11.7 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum să construiţi relaţii bune cu recrutorii

Cum să construiţi relaţii bune cu recrutorii

O relaţie productivă dintre un candidat şi un recrutor se construieşte în timp pe baza sincerităţii şi a încrederii. De aceea, un candidat trebuie să-l informeze pe recrutor care sunt intenţiile sale privind cariera, respectiv dacă este disponibil să-şi schimbe locul de muncă. La rândul său, reprezentantul agenţiei de recrutare trebuie să fie profesionist atunci când îi propune noi oportunităţi, astfel încât cerinţele clientului său să se potrivească cu aşteptările candidatului.

Cu cât deţineţi o poziţie mai importantă într-o companie, cu atât veţi trezi mai mult interesul recrutorilor. De aceea, chiar dacă nu sunteţi în căutarea unui loc de muncă şi sunteţi contactat de către un reprezentant al unei agenţii de recrutare sau de head hunting, încercaţi să lăsaţi o impresie bună specialistului, pentru că pe viitor poate veţi dori dumneavoastră să apelaţi la el.

Ediţia online a publicaţiei The Wall Street Journal prezintă şapte sfaturi de care puteţi ţine cont în momentul în care intraţi în legătură cu un recrutor, astfel încât să fiţi în relaţii bune cu el.

Sfatul 1: Fiţi sigur
Lăsaţi de înţeles recrutorului că sunteţi în căutarea unui nou loc de muncă, doar dacă sunteţi sigur de acest lucru. Nu apelaţi la un head hunter, deoarece aţi avut o zi proastă, v-aţi plictisit sau sunteţi supărat. În primul rând, evaluaţi-vă cu mare atenţie situaţia, pentru că dacă primiţi o invitaţie pentru un interviu de angajare şi o refuzaţi, există şanse ca recrutorul să nu vă mai sune a doua oară.

Sfatul 2: Fiţi specific
Când vorbiţi cu un recrutor, faceţi-o astfel încât să se înţeleagă în ce industrie v-ar interesa să vă găsească un loc de muncă, în ce zonă geografică sau în ce departamente. Astfel, sunt şanse mai mari să primiţi oferte care chiar vă pot interesa şi puteţi să le acceptaţi. Evitaţi să spuneţi că pentru dumneavoastră nu este nici o problemă să lucraţi într-un alt oraş, dacă nu sunteţi convins de acest lucru.

Sfatul 3: Oferiţi referinţe
Atunci când vă este solicitat un CV de către un recrutor, includeţi şi trei nume ale unor persoane cu care aţi lucrat, plus contactele lor. Puteţi specifica ce şefi aţi avut în trecut sau chiar ce colegi sau subalterni. Efortul acesta îl va ajuta pe recrutor să vă prezinte mai eficient clienţilor săi.

Sfatul 4: Puneţi întrebări inteligente
Dacă un reprezentant al unei agenţii de recrutare vă aduce la cunoştinţă că ar avea pentru dumneavoastră o ofertă de angajare, nu ezitaţi să cereţi detalii relevante despre oportunitate. Solicitaţi informaţii despre angajator, cultura organizaţiei, competenţele nece¬sare pentru poziţia vacantă şi dacă sunteţi primul candidat care urmează să fie luat în considerare. De asemenea, cereţi şi o copie a descrierii locului de muncă. Această atitudine îi va arăta recrutorului că înţelegeţi importanţa apelului său şi că sunteţi interesat de a afla cât mai multe lucruri despre oferta sa.

Sfatul 5: Explicaţi de ce refuzaţi o ofertă
Când refuzaţi un loc de muncă pentru că nu vi se potriveşte, spuneţi-i recrutorului de ce faceţi asta şi care sunt motivele. Aceste informaţii îi vor permite să îşi clarifice aştep¬tările dumneavoastră, astfel încât data viitoare să vă propună un job mai potrivit. Mai mult, o atitudine sinceră nu îl va face pe recrutor decât să vă introducă în baza sa de date pentru alte oportunităţi. Head hunterii spun că trei sferturi dintre contactele pe care le deţin sunt ale unor candidaţi care anterior i-au refuzat.

Sfatul 6: Rămâneţi implicat/ă
Păstraţi legătura cu recrutorii cu care aţi interacţionat la un moment dat, încât să vă aibă în vedere atunci când au de găsit candidaţi potriviţi pentru clienţii lor. De asemenea, puteţi să-i informaţi când sunteţi implicat într-un alt proces de recrutare pentru a nu vă oferi acelaşi post pentru care poate deja aţi aplicat.

Sfatul 7: Solicitaţi contactul unui coleg
În cazul în care un recrutor nu v-a oferit nici o oportunitate de a vă prezenta la un interviu de angajare în ultimele 90 de zile, solicitaţi-i să vă recomande un alt profesionist care se ocupă de acelaşi domeniu. Cererea dumneavoastră s-ar putea să-l motiveze pe specialist să vă aibă mereu pe lista candidaţilor, deoarece recrutorii sunt foarte competitivi.

Cum să purtaţi o convorbire telefonică cu un recrutor

Dacă nu sunteţi interesat de schimbarea locului de muncă, nu uitaţi că este posibil ca într-o zi să aveţi nevoie de ajutorul recrutorului. Dar, dacă sunteţi deschis la noi oferte, încercaţi să vă maximizaţi şansele de a fi invitat la un interviu urmând sugestiile oferite mai jos.

EXPRIMAŢI-VĂ MULŢUMIREA.
Chiar dacă sunteţi mulţumit de poziţia pe care o deţineţi, lăsaţi-i de înţeles recrutorului că apreciaţi efortul său şi intenţia sa de a apela la dumneavoastră. Dacă este posibil, recomandaţi-i altă persoană pentru ceea ce caută.

AFLAŢI MAI MULTE DESPRE FIRMĂ. Atunci când sunteţi sunat de către un specialist al unei agenţii de recrutare, solicitaţi detalii despre firma în care lucrează şi despre ce alţi candidaţi i-a plasat anterior.

„CITIŢI PRINTRE RÂNDURI”. În timpul primei conversaţii cu un recrutor, sunt şanse să nu vă dea numele companiei pentru care caută candidatul potrivit, ci doar o scurtă descriere a poziţiei vacante şi cerinţele pentru ocuparea sa. Nu refuzaţi din prima oferta, ci cereţi mai multe informaţii, astfel încât să puteţi evalua oportunitatea în ansamblul ei.

NU EXAGERAŢI.
Când sunteţi întrebat/ă despre realizările sau câştigurile dumneavoastră, nu minţiţi. De cele mai multe ori, recrutorii verifică informaţiile oferite de dumneavoastră şi puteţi risca să fiţi descalificaţi pentru un loc de muncă.

Sursa: guides.wsj.comm

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Hezbollah confirmă moartea lui Hashem Safieddine, succesor al lui Hassan Nasrallah

Mişcarea islamistă libaneză Hezbollah confirmă miercuri moartea lui Hashem Safieddine, prezentat drept succesor al lui Hassan Nasrallah la conducerea mişcării proiraniene, după ce armata...

Polonia face investiții majore în bazele militare americane din țară

Polonia continuă să investească în bazele militare în care sunt dislocaţi militarii americani, plănuind ca, în 2025, să aloce 200 de milioane de dolari...

Acord între România și Serbia pentru înființarea unor institute culturale

Executivul a aprobat, miercuri, prin memorandum, începerea negocierilor pentru un acord între Guvernul de la Bucureşti şi cel de la Belgrad în vederea înfiinţării...
Ultima oră
Pe aceeași temă