Angajatorul care incadreaza in munca elevi si studenti in perioada vacantelor beneficiaza de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din salariul minim brut pe tara, pentru fiecare tanar.
In aceasta vacanta de vara, deficitul de personal sau plecat in concediu poate fi inlocuit cu elevi si studenti, platiti, in parte, din bugetul de somaj. Legea nr. 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor prevede incheierea unor conventii intre angajator si agentiile pentru ocuparea fortei de munca, pentru a beneficia de aceste subventii. Perioada maxima de acordare a stimulentului financiar de 250 lei lunar pentru fiecare angajare este de 60 de zile lucratoare intr-un an calendaristic.
Mariana Bucalet, director executiv adjunct la Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti, ne-a declarat ca in vara trecuta s-au incheiat 30 de conventii cu firmele din Capitala pentru angajarea a 102 tineri, dintre care 45 de elevi si studenti, iar in aceste zile s-au interesat de respectiva facilitate numeroase companii, institutii financiar-bancare, dar si supermarketuri.
Pentru primirea stimulentului financiar, angajatorii incheie cu agentia de ocupare a fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti o conventie, in termen de 30 de zile de la data de angajare a elevilor si studentilor aflati in vacanta. Daca prima zi de vacanta a elevilor a fost 14 iunie 2008, pentru studenti datele difera, in functie de facultatea unde invata fiecare tanar.
Conditiile de obtinere a subventiilor pentru angajatori sunt publicate in Normele metodologice din HG nr. 726/4 iulie 2007 sau pot fi obtinute la agentiile pentru ocuparea fortei de munca.