2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Mai isteti decat bursa?

Mai isteti decat bursa?

» Investitorii bursieri aflati la inceput de cariera si-ar putea domoli avantul speculativ daca rasfoiesc o serie de studii statistice care analizeaza sansele de a nimeri cele mai profitabile miscari ale pietei actiunilor. Strategia, numita de specialisti market timing, se dovedeste mult prea riscanta, cu prea multe batai de cap si cu rezultate care pot trimite lesne la balamuc un investitor neastamparat si mai slab de inger.

Market timing ar insemna sa prinzi piata atunci cand trebuie. Intri inainte de cresteri, iesi inainte de scaderi. Cum s-ar spune in termeni colocviali, "astepti la cotitura". Pare simplu daca ai senzatia ca te pricepi, dar oameni care au studiat temeinic problema spun ca, de fapt, este cu mult mai complicat decat pare chiar si pentru cei avizati. Cativa universitari americani au luat la puricat statistici ale bursei de pe Wall Street si au incercat sa determine – analizand serii lungi de timp – ce sanse sunt si cu ce riscuri ca un investitor sa faca cele mai inspirate intrari si iesiri pe piata actiunilor, astfel incat sa obtina maximum de profit din cresterile si scaderile preturilor.

Coordonatorul primului set de studii (au fost mai multe in perioada 1994-2003), Nejat Seyhun, profesor la Facultatea de Finante a Universitatii Michigan, a alcatuit un indice compozit alcatuit din actiuni tranzactionate pe NYSE, ASE si NASDAQ si i-a urmarit evolutia pe doua intervale de timp: 1926-1993, cand a urmarit rezultate lunare, si 1963-1993, cand a urmarit rezultate zilnice. A selectat cele mai bune luni, respectiv zile, apoi pe cele mai proaste, iar la final le-a dat la o parte si a inceput sa compare rezultatele.

Asa au aparut primele constatari interesante: de pilda, intre 1926 si 1993, randamentul anualizat a fost de 12%. Un dolar investit atunci ar fi valorat peste 630 dupa aproape sapte decenii. Dar daca investitorul ar fi fost iesit din piata in cele mai bune 12 luni din cele 816 ale perioadei, randamentul ar fost doar de 8%, iar dolarul investit ar fi adus castiguri de aproape zece ori mai mici (65 de dolari in loc de 630). Daca ar fi fost in afara pietei 48 de luni cu cele mai bune rezultate, randamentul ar fi fost si mai mic: sub 3%, iar dolarul sau ar fi valorat 1,60 USD.

Studiul amintit (pasionatii de statistici il pot gasi pe site-ul Universitatii) ajunge la concluzii interesante si daca pune la socoteala lunile si zilele cele mai proaste, precum si combinatia teoretica, ideala, dintre cele doua variante: pe bursa in cele mai multe zile bune, in afara ei in cele mai multe zile proaste. Studiul contine insa de la bun inceput un avertisment interesant: "Lasam strategia market timing-ului pe seama celor care se simt mai confortabil decat noi cand vine vorba de predictii despre viitor…" Lectura placuta si aviz amatorilor!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă