In cadrul unui recent interviu, domnul Razvan Pasol – presedintele si directorul general al firmei de brokeraj Intercapital Invest S.A. –, participant activ la piata de capital din Romania, spunea despre aceasta ca se afla pe un drum bun, dar ca lucreaza cu frana de mana trasa. El a mai adaugat ca, desi exista proiecte la nivelul conducerii operatorului BVB, multe dintre ele sunt minore ca importanta, iar cele importante fie sunt realizate foarte greu, fie nu se finalizeaza.
In acelasi timp, doamna Anca Dumitru, director general al operatorului BVB, spunea cu putin timp in urma, tot intr-un interviu, ca exista o sansa buna sa vedem o schimbare de viziune a operatorului bursei o data cu alegerea noului CA al BVB, pe baza hotararii AGA extraordinare, anuntata pentru 19-20 februarie. Aceasta schimbare se va putea materializa cu atat mai mult daca se va aproba listarea actiunilor BVB, propusa actionarilor in cadrul AGA ordinare, stabilita pentru aceeasi data.
Pe de alta parte, recent s-a inregistrat una dintre cele mai severe corectii locale ale preturilor actiunilor listate la BVB, comparativ cu rally-ul inceput in luna martie 2009. In aceeasi zi, BMFMS Sibiu anunta primul contract futures cu activul-suport pe indicele american cel mai atent monitorizat, Dow Jones Industrial Average (DJIA_RON). Prilej cu care domnul Teodor Ancuta, presedintele Bursei de la Sibiu, a afirmat ca evenimentul este cel mai important din ultimii 10 ani ai pietei de capital.
Voi mentiona ca primii care au tranzactionat aceste contracte au fost traderii de la Intercapital Invest, hotarati sa demonstreze ca aceste contracte constituie o buna investitie la termen, mai ales ca scadenta a fost cea mai scurta, in martie 2009. Intre timp, piata DEDJIA_RON a ramas slaba, aratand totusi ca-i lipsesc elementele specifice cresterii lichiditatii.
Ceea ce ambii directori generali ai celor doua burse au recunoscut tot timpul este lichiditatea destul de scazuta la nivelul pietei de capital din Romania, lucru confirmat si de majoritatea participantilor acesteia. Cu toate acestea, se pare ca nu putem depasi acel nivel de simpla constatare si NIMENI nu-si asuma responsabilitatea actiunii pentru cresterea atractiei. Asa observam cum operatorul bursei arunca "pisica" in bratele firmelor de brokeraj si invers. Pe de alta parte, domnul Razvan Pasol scotea in evidenta faptul ca operatorului BVB ii lipseste inca acea structura bine pregatita si ancorata in realitatea din jur si care sa "scormoneasca" permanent si eficient dupa noi emitenti, de care Romania nu duce lipsa.
In aceste conditii ceva mai complexe, noi investitori autohtoni pot urmari, deopotriva, oportunitatile ambelor burse, ale caror existente paralele nu pot duce decat la competitie, dar care, in final, ar fi bine sa fuzioneze pentru a fi competitive extern. Mai trebuie sa recunoastem ca, din pacate, la Bursa din Bucuresti atractia marilor investitori este slaba, iar operatorul s-a obisnuit sa ramana de ani buni cu aceleasi putine societati care ofera capabilitati investitionale atractive, dar care pot corespunde cu greu cerintelor unor piete puternice.
Fiind vorba de emitenti atractivi pentru marii investitori, recomandarile brokerilor pentru anul 2010 vizeaza mai degraba societatile cu capital mare si care au avut profituri in anii anteriori, mai ales in 2008-2009. Una dintre acestea este Banca Romana de Dezvoltare (simbol BRD). Un grafic saptamanal al acestei actiuni scoate in relief urmatoarele: din septembrie 2009, pretul actiunii evolueaza intr-un canal ascendent consolidat, al carui spread dintre maxim si minim este de circa 15-20%, indiferent de sens; volumul saptamanal de tranzactionare este in evidenta scadere inca de la inceputul acestui canal, ceea ce inseamna ca investitorii fideli nu vor sa renunte la actiuni, considerandu-le potentiale pe TM; pe TS, indicatorii tehnici de baza RSI si STS avertizeaza asupra unei posibile corectii negative, care se poate transforma intr-un pullback local sub limita inferioara a canalului ascendent, cu un posibil punct de intrare din zona 12,5-12 lei.