La nivelul Uniunii Europene se face o distinctie intre recunoasterea academica a diplomelor si recunoastea profesionala. Astfel, recunoasterea academica reprezinta recunoasterea unui titlu si a unei perioade de studiu efectuate in strainatate, pentru a permite continuarea studiilor, iar recunoasterea profesionala face posibila exercitarea profesiei intr-o tara membra UE, in baza unei diplome obtinute in tara de rezidenta.
Vizarea diplomelor de studii preuniversitare se face de inspectoratele scolare judetene si al Municipiului Bucuresti. Acestea aplica viza si semnatura direct pe actul de studii, in baza cererii din partea titularului actului de studii, in care se va mentiona tara de destinatie, care va primi un numar si se va pastra in arhiva, impreuna cu adeverinta de autenticitate din partea scolii care functioneaza in subordinea sa.
Atentie! Vor fi vizate numai actele de studii eliberate de unitatile de invatamant acreditate. Nu vor fi vizate actele de studii eliberate de unitatile scolare private neacreditate.
Dupa vizarea de catre inspectoratul scolar, solicitantul merge la o alta institutie, pentru a i se aplica o alta stampila: Daca se deplaseaza intr-una din tarile membre ale Conventiei privind Apostila de la Haga, se va efectua apostilarea la Prefectura. Daca cetateanul roman se deplaseaza in alta tara decat cele membre ale Conventiei de la Haga, trebuie sa se adreseze Ministerului Afacerilor Externe pentru supralegalizare.
Relatii suplimentare se primesc de catre solicitanti la Prefectura, MAE sau Departamentul pentru Munca in Strainatate.