5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016De pe urma crizei profita tot parazitii!

De pe urma crizei profita tot parazitii!

Romania, ca si alte tari din Est, nu prea manifesta ingrijorare fata de ceea ce se intampla pe pietele financiare occidentale in perioada actuala. Ceea ce se intampla este insa revoltator, dezgustator si periculos. Banul aici balteste din cauza injectiilor monetare masive facute de autoritati pentru introducerea de lichiditati in sistem, intru combaterea crizei, dar nereluarii creditarii de catre banci. Dobanda de referinta zero, promovata de bancile centrale pentru stimularea reluarii creditarii, ajunge mai degraba sa aglomereze piata de bani decat sa-i dreneze spre doritorii de finantare, in acelasi scop al combaterii crizei. Creditarea nu s-a reluat de-a binelea nici in tarile care dau semne de depasire a recesiunii. si nu se reia din cauza neincrederii, si nu din cauza costului ei, astfel incat dobanda zero nu are efectul scontat.

 

Bancile stau cu fundul pe bani si se gandesc de zece ori inainte de a da un credit. Iar firmele prefera sa se lamenteze decat sa riste. In septembrie, in zona euro, pentru prima data in istoria zonei, creditarea a scazut, la nivel lunar, fata de luna precedenta. In aceste conditii, banii, care sunt destui gratie interventiei guvernelor si bancilor centrale, in loc sa ia calea economiei reale – scopul vizat –, se invart in sistemul financiar, neavand spre ce sa se indrepte si producand ca urmare o crestere artificiala a preturilor activelor financiare. Bursele cresc fara vreo baza in economia reala si in totala discordanta fata de evolutia acesteia. Fapt ce reprezinta o alienare a mecanismelor bursiere, caci teoria si practica arata clar ca, baza constituind-o increderea, este posibil ca o bursa sa mearga mai bine decat economia reala, dar numai cand economia merge bine, fiind imposibil insa ca o bursa sa mearga bine cand economia merge prost.

Dupa trei luni de crestere, indicele Dow Jones al marii burse de pe Wall Street a depasit pragul psihologic de 10.000 puncte. Laureatul Premiului Nobel Joseph Stiglitz considera ca bursele sufera de un "optimism irational". Doua consecinte majore se contureaza in aceasta situatie. Pe de o parte, in mod revoltator si dezgustator, sistemul financiar devine practic singurul care profita de pe urma adevaratei cruciade pornite de autoritatile guvernamentale si monetare occidentale impotriva crizei, generata – atentie! – tocmai de sistemul financiar prin speculatiile fara noima si in afara oricarui control practicate.

Este revoltator si dezgustator nu numai pentru ca sistemul financiar a generat criza, ci si pentru ca a facut aceasta dupa ce a parazitat economia reala din tarile dezvoltate si a secatuit economia tarilor slabe sau mai putin dezvoltate. Dar – de adaugat obligatoriu! – si pentru ca economia reala si populatia vor fi platitorii cruciadei impotriva crizei, caci, evident, injectiile monetare guvernamentale vor trebui achitate de cineva, iar altcineva s-o faca decat economia reala si populatia nu exista!

Pe de alta parte, in mod extrem de periculos, cresterile fara baza ale preturilor activelor financiare vor fi urmate, nu peste mult timp, de corectii inevitabile pentru a acomoda situatia bursiera cu cea din economia reala. Caci tot practica a dovedit – si aceasta este chiar in firescul lucrurilor – ca nu exista o acomodare decat a bursei la economia reala, niciodata invers! Problema este – si aici sta pericolul – ca aceasta acomodare, despre care vorbesc tot mai frecvent si mai intens economisti si analisti de marca occidentali, ar putea aduce o noua criza, chiar inainte ca cea actuala sa se fi terminat. Cu efecte dezastruoase asupra tarilor din Est.

 

Extrem de periculos este ca o asemenea criza, in care s-ar reintra fara sa se fi apucat a se iesi din precedenta, n-ar mai putea, prin coordonatele sale, sa fie tratata cu remediile folosite pana acum. Ceea ce ar putea sa o prelungeasca foarte mult, pana cand "isi va face prastia", cum spune o veche vorba romaneasca! Scumpindu-se astfel nepermis de mult nota de plata! Nepermis de mult, pentru ca sistemul financiar, care nu face decat sa redistribuie profituri create in economia reala, nu merita sa i se achite o asemenea nota de plata! Nici macar nota de pana acum, daramite una si mai mare!

Cele mai citite

Câți bani economisesc, în medie, românii și cum îi folosesc

Majoritatea preferă să păstreze banii în casă, nu să-și deschidă conturi de depozit în bănci Un român din doi reușește să economisească lunar, iar suma...

Finanțări europene de peste 1 milion de euro pentru companiile din țară. Cum pot fi accesați banii

Companiile din regiunile Sud-Est și Nord-Est ale României vor avea acces la noi linii de finanțare europeană, inclusiv granturi consistente pentru dezvoltare și deschiderea...

Câți bani economisesc, în medie, românii și cum îi folosesc

Majoritatea preferă să păstreze banii în casă, nu să-și deschidă conturi de depozit în bănci Un român din doi reușește să economisească lunar, iar suma...
Ultima oră
Pe aceeași temă