nivel de afaceri. Mai mult, studiile MBA contribuie în mod semnificativ la construirea unei reţele puternice de contacte în domeniul afacerilor, la compararea propriei experienţe şi capacităţi cu ale altor manageri, cadre universitare sau experţi, cât şi la finisarea aptitudinilor de manager şi lider.

Pe ce criterii recomandaţi alegerea unui MBA?

Candidaţii MBA trebuie să fie realişti, deoarece studiile sunt solicitante, necesită angajament şi o cantitate considerabilă de resurse. În plus, există două seturi de criterii pe care candidaţii trebuie să-şi bazeze alegerile. În primul rând, candidaţii trebuie să evalueze modul în care un MBA va contribui îndeplinirea obiectivelor lor profesionale. De asemenea, este la fel de important să ia în considerare modul în care un MBA se încadrează în planurile lor personale. Evaluarea profilelor şi capacităţii candidaţilor MBA (experienţa profesională, cunoaşterea de limbi străine, abilităţi analitice, atitudini şi calităţi interpersonale) este esenţială pentru a identifica programele de MBA în care vor căpăta o experienţă de succes şi plină de satisfacţii. În al doilea rând, candidaţii pot să-şi selecteze programele MBA pe baza unor criterii obiective precum: ţara unde este furnizat MBA-ul, limba străină folosită pentru predare, cerinţele GMAT (Graduate Management Admission Test), conţinutul programului, domeniul de specializare, stilul de predare, formatul programului, bugetul, cerinţele de absolvire sau expunerea internaţională.

Care sunt diferenţele dintre un MBA şi un masterat în afaceri?

MBA-urile diferă considerabil de programele de masterat în afaceri. Programe de MBA sunt pentru profesioniştii care pe lângă o diplomă de licenţă au şi o experienţă de muncă cu normă întreagă de cel puţin câţiva ani. MBA este un program pentru profesionişti cu un potenţial ridicat, care s-au angajat să aibă o carieră în poziţii de top management. Pe de altă parte, programele de masterat sunt specializate într-un anumit domeniu precum comunicaţiile, managementul, finanţele sau contabilitate. Masteratele sunt potrivite titularilor unei diplome de licenţă care nu au experienţă de lucru. Din acest motiv, scopul acestor programe este de a aprofunda cunoştinţele, abilităţile şi competenţele profesionale şi tehnice într-un domeniu specific.

Astfel, cui îi recomandaţi urmarea unui MBA?

MBA-urile sunt pentru profesioniştii cu potenţial şi care aspiră la funcţii de conducere. De asemenea, ele pot fi utile şi antreprenorilor care doresc să aibă cunoştinţe privind managementul modern.

Credeţi că MBA-urile nord-americane sunt de o calitate mai bună faţă de cele europene?

Nu există un set unic de criterii care să determine calitatea unui program MBA. În fapt, evaluarea calităţii unui MBA se bazează pe experienţele personale în corelaţie cu obiectivele, aşteptările şi angajamentul candidatului. Alegerea unei ţări pentru a urma un MBA este strâns legată de intenţia candidatului de a lucra după absolvire în statul respectiv, pentru a putea construi o reţea profesională.

Încurajaţi urmarea unui MBA online?

Numărul de şcoli care oferă programe online este în creştere. Acest lucru este un răspuns la cererea tot mai mare de a învăţa la distanţă, pentru a putea combina studiile cu responsabilităţile de la locul de muncă. Această tendinţă a fost resimţită foarte puternic în perioada de vârf a crizei financiare mondiale recente. Oricum, când selectaţi un MBA online, este foarte important să obţineţi informaţii cu privire la recunoaşterea şi acreditarea programului.

Ce şcoli organizează MBA-uri online?

Recent, Financial Times a publicat un clasament al programelor de MBA online. Acesta scoate în evidenţă 41 dintre furnizorii de top de MBA online la nivel global. Cu toate acestea, după cum a declarat inclusiv editorul topului, lista nu cuprinde toate şcolile, ci doar pe cele care au completat sondajul Financial Times.

Găsiţi mai multe informaţii despre clasament pe  http://www.accessmba.com/mba-orientation/mba-ranking/ft-global-mba-rankings-2011/index.html.

Cum ar trebui o persoană să se pregătească pentru admiterea la un MBA?

Candidaţii trebuie să înceapă cu propria evaluare a capacităţii lor pentru a participa la un MBA. Astfel, ei vor şti ce fel de şcoli să-şi aleagă şi în ce direcţie să-şi concentreze pregătirea. Un profil de evaluare, realizat de către un expert, poate evidenţia în mod clar punctele forte, precum şi punctele slabe ale unui candidat. În plus, consultanţii MBA pot oferi sprijin candidaţilor în procesul de a-şi depăşi unele slăbiciuni. Mai mult, pregătirea pentru GMAT şi eseurile pentru admitere necesită ocuparea unei cantităţi importante de timp, deoarece acestea sunt elemente esenţiale când aplici pentru un program. De asemenea, candidaţii ar trebui să investească timp în obţinerea a cât mai multe informaţii despre program. De exemplu, întâlnirea reprezentanţilor şcolii, a absolvenţilor sau vizitarea şcolii pot oferi informaţiile cele mai valoroase.

MBA-urile sunt destul de scumpe. Ce surse de finanţare recomandaţi pentru a acoperi costurile studiilor?

Urmarea unui MBA este un proiect de afaceri. Din acest motiv, trebuie planificate resursele necesare în avans. MBA-ul este o investiţie cu un profit mare, dar viteza de întoarcere depinde locul de muncă pe care îl deţine la absolvire candidatul. Trebuie luată o serie de factori în considerare. Pentru MBA-uri de tip part-time, candidaţii pot atrage fonduri de la angajatorul curent. Candidaţilor nu ar trebui să le fie teamă să le solicite şefilor finanţare, pentru că este un semn al dorinţei de dezvoltare profesională.

Cunoaşteţi site-uri ale unor asociaţii care oferă ajutoare financiare pentru acoperirea costurilor?

Sunt bucuroasă să vă anunţ că Access MBA va lansa în curând o secţiune specială dedicată burselor pe www.accessmba.com. Pe Internet, există o mulţime de informaţii despre burse MBA, dar candidaţii trebuie să-şi petreacă ceva timp în căutarea lor. Practic, candidaţii trebuie mai întâi să îndeplinească cerinţele de admitere al unei şcoli şi, apoi, să concureze pentru burse. Cele mai multe burse de studii sunt parţiale, astfel încât candidatul trebuie să fie în măsură să aibă fonduri suficiente şi din alte surse.

La sfârşitul lunii aprilie, veţi ajunge în România cu Access MBA şi Access Masters. Ce surprize/noutăţi veţi avea ediţia aceasta?

Evenimentele de tip „one-to-one” (faţă-n faţă – n.r.) în cadrul Access MBA au fost de fiecare dată un succes. Astfel, am păstrat acest tip de format. Cel mai important beneficiu pentru candidaţi este acela că reprezentanţii Access MBA se asigură că vor întâlni şcoli, care vor satisface aşteptările lor.
Access Masters vine în întâmpinarea candidaţilor care îşi doresc să urmeze programe de specializare postuniversitare în domenii de activitate conexe, cum ar fi marketing, comunicare, management, contabilitate şi finanţe. Sesiunea de discuţii cu experţii MBA şi şcolile de afaceri va informa suplimentar candidaţii despre cele mai recente tendinţe privind evoluţia MBA-urilor şi masteratelor. Ce vom aduce nou în această ediţie, este „MBA Reach Candidate Services”, prin care se va oferi consultanţă şi servicii de pregătire pentru admitere.

„MBA Reach” va fi lansat oficial în aprilie, iar acesta va fi o sursă majoră de sprijin şi îndrumare pentru fiecare candidat MBA.

Cum ar trebui să ne pregătim pentru participarea la Access MBA şi Access Masters?

Cei interesaţi ar trebui să se înregistreze pentru cele două evenimente pe site-urile www.accessmba.com şi www.accessmasterstour.com. Ambele evenimente sunt gratuite pentru candidaţii înregistraţi. Pe site-ul accessmba.com, la secţiunea MBA Reach, candidaţii pot descoperi instrumente utile pentru realizarea unui „MBA Profile Evaluation”, cât şi importante informaţii despre admiterea la diferite programe MBA sau pregătirea pentru GMAT. Mai mult, fiecare participant trebuie să se gândească cu atenţie la obiectivele privind cariera lor şi în ce mod poate un MBA să ajute în atingerea lor. Cum la eveniment candidaţii vor avea ocazia să întâlnească directori de programe internaţionale, este momentul pentru a le face cea mai bună primă impresie încă din această etapă. După primirea solicitărilor, reprezentanţii şcolilor vor avea timp să citească fiecare profil al fiecărui candidat înregistrat.

Nu în ultimul rând, candidaţii care se înregistrează pe site-urile evenimentelor pot realiza CV-urile în limba engleză, pe care le pot aduce pentru a le oferi reprezentanţilor prezenţi.

DESPRE ACCESS MASTERS

Access Masters reprezintă o nouă serie de evenimente dedicate programelor internaţionale specializate de masterat. Acest nou turneu reprezintă o adaptare a turneului Access MBA, care are loc o dată la doi ani în peste 40 de locaţii din lume, începând cu anul 2004. În România, Access Masters va avea loc pe 30 aprilie, la Hotel Crowne Plaza, începând cu ora 11.30.

Evenimentul este axat pe oferirea de servicii personalizate şi de înaltă calitate candidaţilor la masterat. Candidaţii calificaţi sunt, de obicei, persoane vorbitoare de limbă engleză, care au cel puţin studii superioare, majoritatea acestora absolvind o facultate de Administrare a Afacerilor sau facultate  cu profil tehnic. În cadrul Access Masters, participanţii pot întâlni şcoli internaţionale de afaceri care sunt acreditate şi au pondere pe scena internaţională. Mai multe informaţii despre eveniment, lista şcolilor participante şi modalitatea de înscriere, puteţi afla pe www.accessmasterstour.com.

DESPRE ACCESS MBA

Access MBA va avea loc pe 30 aprilie, la Hotel Crowne Plaza. Evemimentul va aduna la un loc peste o sută dintre cele mai prestigioase şcoli de afaceri internaţionale şi candidaţi. Reprezentanţii şcolilor vor prezenta în detaliu, în cadrul evenimentelor, programele şcolilor acestora pentru a-i ajuta pe candidaţi să identifice programul care va susţine cel mai bine dezvoltarea obiectivelor personale. Mai mult, se vor organiza ¬întâlniri faţă în faţă între profesionişti cu experienţă şi şcolile de afaceri de renume mondial. Întâlnirile personalizate vor avea loc începând cu ora 9.00. Pentru mai multe informaţii despre modul în care puteţi să-i întâlniţi pe reprezentanţii programelor MBA, cât şi despre modalitatea de înregistrarea la eveniment, accesaţi site-ul www.accessmba.com.

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Ianis Hagi spectacol la Rangers B! Gol direct din corner de ziua lui

În ziua în care a împlinit 26 de ani, Ianis Hagi a marcat un gol spectaculos direct din corner, contribuind la victoria echipei sale,...

Zelenski cere aliaților „să nu se ascundă” și să reacționeze față de implicarea Coreei de Nord în războiul Rusiei din Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi aliaţilor „să nu se ascundă” şi să răspundă la dovezile privind implicarea Coreei de Nord în războiul...

Guvernul României condamnă atacurile teroriste din Turcia: „Violența nu poate fi soluția la nicio problemă!”

Guvernul României a reacționat miercuri seara în urma atacurilor teroriste din Turcia. „Violența nu poate fi soluția la nicio problemă!”, se arată într-o postare...
Ultima oră
Pe aceeași temă