Cum alegi asigurarea facultativă de locuinţă în funcţie de tipul de despăgubire? Cu cât afli şi întelegi mai mult despre poliţele de locuinţă facultative, cu atât ai mai multe şanse să faci o alegere potrivită pentru locuinţa ta. Indiferent dacă vrei să închei o poliţă de locuinţă facultativă separată de poliţa de locuinţă obligatorie (PAD) sau vrei să închei poliţa facultativă odată cu cea obligatorie, cel mai bine este să te documentezi din timp asupra caracteristicilor acestora.
Poliţa de locuinţă facultativă este asigurarea care acoperă mai multe riscuri faţă de cea obligatorie. Într-o poliţă facultativă poţi avea acoperite riscuri de tipul: incendiu, furtuna, vandalism, grindină, furt s.a.
Suma primită drept despăgubire, în caz de daună, depinde întotdeauna de suma asigurată a imobilului, stabilită de tine la încheierea poliţei. În funcţie de compania la care ţi-ai făcut asigurare, primeşti despăgubire la prim risc sau despăgubire proporţională.
Asigurarea cu despăgubire la prim risc înseamnă că, în cazul unei daune, primeşti ca despăgubire valoarea integrală a daunei, dacă aceasta este în limita sumei asigurate.
Exemplu: O locuinta cu o valoare reala de 100.000 de euro este asigurata de client printr-o polita de asigurare cu suma asigurata de 50.000 de euro.
In cazul unui incediu in care casa arde integral, clientul va primi despagubire 50.000 de euro. In cazul unei furtuni puternice, in care locuinta isi pierde o parte din acoperis (paguba de 1.000 de euro) clientul primeste 1.000 de euro.
Asigurarea la care se aplica principiul proportionalitatii inseamna ca in cazul unei daune, despagubirea este egala cu valoarea daunei la care se poate aplica un coefieicient de subasigurare, in cazul in care se constata o suma asigurata a imobilului mai mica decat valoarea reala a acestuia.
Exemplu: O locuinta cu o valoare reala de 100.000 de euro este asigurata de client printr-o polita de asigurare cu suma asigurata de 50.000 de euro.
In cazul unui incendiu in care casa arde integral, clientul va primi despagubire de 50.000 de euro. In cazul unei furtuni puternice, in care locuinta isi pierde o parte din acoperis (paguba de 1.000 de euro) clientul primeste 500 de euro. Valoarea despagubirii este, deci, valoarea daunei la care se aplica un coeficient de 50% rezultat din subasigurarea locuintei.
De unde cumpăr online poliţa de asigurare pentru locuinţă?
Cel mai simplu mod de a achizitiona o polita de asigurare este evident din confortul propriului fotoliu, online. In acest moment, cu toate ca sunt multe site-uri de tip “magazin de asigurari”, aproape toate se axeaza pe vanzarea de polite de tip RCA. Asigurarile de locuinta, atat cea obligatorie, cat si cea facultativa (cu despagubire la prim risc) pot fi achizitionate direct de pe site-ul oficial de vanzari al ASTRA Asigurari, www.astraonline.ro.
Conform site-ului mentionat, pretul pentru asigurarea facultativa a locuintei incepe de la 10 euro/ an si acopera 19 riscuri suplimentare printre care: incendiu, inundatii, furt, vandalism si raspunderea civila fata de terti.