11.9 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum să vă pregătiţi pentru un examen

Cum să vă pregătiţi pentru un examen

Perioada examenelor şi a admiterilor se apropie, iar pregătirea este bine să fie realizată din timp pentru un succes. Fie că vorbim de intrarea la facultate sau de finalizarea unui curs de dezvoltare profesională, stabilirea unor paşi pentru a consolida cunoştinţele necesare evaluării este mai mult decât necesară. Lucrurile lăsate şi îndeplinite în ultimul moment, în cele mai multe cazuri, nu fac decât să ofere dezamăgiri.

Georgiana Ceauşu, masterandă la economie europeană, mărturiseşte că nu tratează foarte serios examenele din sesiuni, dar că pentru cele care au o miză mai mare are o altă atitudine. „În general, prefer să mă ocup intens în ultima zi de un examen. Îmi iau cursurile şi bibliografia de la colegi, iar noaptea dinaintea examenului este una «albă» pentru mine. De cele mai multe ori, am luat note onorabile la examene, dar asta pentru că m-a ajutat prezenţa la cursuri, de unde am avut baza”, explică tânăra. „Atunci când vorbim de un examen mai important, în principiu, folosesc aceeaşi metodă, doar că aleg să facem asta în echipă. Alături de două colege, ne gândim la subiectele posibile şi încercăm să le abordăm împreună”, completează Georgiana.

Site-ul NextStepU.com propune nouă sfaturi utile pentru a face activitatea de învăţare mai uşoară pentru un examen. Aplicarea acestora cresc şansele de a avea parte de o reuşită.

Sfat 1: „Nu lăsaţi pe mâine ce puteţi face astăzi”

Pregătirea pentru examene ar trebui să înceapă din timp şi nu cu o zi mai devreme de testare. Nu puteţi asimila informaţie complexă într-o singură noapte. Cel mult, puteţi să vă construiţi baza, încât să luaţi un calificativ decent. Dar, asta depinde de capacitatea fiecăruia. De preferat, este să începeţi să vă pregătiţi cu cel puţin o săptămână înainte de examen, în funcţie de complexitatea lui.

Sfat 2: Organizaţi-vă

Pentru început, faceţi-vă un calendar care poate să vă fie util în conturarea un program zilnic. Stabiliţi pentru fiecare perioadă de timp ce subiecte vă propuneţi pentru revizuire. Încercaţi ca la finalul pregătirii, să aveţi acoperită toată bibliografia cerută. De fiecare dată când îndepliniţi o sarcină din program, acordaţi-vă mici atenţii.

Sfat 3: Rezumaţi

După ce aţi decis de ce aveţi nevoie pentru a studia şi cât de mult timp vă este necesar, treceţi la actul propriu-zis de învăţare. Una dintre cele mai bune metode este de a face rezumate. După ce aţi citit notele de curs şi bibliografia, realizaţi un scurt rezumat. Evidenţiaţi cu o carioca zonele care vi s-au părut cele mai dificile. Când aţi parcurs toate materialele, veţi avea o schiţă pe care puteţi să o recitiţi mult mai rapid.

Sfat 4: Creaţi-vă cartonaşe

Similar cu sfatul de mai sus, utilizarea cartonaşelor reprezintă o tehnică foarte utilă pentru a studia. Prin scrierea unor informaţii pe bucăţi mici de hârtie, realizaţi mai mult de jumătate din învăţare. Mai mult, setul de cartonaşe poate fi un pachet portabil de studiu de care vă puteţi folosi oriunde.

Sfat 5: Cereţi ajutor

Dacă aveţi ceva probleme cu memorarea unor concepte, încercaţi să obţineţi sprijin înainte de a fi prea târziu. Apelaţi la un profesor sau la un coleg pentru a vă explica anumite subiecte pentru a vă uşura actul de învăţare.

Sfat 6: Dormiţi

Aveţi nevoie de cel puţin şapte ore de somn pe noapte pentru a funcţiona în limite normale. Examenele sunt concepute pentru a vă folosi de creier, iar dacă sunteţi privat de somn, nu veţi fi capabil să vă amintiţi anumite informaţii care pot fi decisive în evaluare.

Sfat 7: Staţi calm

Nu intraţi în panică la examen! Dacă la prima vedere a subiectelor vă simţiţi copleşit, aşteptaţi câteva minute pentru a vă limpezi mintea. Dacă o cerinţă vi se pare prea grea, răspundeţi la cele care nu vă pun în dificultate.

Sfat 8: Nu vă grăbiţi

Aţi petrecut cel puţin două săptămâni studiind, deci ce mai reprezintă câteva minute? După ce aţi oferit soluţii tuturor problemelor ridicate de către subiecte, revizuiţi-vă răspunsurile pentru a descoperi posibile greşeli făcute inconştient.

Sfat 9: Relaxaţi-vă după examen

Nu lăsaţi panica să vă copleşească. Chiar dacă credeţi că nu aţi scris cel mai corect, îngrijorarea nu vă va schimba nota. Această atitudine poate să vă afecteze mentalitatea pentru examenul urmă¬tor. Detaşaţi-vă de ultimul examen şi rămâneţi concentrat pentru următorul. De multe ori, poate vă subapreciaţi.

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Apple a lansat o versiune beta a unei serii de caracteristici Apple Intelligence

Apple a lansat o versiune beta a unei serii de caracteristici Apple Intelligence, inclusiv integrarea mult-așteptată ChatGPT, notează presa internațională. Apple Intelligence Apple Intelligence a fost...

Amânarea impozitării imobilelor la valoarea de piață până în 2026, decisă de Guvern

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență care amână impozitarea proprietăților imobiliare (apartamente și case) la valoarea de piață până la 1 ianuarie...

Viktor Orban acuză UE că încearcă să-i răstoarne guvernul

Orban susține că UE vrea să impună Budapestei o administrație „marionetă” și aseamănă protestul său, cu revolta antisovietică din 1956 Premierul ungar, care s-a contrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă