18.1 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Instructor sportiv

Instructor sportiv

O condiţie fizică bună, cunoştinţe din anatomie, psihologie şi abilităţi organizatorice sunt principalele trăsături ale unui instructor sportiv. Pentru a stăpâni cu succes domeniul sportiv, este ideal ca instructorul să fi practicat sport de performanţă.

Instructorul sportiv reprezintă prima treaptă de pregătire în vederea accederii la calificarea de antrenor. Conform Autorităţii Naţionale pentru Calificări, instructorul sportiv provine din rândul practicanţilor sportului de performanţă legitimaţi la asociaţii, cluburi sportive, dar şi din rândul absolvenţilor de licee cu program sportiv sau licee cu clasă specială de sport. În plus, instructorul este cel care derulează activităţi de instruire într-o ramură de sport, cu diferite categorii de participanţi, grupe de iniţiere, mediu şi avansaţi.

Mai mult, un instructor necesită instruire suficientă pentru a fi apt de a se adapta în funcţie de grupul pe care îl coordonează. „Oricine poate deveni instructor sportiv, dacă este apt pentru efort fizic, fie că a făcut sau nu performanţă. În general, cei care vor să devină instructori sunt persoane care şi-au dobândit cunoştinţe pe căi informale şi doresc să aprofundeze”, explică Elena Sofronie, antrenor fitness, culturism şi aerobic. În plus, Sofronie recomandă instructorilor care ţintesc spre o astfel de carieră să fie însetaţi de cunoaştere, să aibă o determinare în a acţiona şi o „voinţă de fier” în a face tot ceea ce este necesar în fiecare zi.

Formare şi perfecţionare

Instructorii sportivi pot primi drept de practică în urma formării în condiţiile prevăzute de Legea educaţiei fizice şi sportului, 69/2000, cu privire la formarea şi perfecţionarea specialiştilor educaţiei fizice şi sportului: „Instructorii sportivi se formează în cadrul liceelor cu program sportiv, cât şi prin cursuri organizate de direcţiile pentru tineret şi sport judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi de alte persoane juridice interesate”.

În cadrul Federaţiei Române Sportul Pentru Toţi, pentru a obţine carnetul de instructor este nevoie de parcurgerea a trei module, respectiv trei cursuri. Fiecare curs se finalizează cu un test practic şi unul teoretic, se desfăşoară cam la două-trei luni, în locaţii diferite. Următorul stagiu de formare va fi în perioada 19-25 februarie, organizat la Izvoru Mureşului, iar partea practică va conţine ore de clasic aerobic, step aerobic, dance, aerobic dance, pilates, tae bo, zumba, functional training, fitball, kangoo jumps, jocuri de mişcare şi atenţie, şcoala mersului şi a alergării, şcoala săriturii şi aruncării etc. Partea teoretică va aborda teme precum comunicare, expresie corporală, prim ajutor, psihologie, management sportiv, teoria sportul pentru toţi şi anatomie.

Andrei Blaj, instructor la un club sportiv din Constanţa, spune că această meserie presupune autoritate împletită cu capacitatea de a comunica cu oamenii. „Instructorii trebuie să fie buni organizatori, să ştie să ia decizii rapid, să aibă o condiţie bună fizică şi cât mai multă experienţă în sport”, mărturiseşte tânărul, care practică sport încă din şcoala generală.

Cunoştinţe din anatomie

Instructorul sportiv este de cele mai multe ori angajat al cluburilor sportive sau al sălilor de fitness şi aerobic. „Activitatea de instructor se derulează în bazele sportive ale federaţiilor sportive naţionale, cluburilor şi asociaţilor, aflate în aer liber sau în interior, terenuri de sport, săli de antrenament etc.”, este precizat în standardul ocupaţional al meseriei de instructor de către Autoritatea Naţională pentru Calificări. În plus, pe lângă cunoştinţele specifice ramurii de sport în care s-a specializat, instructorul sportiv necesită şi competenţe din alte domenii conexe. „Este ideal să ştii puţină anatomie, psihologie, biomecanică, cât şi să deţii informaţii despre nutriţie sau ce presupune acordarea primului ajutor”, explică Andrei Blaj.

Nu în ultimul rând, instructorul are nevoie să fie un model pentru elevii sau cursanţii săi. „Deşi nu mai practic sport de performanţă, încerc să mă menţin pe cât posibil, pentru că este important să fiu un fel de tipar pentru cei care îmi cer sfaturi. În plus, meseria implică o atitudine pozitivă, care să ofere încredere şi stabilitate cursantului”, completează Blaj.

Câteva imperative la care ar trebui să răspundă un bun instructor

Să nu uite că actul pedagogic reprezintă aptitudinea de a transmite cunoştinţe, astfel încât să primească răspunsuri favorabile.

Să-i observe pe participanţi, pe toată durata activităţii, pentru a avea certitudinea faptului că au înţeles dispoziţiile şi că vor realiza obiectivele.

Să ţină seama de motivaţia participanţilor şi să creeze cât poate de des schimburi de opinie.

Să fie conştient de faptul că nu există o pedagogie universală, fiind necesară iniţiativa personală pentru a ieşi dintr-un sistem educativ stereotip.

Să îşi observe propriul comportament, apreciindu-şi critic propria metodă pedagogică, să ofere participanţilor posibilitatea de a beneficia de toate calităţile pedagogului.

Să înveţe continuu, să fie la curent cu tot ce este nou şi modern, cu preferinţele publicului.

Să se informeze cu privire la toate stagiile interne şi internaţionale ce se organizează în domeniu, să frecventeze cu regularitate cursuri de perfecţionare.

Sursa: www.sportulpentrutoti.ro

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, și-a dat demisia. Scandal de proporții privind recrutările

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, şi-a dat demisia după un scandal de proporţii ce vizează modul în care s-au făcut recrutările în armata...

Hype Fox, așa cum este cunoscută pe TikTok, val de hate după primul episod „Fugiți de Acasă”

Selly a lansat un nou show online de tipul "Asia Express", iar primele controverse și scandaluri au apărut chiar după primul epsiod: Hype Fox,...

LeBron și fiul său Bronny James au scris istorie! Primul meci împreună în NBA

LeBron James și fiul său, Bronny, au jucat pentru prima oară împreună într-un meci oficial din NBA, un moment istoric atât pentru cei doi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă