» De teama inflatiei, fondurile de investitii cauta refugiu pe piata marfurilor, iar cafeaua a devenit din ce in ce mai cautata.
» Pretul sortimentului Robusta a crescut cu 41% de la inceputul anului, in timp ce aurul marcheaza o crestere de "doar" 15%.
Imobiliare? actiuni? titluri de stat? Aur chiar? Mai ganditi-va! Cateva fonduri mari de investitii au facut-o deja, ba, mai mult, au trecut de la gand la fapta. Pe pietele internationale teama de inflatie si preturile tot mai mari la aur si petrol au indemnat investitorii la adanca reflectie. Unde ne refugiem cu banii, cu dolarii mai ales? Cu privirea pironita pe ceasca de pe birou, analistii si-au dat seama ca zatul rece de pe fund merita privit cu alti ochi. Da, CAFEAUA!!! Cine a mizat la inceputul anului pe cafea a castigat de doua ori mai multi bani decat daca ar fi investit chiar in aur.
Bloomberg relateaza ca pretul contractelor pe Robusta – cel mai ieftin sortiment de cafea – a sarit la maxime nemaiatinse din toamna lui 1995, pe fondul cererii crescute venite din partea fondurilor de investitii, care doresc sa-si diversifice portofoliile. Contractul futures cu livrare in mai a avansat joi cu aproape un procent, la 2663 de dolari tona, cu 41% mai mult decat la inceputul anului.
"Nu mi-am imaginat vreodata ca preturile vor ajunge la nivelurile atinse azi", a marturisit Nestor Osorio, director executiv al Organizatiei Internationale a Cafelei intr-un interviu acordat saptamana aceasta televiziunii Bloomberg. "Cu cat fondurile investesc mai mult, cu atat volatilitatea e mai mare", a adaugat oficialul.
Potrivit Bloomberg, contractele futures pe un alt sortiment, ceva mai scump, Arabica, cu livrare in mai, au marcat o crestere de 17 procente numai de la inceputul lunii februarie, pe piata newyorkeza ajungand la 1,65 dolari livra (1 livra – 0,45 Kg).
ICO estimeaza ca productia mondiala de cafea, intre 123 si 125 de milioane de saci (un sac – 60 de kilograme), va putea acoperi cererea din acest an abia in octombrie 2009, ceea ce mentine stocurile la niveluri minime record. Estimarile ICO indica un consum global de 123 de milioane de saci. "Nu e bine sa avem preturi foarte ridicate. S-ar putea crea distorsiuni. (…) Niciodata nu au fost stocuri atat de mici", a mai spus Osorio.
"Se pare ca singura tendinta pentru cafea este de crestere. Acest urias interes pentru marfuri in general este un nou fenomen", a spus Ralph Hawes, trader la o firma londoneza de brokeraj.
Marfurile s-au scumpit accelerat de la inceputul anului, iar tonul l-au dat metalele si produsele agricole. Unul dintre indicii Bloomberg, care urmareste evolutia a 26 de contracte futures pe marfuri, a crescut cu 17% anul acesta si a atins un maxim record in aceasta saptamana. Semnalul e clar: in cautarea unor refugii si in conditiile unui dolar tot mai putin cautat din cauza dobanzilor mici, marile fonduri s-au orientat deja catre marfuri.
Potrivit Bloomberg, cel mai mare fond de pensii publice din Statele Unite, CalPERS (The California Public Employees’ Retirement System), cu active de 240 miliarde dolari, si-ar putea majora investitiile in marfuri de 16 ori, la 7,2 miliarde dolari pana in 2010. Fondul a investit inca de anul trecut 450 millioane de dolari in marfuri, primul sau plasament de acest tip a spus Clark McKinley, purtator de cuvant al fondului californian.
Pe de alta parte, pretul zaharului, ajuns la 382,5 dolari tona, a crescut cu 21% de la inceputul acestui an. "Toti ar trebui sa luati cat zahar puteti; pretul va exploda", este predictia lui Jim Rogers, un analist care a prevazut precedenta crestere accelerata a pretului marfurilor din 1999.
Organizatia Internationala a Zaharului a redus saptamana aceasta estimarile privind surplusurile de pe piata, cu 16%, la 9,3 milioane tone, din cauza scaderii productiei in India, al doilea producator mondial.