7.8 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum să devii taximetrist, la orice vârstă

Cum să devii taximetrist, la orice vârstă

Obţinerea certificatului de atestare profesională, a autorizaţiei pe vehicul şi cea de transport în regim de taxi sunt primii paşi necesari pentru a lucra ca taximetrist independent. În plus, este nevoie de o atitudine pozitivă, spirit de orientare în trafic, ţinută decentă şi de abilităţi de comunicare.

Pentru a putea practica transportul de persoane în regim de taxi, conducătorul auto trebuie să îndeplinească anumite condiţii, enunţate în legea 265/2007, care a modificat şi completat legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi de închiriere. Astfel, o persoană care doreşte să aibă drept de practică are nevoie de o vechime de cel puţin doi ani de condus, de un certificat de atestare profesională, dovada că este apt din punct de vedere medical şi psihologic şi vârsta de peste 21 de ani.

Certificatul de atestare se eliberează de agenţia Autorităţii Rutiere Române (ARR) pe raza căreia conducătorul auto activează, în urma promovării unui test-grilă. Pentru a susţine examenul, viitorul taximetrist trebuie să aibă dovada absolvirii unui curs de pregătire profesională pentru practicarea transportului de persoane în regim de taxi, cu o durată maximă de până la trei luni.

Dacă un taximetrist îşi doreşte să lucreze ca independent trebuie să obţină o autorizaţie de transport, care se eliberează de autoritatea de autorizare din cadrul primăriei localităţii de pe raza în care transportatorul îşi are sediul sau domiciliul. În principal, documentaţia necesară pentru autorizaţie trebuie să cuprindă cererea transportatorului pentru eliberarea tipului de autorizaţie de transport, copie de pe certificatul de înregistrare la registrul comerţului ca transportator, respectiv persoană fizică autorizată, dovada îndeplinirii condiţiei de capacitate profesională şi onorabilitate, cât şi a capacităţii financiare.

Meserie flexibilă

Tudor V., taximetrist de 20 de ani în Bucureşti, spune că alegerea taximetriei ca meserie a fost una dintre cele mai bune pentru el, pentru că i-a oferit libertatea pe care nu o putea avea în cadrul altui loc de muncă. „Pentru a lucra ca taximetrist, trebuie să fii o persoană extrem de flexibilă. La fiecare cursă, întâlneşti noi oameni şi ideal ar fi să te adaptezi fiecăruia. Personal, îmi place ca pe parcursul unui drum de 15 minute să am senzaţia că nu sunt chiar lângă un străin, fapt pentru care iniţiez deseori «celebrele» discuţii din taxi”, mărturiseşte taximetristul.

De asemenea, Valentin Todea, pen-tru care taximetria a fost la început doar o opţiune provizorie, sus-ţine că meseria sa presupune destul de multe plusuri, pe lângă bolile profesionale mai puţin dorite ce apar în timp. „Mereu eşti în contact cu oameni diverşi, ai o relativă flexibilitate a programului, cât şi câştiguri măricele. Asta, doar pentru cine «aleargă»”, explică taximetristul care lucrează de peste nouă ani.

Obligaţii

Taximetristul are obligaţia de a avea o ţinută corespunzătoare, un comportament civilizat şi preventiv în relaţia cu clientul, respectând conduita de bună practică, conform prevederilor Standardului ocupaţional al taximetristului. În plus, el nu trebuie să refuze clientul în efectuarea unei curse în interiorul localităţii şi să respecte solicitările legale ale acestuia.

Mai mult, este obligatoriu ca taximetristul să elibereze bonul fiscal clientului la finalul cursei şi să nu pretindă ca plată pentru prestaţia efectuată decât suma prevăzută pe bon. Nu în ultimul rând, el nu trebuie să angajeze transportul unui client aflat în stare avansată de ebrietate, să fumeze şi să utilizeze mijloacele audio/video fără acordul clientului, ci să transporte clientul la destinaţie pe traseul optim sau pe traseul solicitat ori convenit cu acesta.  

Costuri orientative

   Un aparat de taxat: de la 800 de lei în sus;

   O staţie de emisie-recepţie: 800 de lei;

   Antenă de taxi: 100 de lei;

   Însemne specifice şi casetă simbol taxi: 100-150 de lei;

   Emiterea autorizaţiei de taxi: 80 de lei;

   Cursul pentru obţinerea atestatului: 200-250 de lei.

Sursa: www.ataxi.ro

Link-uri utile

   Asociaţia Pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi – www.adti.ro

   Sindicatul Naţional al Taximetriştilor Independenţi – www.snti.ro

   Autoritatea Rutieră Română – www.arr.ro

>>Numărul autorizaţiilor de transport în regim de taxi care se eliberează este limitat de legea taximetriştilor în funcţie de populaţie, aşa încât cererea dumneavoastră poate fi refuzată.

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Aurul atinge un maxim istoric, impulsionat de tensiuni geopolitice și măsuri bancare

Prețul aurului a atins un nou maxim istoric la începutul acestei săptămâni, susținut de o combinație de factori globali, printre care se numără tensiunile...

Majorarea salariului minim la 4.050 lei stârnește tensiuni între sindicate și patronate

Propunerea de majorare a salariului minim brut la 4.050 de lei, programată pentru 1 ianuarie 2025, a generat dezbateri aprinse între sindicate și patronate....

Numărul debitorilor cu credite ipotecare a scăzut semnificativ, în timp ce creditele de consum cresc

Numărul românilor cu credite ipotecare a scăzut cu 2.676 în august 2023, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Astfel, numărul total...
Ultima oră
Pe aceeași temă