17.5 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒAlegeri 2016Cum sฤƒ-ศ›i alegi furnizorul de electricitate ca sฤƒ plฤƒteศ™ti cรขt mai puศ›ini...

Cum sฤƒ-ศ›i alegi furnizorul de electricitate ca sฤƒ plฤƒteศ™ti cรขt mai puศ›ini bani

Furnizorii de electricitate se întrec în oferte cât mai competitive pentru populaศ›ie. Ele sunt tot mai sofisticate ศ™i includ diverse servicii, inclusiv protecศ›ie pentru cazul în care vฤƒ pierdeศ›i serviciul. Atenศ›ie, însฤƒ, la costul final!

De la 1 ianuarie 2018, preศ›ul electricitฤƒศ›ii din factura consumatorilor casnici nu va mai fi deloc stabilit de autoritฤƒศ›i, ci integral de furnizorul cu care decideศ›i sฤƒ încheiaศ›i contractul. Statul a renunศ›at treptat la dictarea preศ›ului, prin obligarea producฤƒtorilor de energie deศ›inuศ›i de stat sฤƒ vândฤƒ o anumitฤƒ cotฤƒ din producศ›ie la un anumit preศ› ศ™i a furnizorilor sฤƒ vândฤƒ la preศ›ul stabilit de autoritatea din domeniu (ANRE). De la 100%, aceastฤƒ cotฤƒ de preศ› reglementat a scฤƒzut treptat la 10% în prezent, iar de la anul va fi zero.

Liberalizarea are avantaje ศ™i dezavantaje. Pânฤƒ acum câศ›iva ani, statul a ศ›inut în frâu creศ™terile de preศ›, dar reglementarea a ศ›inut departe concurenศ›i pentru actualii mari furnizori – Electrica, Enel, E.ON ศ™i CEZ, care nu au fost stimulaศ›i sฤƒ îศ™i diversifice gama de servicii ศ™i au avut confortul clienศ›ilor garantaศ›i. Odatฤƒ cu deschiderea pieศ›ei, au apฤƒrut tot mai mulศ›i furnizori interesaศ›i de consumatorii casnici, care au mizat pe preศ›uri mai mici decât cele reglementate pentru a atrage clienศ›ii ศ™i pe servicii adiศ›ionale sau chiar pachete integrate gaze-electricitate.

Se aศ™teaptฤƒ scumpiri

Pe de altฤƒ parte, de acum consumatorii vor trebui sฤƒ plฤƒteascฤƒ energia la preศ›ul de piaศ›ฤƒ pe care furnizorul reuศ™eศ™te sฤƒ îl ofere. În prezent, 90% din energia consumatฤƒ este la preศ›ul pieศ›ei, iar anul acesta electricitatea s-a scumpit semnificativ pe bursa de energie. Preศ™edintele Asociaลฃiei Furnizorilor de Energie Electricฤƒ din România (AFEER), Ion Lungu, a declarat cฤƒ preลฃul energiei va fi mai mare anul viitor, însฤƒ nu ca urmare a liberalizฤƒrii totale a pieลฃei de la 1 ianuarie 2018, ci din cauza condiลฃiilor din piaลฃฤƒ. El a arฤƒtat cฤƒ, pe Piaลฃa pentru Ziua Urmฤƒtoare (PZU), adicฤƒ piaลฃa spot a bursei administrate de OPCOM, media aritmeticฤƒ a preลฃurilor pe primele opt luni din 2017 a crescut cu 64% faลฃฤƒ de anul trecut. Din pฤƒcate, anul acesta furnizorii au mizat mult pe achiziศ›iile de energie pe PZU, în loc sฤƒ cumpere energie de la producฤƒtori în contracte pe termen lung, care a fost mult mai ieftinฤƒ. O parte din aceste costuri au fost recunoscute deja în facturile consumatorilor casnici de cฤƒtre ANRE la 1 iulie, când preศ›ul electricitฤƒศ›ii achiziศ›ionate în sistem concurenศ›ial (CPC) a crescut în medie cu 8,52%, la nivel naศ›ional. În schimb, ANRE
a decis sฤƒ reducฤƒ componenta de preศ› reglementat, care mai reprezintฤƒ doar 10% din consum, cu 5,16%. De la anul, toatฤƒ energia va fi de tip CPC.

Bฤƒtฤƒlia preศ›urilor

Pentru a ajuta consumatorii sฤƒ aleagฤƒ o ofertฤƒ mai ieftinฤƒ de electricitate, ANRE a publicat recent pe site-ul propriu un comparator al preศ›urilor la electricitate oferite de zeci de furnizori de pe piaศ›ฤƒ. De asemenea, au apฤƒrut site-uri care colecteazฤƒ informaศ›iile de consum ศ™i adresa clienศ›ilor, trimiศ›ându-le ofertele disponibile pe piaศ›ฤƒ.

Important de ศ™tiut este cฤƒ elementul de cost care diferenศ›iazฤƒ facturile este energia propriu-zisฤƒ, care reprezintฤƒ însฤƒ numai circa 30% din preศ›ul final, unde intrฤƒ ศ™i tarifele de distribuศ›ie, transport, certificate verzi etc., care vor rฤƒmâne reglementate de autoritฤƒศ›i ศ™i în 2018.

Potrivit comparatorului de preศ›uri al ANRE, pentru un client din Bucureศ™ti, alimentat în prezent de Enel Energie Muntenia, cea mai ieftinฤƒ ofertฤƒ este cea a Tinmar Energy, care vinde energie la un preศ› de 0,159 lei/kWh, preศ›ul final, cu toate taxele ศ™i tarifele incluse (transport, distribuศ›ie, TVA) fiind de 0,4685 lei/kWh, cu 19,2% mai mic decât cel al furnizorului de ultima instanศ›ฤƒ. Pe de altฤƒ parte, comparatorul ANRE prezintฤƒ doar preศ›ul de bazฤƒ al energiei. Potrivit datelor de pe site-ul Tinmar, preศ›ul de 0,159 lei/kWh este pentru pachetul Silver, care mai include însฤƒ ศ™i un abonament zilnic de 0,39 lei, care ridicฤƒ în realitate preศ›ul final/kWh. În aceศ™ti bani intrฤƒ ศ™i un discount de 20% la reparaศ›iile casei, despฤƒgubiri pentru electrocasnice în caz de fluctuaศ›ii ale tensiunii sau chiar protecศ›ie pentru plata facturii în cazul unor evenimente neprevฤƒzute la job. La un consum lunar de 120 kWh în Bucureศ™ti, factura finalฤƒ va avea valoarea de 69,91 lei, cu TVA inclusฤƒ, potrivit datelor primite de la un operator call-center. La pachetul de energie Standard, preศ›ul de bazฤƒ al electricitฤƒศ›ii, fฤƒrฤƒ niciun fel de tarife, este de 0,219 lei/Kwh, deci mai scump.

Dupฤƒ Tinmar, oferta Enel pe piaศ›a concurenศ›ialฤƒ este mai ieftinฤƒ cu 18,37% mai micฤƒ decât dacฤƒ acelaศ™i furnizor vinde pe piaศ›a reglementatฤƒ (preศ› al energiei propriu-zise de 0,163 lei/kWh). Însฤƒ ศ™i aici trebuie atenศ›ie, fiindcฤƒ pe lângฤƒ preศ›ul efectiv pe kWh, compania mai percepe un abonament zilnic, în funcศ›ie de pachetul ales. De pildฤƒ, la Pachetul Enel Fix Relaxat, preศ›ul electricitฤƒศ›ii este de 0,189 lei/kWh, iar abonamentul este de 0,49 lei/zi, potrivit datelor de pe site-ul companiei. Enel aratฤƒ cฤƒ abonamentul zilnic este un tarif ce asigurฤƒ fixarea unui preศ› avantajos al electricitฤƒศ›ii ศ™i include douฤƒ intervenศ›ii de urgenศ›ฤƒ pe an.

Pe site-ul unui alt furnizor alternativ care a atacat puternic segmentul casnic, DigiEnergy, un calculator automat afiศ™eazฤƒ la un consum lunar de 120 kWh în Bucureศ™ti o valoare a facturii de 60,78 lei/kWh, TVA inclusฤƒ.

La ce sฤƒ fiศ›i atenศ›i

Aศ™adar, cel mai bine atunci când alegeศ›i sฤƒ vฤƒ schimbaศ›i furnizorul este sฤƒ cereศ›i de la mai mulศ›i furnizori valoarea facturii finale pe consumul estimat, ca sฤƒ faceศ›i o comparaศ›ie relevantฤƒ. De asemenea, pe lângฤƒ preศ›, trebuie sฤƒ fiศ›i atenศ›i la durata contractului, la condiศ›iile ศ™i modalitฤƒศ›ile de platฤƒ, la garantarea clauzelor contractuale privind drepturile ศ™i obligaศ›iile, inclusiv la clauzele penalizatoare. Alte clauze contractuale care necesitฤƒ atenศ›ie sunt ศ™i condiศ›iile în care pฤƒrศ›ile pot renegocia clauze din contract, condiศ›iile de încetare a contractului, precum ศ™i clauze care pot produce efecte ศ™i dupฤƒ încetarea contractului.

Pe de altฤƒ parte, ofertele atât de atractive pe care le vedem acum în piaศ›ฤƒ din partea furnizorilor nu vor putea dura mult, pentru cฤƒ este clar cฤƒ aceste preศ›uri sunt sub costurile pe care le suportฤƒ compania pentru a cumpฤƒra acea energie. De aceea, e recomandat sฤƒ optaศ›i pentru un furnizor cât mai credibil. 

Cele mai citite

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

ศ˜oferii vor avea la dispoziศ›ie 24 de ore pentru a achita taxa, fฤƒrฤƒ a mai fi penalizaศ›i automat Sistemul va fi similar cu cel care...

Sarea recristalizatฤƒ din Romรขnia care provine dintr-un zฤƒcฤƒmรขnt vechi de 2 milioane de lei

Sarea recristalizatฤƒ vรขndutฤƒ de compania de stat Salrom provine dinte-un depozit vechi de 2 milioane de ani, a transmis Ministerul Economiei, Antreprenoriatului ศ™i Turismului: โ€žศ˜tiaศ›i...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidenศ›iale. Doi candidaศ›i au fost respinศ™i

Pรขnฤƒ รฎn prezent, pentru alegerile prezidenศ›iale din 2024 din Romรขnia, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ