Locul de muncă este pentru unii o corvoadă zilnică, pentru alţii o sursă de bani şi pentru câţiva şansa de a se simţi utili şi eficienţi. Ne vom ocupa în continuare în special de ultima categorie, cu toate că pare a fi categoria minoritar reprezentată în rândul celor ce muncesc.
În situaţia în care ne numărăm printre reprezentanţii celei de-a treia categorii, este bine să ştim că volumul de muncă pe care îl putem efectua eficient depinde în mod direct de o organizare performantă a resurselor de care dispunem, inclusiv timpul. Săptămâna aceasta, vă prezint un element esenţial care ne poate îmbunătăţi performanţele, urmând ca lunea viitoare să vă detaliez altul.
AUTODISCIPLINA. Sună extrem de neplăcut, dar, în realitate, este un lucru mult mai facil de realizat decât pare la prima vedere. Autodisciplina reprezintă un set de reguli proprii, de la care nu ne abatem decât în cazuri foarte rare şi numai pe deplin justificat. Mai mult, prin respectarea regulilor, întreg volumul de activităţi pe care le desfăşurăm la muncă prinde contur fără a fi o masă diformă de sarcini care ne consumă energia.
Un exemplu de astfel de regulă este punctualitatea, aplicată atât la începerea programului, cât şi la întâlnirile de afaceri sau la respectarea termenelor de predare. Cu toate că sunt numeroase situaţiile în care întârzierile par justificate, de cele mai multe ori nu sunt, ele reprezentând în aproape toate cazurile lipsa autodisciplinei. Este foarte important ca regulile de disciplină să fie autoimpuse, şi nu doar acceptate la solicitarea şefului sau a unei instanţe superioare. Dacă nu sunt autoimpuse şi nu vin din interior, nu vor produce efectul dorit.
CRISTINA PASAT General manager în cadrul Professional
(va urma)