Femeile din mediul rural au ocazia să înveţe croitoria şi să îşi deschidă o afacere proprie cu ajutorul cursurilor de formare organizate în cadrul proiectului „Feminin Rural”.
Prin acest proiect, compania ILE Trade îşi propune să faciliteze integrarea pe piaţa muncii a femeilor inactive din zonele rurale. Astfel, româncele care vor participa la cursuri vor învăţa să coasă şi să brodeze folosind maşini mecanice sau electrice.
Noile abilităţi deprinse în cele zece zile de curs le vor permite cursantelor să îşi găsească un loc de muncă în afara zonei agricole.
„Ele vor putea să se angajeze sau să lucreze pe cont propriu pentru comunitate, pentru biserică. Acum există o cerere mare pentru produsele de artizanat deoarece acele tarabe volante de pe drumuri şi din staţiunile turistice sunt pline de chinezării. Asta poate fi o oportunitate pentru ele deoarece există multe programe europene care finanţează investitori în domeniul artizanatului”, spune Ileana Delia Mitrea, coordonatoarea proiectului.
Primele cursuri din cadrul proiectului vor începe în luna ianuarie în trei zone din România: Maramureş, Mehedinţi şi Bucureşti, apoi se vor extinde în toată ţara. „Avem recrutori şi consilieri de carieră care se ocupă de implementarea proiectului şi am vorbit deja cu primarii şi preoţii din acele zone pentru a ne ajuta”, spune Cristian Mitrea, directorul general ILE Trade.
În proiect vor fi incluse 1440 de femei din mediul rural cu vârsta cuprinsă între 18- 60 de ani, care lucrează în agricultura de subzistenţă. Ele vor fi selectate de consilierii firmei organizatoare şi vor fi împărţite în 120 de grupe de câte 12 persoane.
Cursurile vor fi gratuite, iar femeile vor învăţa teorie dar vor face şi exerciţii practice, activităţi de grup şi vor primi manuale pentru a exersa acasă materialul învăţat.
Participantele vor beneficia şi de transport gratuit de la domiciliu la sediul de curs pe toată durata cursului.
„Transportul este gratuit pentru că fiind femei de la ţară considerăm că nu pot fi dislocate, ele vor trebui aduse dimineaţa şi duse înapoi acasă pentru că nu îşi pot părăsi gospodăriile pentru o perioadă mai mare de timp”, explică Ileana Mitrea.
De asemenea, organizatorii vor crea un centru de consiliere, unde femeile pot obţine informaţii despre locurile de muncă disponibile, dar şi despre conducerea propriei afaceri. Centrul va fi şi o legătură între femei şi posibilii angajatori.
Un alt beneficiu pe care îl vor avea participantele este cadoul pe care îl vor primi la sfârşitul cursurilor – o maşină de cusut. „Femeile vor primi acest cadou pentru că trebuie să exerseze ce au învăţat. De asemenea, maşina de cusut este un prim pas pentru cele care vor să îşi deschidă o mică afacere acasă”, spune directorul firmei ILE Trade.
Doritoarele se pot înscrie prin completarea unui formular răspândit de membrii echipe în fiecare zonă, dar şi prin contactarea firmei organizatoare la telefonul 021/326 35 42.
Cadoul problemă
Maşina de cusut cadou a fost una dintre cele mai mari probleme cu care s-au confruntat organizatorii proiectului.
„Ni s-a spus să dăm bani, vouchere, orice altceva numai maşina nu, dar toate contactele din teritoriu de la fabricile de confecţii ne-au spus că banii nu sunt o soluţie, pentru că soţii femeilor le aşteaptă în ziua de salariu şi le iau banii pentru a merge să bea. Este posibil să fie cazuri izolate în care femeia se va duce să vândă maşina, dar dacă le dăm bani totul va fi pierdut”, spune Cristian Mitrea.
Pentru a reduce numărul femeilor care vor fi tentate să vândă cadoul primit, fiecare dintre ele trebuie să semneze o declaraţie pe proprie răspundere prin care se obligă să nu vândă maşina.
„Vrem să le oferim maşini performante participantelor. Preţul unei bucăţi este de 10 milioane la achiziţie, iar pe piaţa reală preţul e undeva pe la 20 de milioane cu tot cu TVA”, spune Cristian Mitrea.
Proiect atrăgător pentru fabrici
Pentru că femeile care ştiu foarte bine această meserie au ajuns la vârsta de pensionare, iar tineretul nu este atras de un asemenea loc de muncă, fabricile de confecţii se confruntă cu un deficit de personal. De aceea, proiectul „Feminin Rural” este foarte bine primit de companiile de pe piaţa confecţiilor, deoarece le oferă o sursă de recrutare foare bună.
„Suntem foarte interesaţi de această iniţiativă şi dorim să recrutăm personal dintre femeile care vor participa în acest proiect. Depinde însă şi de felul în care sunt instruite de abilităţile lor”, spune Eliza Talle, production manager la „Ma Dame”.