21.2 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒAlegeri 2016Doar 13% din locurile de munca oferite la burse au fost ocupate

Doar 13% din locurile de munca oferite la burse au fost ocupate

» Ocuparea unui loc de munca liber nu mai este o operatiune simpla pentru firmele din Romania. Potentialii angajati au devenit mai pretentiosi si nu mai accepta orice doar pentru a avea unde sa lucreze. Salariul si conditiile de munca sunt examinate cu mare atentie de cei mai multi dintre aspirantii la un serviciu si multe oferte sunt refuzate pentru ca nu sunt la inaltimea dorintelor lor. Rezultatele burselor de joburi organizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) in primul semestru al acestui an confirma teoria. Numai 13% dintre locurile de munca oferite de agentii economici din intreaga tara au fost ocupate. Situatia este la fel si in cazul burselor organizate in strainatate care nu au reusit sa readuca in tara prea multi romani. Salariile mai mici din Romania decat cele din tarile in care deja muncesc romanii i-au facut pe multi sa dea inapoi si sa amane intoarcerea in tara de bastina.

De la inceputul acestui an, ANOFM a organizat burse de locuri de munca pe mai multe categorii, de la general la anumite categorii de solicitanti: romi, tineri care au parasit centrele de plasament, femei, elevi, studenti, persoane cu dizabilitati etc. si pentru diverse meserii si sectoare de activitate: constructii, confectii, servicii, comert, turism etc. Romii din 37 de judete au fost invitati sa-si gaseasca un loc de munca, la fel si tinerii din centrele de plasament din 4 judete, urmand ca pana la 30 octombrie sa se extinda in toata tara.

Interes scazut
La bursele de joburi au fost oferite, in total, 77.578 de locuri de munca despre care s-au interesat aproape 56.000 de persoane si au fost selectate pentru incadrare putin peste 23.000. In final, doar 10.760 persoane au fost incadrate in munca, iar 87% dintre locurile ofertate au ramas neocupate.

Cerere mare in constructii
Cel mai mare succes l-au avut joburile oferite in constructii unde au fost angajate 1.900 de persoane, urmate de fabricarea articolelor de imbracaminte – 897 si domeniul hotelier – 421. Principalele meserii ocupate de persoane fara studii superioare au fost cele de: zidar, mecanic, lacatus, vanzator, confectioner asamblor de articole textile si agent de paza. Oamenii cu studii superioare au preferat domeniile cu asigurari si fonduri de pensii, constructii, comert cu amanuntul, activitati stiintifice si tehnice. La capitolul meserii preferate de cei cu facultate, pe primele locuri au fost: economist, consilier, inspector asigurari, subinginer si director.

Ocupare constanta
"In intervalul 2005–2007, numarul persoanelor ocupate ca urmare a organizarii burselor locurilor de munca s-a mentinut relativ constant – 24.230 persoane ocupate in 2005,  25.355 in 2006 si 23.732 in 2007, iar faptul ca totusi se simte o usoara descrestere a numarului de persoane incadrate se datoreaza faptului ca si numarul somerilor a scazut de la an la an", a declarat Dan Mucenic, director de comunicare la ANOFM.

In strainatate
Locurile de munca vacante din Romania au fost promovate si in strainatate, la romanii plecati sa munceasca acolo. Autoritatile romane au organizat burse de munca la Roma, Torino, Castellon si Alcala de Henares. Cele mai multe persoane s-au dus la bursa de la Castellon unde si-au prezentat oferta de angajare sase firme care au reusit sa atraga 1.300 de romani interesati. O participare ceva mai redusa a fost la bursele de la Alcala de Henares sI Roma – 600 de persoane, urmate de Torino cu 600 de oameni.
Pe paginile web ale ambasadelor Romaniei in alte state s-a creat un link catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, respectiv catre ofertele de locuri de munca vacante existente in tara. Persoanele interesate au fost indrumate sa consulte lista locurilor de munca vacante din judetele de provenienta si alte zone in care ar dori sa se stabileasca, urmand sa utilizeze datele de contact ale persoanelor mentionate la rubrica speciala (telefon sau e-mail).

Migratia fortei de munca, o problema
"In ceea ce priveste deficitul fortei de munca, este evident ca, pentru serviciul public de ocupare, migratia fortei de munca  reprezinta o provocare, dat fiind faptul ca, in activitatea sa principala de mediator pe piata muncii, nu mai este in masura sa puna la dispozitia angajatorilor forta de munca pregatita corespunzator. Suntem nevoiti sa facem tot mai mult uz de masurile de stimulare a ocuparii care sa vizeze calificarea sau recalificarea somerilor sau sa stimulam angajatorii astfel incat acestia sa incadreze persoane din sfera categoriilor cu dificultati de integrare socio-profesionala: absolventi de invatamant, persoane peste 45 de ani, unici sustinatori ai familiilor monoparentale, persoane cu handicap, someri de lunga durata", a declarat Dan Mucenic, director de comunicare la ANOFM.

» Deficitul de forta de munca estimat de ANOFM este de 83.000 de persoane.

» Constructiile, in topul deficitului
Dintre ramurile economice unde exista cel mai mare deficit de forta de munca, pe primele doua locuri se situeaza constructiile, unde o treime dintre locuri sunt vacante, si fabricarea articolelor de imbracaminte, aranjarea si vopsirea blanurilor, unde procentul ajunge la 11-12%. "Este important de mentionat faptul ca, din deficitul estimat de forta de munca, circa 85% este detinut de cateva ramuri: constructii, confectii textile si incaltaminte, industria altor mijloace de transport, inclusiv reparatii de nave, industria alimentara, industria confectiilor metalice,  comert cu ridicata si cu amanuntul, hoteluri si restaurante", a declarat Dan Mucenic. Solutia, in opinia ANOFM,  pentru ocuparea acestor locuri vacante este aducerea in Romania a persoanelor plecate in strainatate si care nu s-au integrat prea bine in tara in care se afla. O alta modalitate de rezolvare a problemei este formarea profesionala a somerilor.

» Importul de munca
Pentru ca autoritatile nu au avut prea mare succes la convingerea romanilor sa se intoarca sa lucreze in tara, au gasit o alta solutie de acoperire a necesarului din Romania: importul de forta de munca din statele extracomunitare. Acest lucru se realizeaza prin Oficiul Roman pentru Imigrari, care acorda vize de sedere si acorda permise de munca. Importul de forta de munca se va face in regim controlat, pe baza de contingent stabilit prin hotarare de guvern. Accesul strainilor din spatiul extracomunitar pe teritoriul tarii se va face numai dupa ce locurile de munca vacante nu vor fi ocupate de catre romani sau cetateni comunitari.

Cele mai citite

Maศ™inฤƒ lovitฤƒ de tren รฎn Argeศ™. ศ˜oferul a scฤƒpat cu viaศ›ฤƒ

Un bฤƒrbat de 51 de ani a fost implicat รฎntr-un accident grav รฎntr-o comunฤƒ din judeศ›ul Argeศ™, dupฤƒ ce maศ™ina sa a fost lovitฤƒ...

Germania, Franศ›a ศ™i alte state UE fac eforturi pentru a accelera รฎntoarcerea migranศ›ilor รฎn ศ›ฤƒrile lor

ศ˜aptesprezece ศ›ฤƒri europene au cerut Comisiei Europene sฤƒ รฎnฤƒspreascฤƒ regulile UE privind returnarea migranศ›ilor ilegali รฎn ศ›ฤƒrile lor de origine Scrisoarea cฤƒtre Comisia Europeanฤƒ a...

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

ศ˜oferii vor avea la dispoziศ›ie 24 de ore pentru a achita taxa, fฤƒrฤƒ a mai fi penalizaศ›i automat Sistemul va fi similar cu cel care...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ