11.7 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Jobul săptămânii: Magistrat, expert în drept

Jobul săptămânii: Magistrat, expert în drept

Capacitatea de a lua decizii şi de a ţi le asuma este esenţială pentru o persoană care doreşte să devină judecător sau procuror. Mai mult, este nevoie şi de absolvirea Institutului Naţional al Magistraturii (INM), care organizează înscrieri pentru concursul de admitere până pe 15 iulie.

Magistratul tre­buie să fie un expert în drept, cerinţă obligatorie soli­citată încă de la intrarea în INM. Totuşi, Cristi Danileţ, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ales din partea judecătoriilor, spune că pe lângă a deţine cunoştinţe de drept, un judecător trebuie să fie o persoană curajoasă şi care să dorească să se perfecţioneze încontinuu. „Cunoaşterea mediului social şi înţelegerea rolului magistratului într-un stat democratic sunt alte cerinţe ale timpurilor noastre. Magistratul este un om de cultură şi un personaj social totodată, care poate ajuta la creşterea calităţii vieţii în jurul său. De aceea, capacitatea de a lua decizii şi de a ţi le asuma este esenţială, iar ele trebuie îmbinate cu politeţe, tact şi mai ales cu fermitate”, explică Danileţ.

Neplăceri create de sistem

Profesia de magistrat presupune atât satisfacţii, cât şi anumite neplăceri. Cristi Danileţ explică faptul că tinerii magistraţi trebuie să ştie că vor intra într-un „sistem de stat încă greoi şi supus reformelor, cu presiuni mediatice şi atacuri politice, cu foarte multe dosare de rezolvat, în care părţile mai degrabă par a se război cu magistratul”. De asemenea, membrul CSM susţine că acest sistem este unul în care „timpul pentru viaţa privată şi de familie este foarte redus, iar ameninţările cu schimbarea statutului, inspecţia şi critica externă sunt la ordinea zilei”.

Pe de altă parte, Danileţ sublinia­ză şi avantajele profesiei de magistrat. El specifică că magistraţii lucrează într-un „sistem de perfor­manţă continuă, cu provocări deose­bite în a cunoaşte oameni şi cauze noi, legi şi raţionamente deosebite, în care logica şi psihologia joacă un rol major, în care altruismul şi spiritul de dreptate trebuie să fie o caracteristică, iar cunoştinţele de drept să fie la superlativ”.

Concurs de admitere

Persoanele care doresc să intre în această profesie trebuie să ştie că accesul se face cu prioritate prin INM, care organizează, în perioada 24 iunie – 26 septembrie, concurs de admitere pentru ocuparea unui număr de 200 locuri de auditori de justiţie. La finalizarea primului an de studii, din cele 200 de poziţii, 100 vor fi alocate pentru ocuparea funcţiei de judecător, iar celelalte pentru funcţia de procuror.

La examenul de admitere au dreptul să participe persoane care au cetăţenie română, cu domiciliu în România şi capacitate deplină de exerciţiu, sunt licenţiate în drept, nu au antecedente penale sau cazier fiscal, cunosc limba română şi sunt apte, din punct de vedere medical şi psihologic, pentru exercitarea funcţiei. Cererea şi dosarul pentru înscriere se pot depune până pe 15 iulie, după ce a fost plătită taxa de 400 lei. Examinarea candidaţilor se va face în două etape. Prima dintre ele este eliminatorie şi contă într-un test grilă cu 100 de întrebări, la care trebuie obţinut un punctaj de minimum 70 de puncte. A doua etapă constă în susţinerea a două probe, respectiv un test de verificare a raţionamentului logic şi un interviu pentru identificarea aptitudinilor, motivaţiilor şi elementelor de etică specifice profesiei de magistrat. 

Tematica pentru examenul grilă la INM*

DREPT CIVIL

– Actul juridic civil;

– Prescripţia extinctivă;

– Contractul ca ­izvor de obligaţii;

– Răspunderea civilă delictuală;

– Contractele speciale;

– Succesiunile.

DREPT ­PROCESUAL CIVIL

– Competenţa;

– Participanţii la procesul civil;

– Executarea silită.

DREP PENAL

– Infracţiunea;

– Răspunderea penală;

– Sancţiunile.

DREPT ­PROCESUAL PENAL

– Reguli de bază şi acţiunile în ­procesul penal;

– Competenţa;

– Probele şi ­mijloacele de probă;

– Urmărirea penală;

– Judecata;

– Executarea ­hotărârilor penale.

* Întreaga ­tematică pentru concurs este pe www.inm-lex.ro.

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Acord între România și Serbia pentru înființarea unor institute culturale

Executivul a aprobat, miercuri, prin memorandum, începerea negocierilor pentru un acord între Guvernul de la Bucureşti şi cel de la Belgrad în vederea înfiinţării...

Polonia face investiții majore în bazele militare americane din țară

Polonia continuă să investească în bazele militare în care sunt dislocaţi militarii americani, plănuind ca, în 2025, să aloce 200 de milioane de dolari...

Ciucă nu mai are deloc încredere în PSD și nu va mai intra la guvernare cu acesta

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la preşedinţie, a declarat, miercuri, că "nu mai există niciun fel de încredere în Partidul Social Democrat", menţionând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă