18.1 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Însuşirile unui şef inapt

Însuşirile unui şef inapt

Un şef ineficient rar îşi asumă eşecurile echipei pe care o coordonează, iar în această situaţie, proiectează vina pe angajaţii săi. În plus, un lider inapt nu are obiective clare şi nu doreşte să comunice şi să delege din sarcini.

Şefii nepricepuţi au un impact negativ asupra mediului de lucru prin promovarea nivelui ridicat de frustrare, stres şi resentimente al angajaţilor. Pentru identificarea unui lider prost, există cinci semne care pot defini ineficienţa unui şef, arată site-ul Ezinearticles.com.

Nu are obiective clare

În situaţia în care echipa nu are nici o idee despre obiectivele sau aşteptările pe care trebuie să le aibă în vedere, acest lucru caracterizează un superior slab pentru a conduce. În astfel de cazuri, obiectivele sunt nerealiste, sau neclare echipei. În consecinţă, angajaţii fie cred că şeful lor nu ştie cu ce se ocupă ei, fie nu-i pasă sau nu vrea să se implice.

Nu ştie să comunice

În acest caz, şeful foloseşte „metoda tăcerii”. El nu simte că este necesar să comunice starea companiei, nici dacă este corect modul în care angajaţii îşi desfăşoară activitatea. Un astfel de superior nu comunică şi rar îşi arată emoţiile. Mai mult, atunci când nu există comunicarea standardelor echipei sau a obiectivelor, şeful ineficient nu va şti să măsoare excelenţa sau chiar performanţele profesionale mediocre.

Nu-şi asumă răspunderea

Atunci când lucrurile nu merg aşa cum şeful şi le planificase, el se grăbeşte să dea vina pe oricine altcineva decât el. În această situaţie, managerului îi este uşor să blameze sistemele ineficiente de lucru, procesele de lucru sau chiar membri ai echipei pentru incapacitatea lor de a atinge obiectivele companiei sau standardele de performanţă.

Nu are strategie

Un lider incapabil nu va avea vreo strategie de îmbunătăţire a metodelor de lucru pentru garantarea succesului echipei. El are o credinţă falsă că modul în care echipa îşi îndeplineşte sarcinile este corect, chiar dacă nu este valabil în toate cazurile.
În aceste condiţii, lucrurile rămân într-o permanentă stare de confuzie atât pentru angajaţi, cât şi pentru clienţi.

Nu deleagă

Din teama de a nu da putere angajaţilor, şeful inapt nu va dori să delege din sarcinile sale membrilor echipei. El devine cinic în astfel de situaţii şi nu simte că cineva are intelectul sau capacitatea de a îndeplini activităţi conexe. Prin urmare, echipa stagnează şi practic „paralizează” din lipsă de leadership.

Cum să vă înţelegeţi cu un superior incapabil

1. Evitaţi să răspundeţi în acelaşi mod atitudinilor şefului. Dacă el este agresiv, dovediţi-i contrariul.
2. Înfruntaţi-l cu dovezi. Este uşor pentru un şef să ţipe la angajaţi pe baza unor declaraţii ale lor. În schimb, îi este mai greu, dacă se confruntă cu date detaliate despre activitatea echipei.
3. Fiţi atenţi la modul cum comunicaţi cu şeful. Nu criticaţi spusele sale, ci aduceţi argumente obiective care să vă susţineţi cauza.

Sursa: techrepublic.com

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Florinel Coman, decisiv în Liga Campionilor Asiei! Al Gharafa învinsă dramatic de Al Wasl

Florinel Coman a contribuit la primul gol al meciului dintre Al Gharafa și Al Wasl, dar echipa sa a fost învinsă cu 2-1 în...

Noaptea Companiilor, debut de succes în București: Peste 2.000 de participanți atrași în două zile

Prima ediție a târgului neconvențional de joburi Noaptea Companiilor organizată la București pe 16-17 octombrie a atras peste 2.000 de participanți, confirmând așteptările organizatorilor. Evenimentul...

Adrian Cioroianu, inculpat într-un dosar penal deschis pentru divulgarea de informații confidențiale

Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale, a fost anunțat de procurori că este inculpat în dosarul deschis pentru divulgarea de informații confidențiale, potrivit jurnalistei Emilia...
Ultima oră
Pe aceeași temă