1.9 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Cum ne afectează ieftinirea petrolului

Cum ne afectează ieftinirea petrolului

Scăderea prețului țițeiului a prăbușit economia Rusiei și, prin ricoșeu, va afecta și economiile europene, inclusiv a României. În timp ce BCE se teme de deflație, analiștii economici vorbesc despre o posibilă intrare în recesiune în 2015.

Ministrul petrolului din Arabia Saudită, Ali al-Naimi, a făcut recent o declarație care a dat frisoane Moscovei și a dat de gândit Băncilor Centrale. Acesta a afirmat că Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu va reduce producţia de petrol, chiar dacă preţul barilului va scădea până la 20 de dolari. “Nu este în interesul producătorilor din OPEC să reducă producţia, indiferent de preţ. Indiferent dacă scade la 20, 40, 50 sau 60 de dolari. Nu este relevant”, a precizat al-Naimi, liderul de facto al OPEC. Acesta a nuanțat: “Vrem să spunem lumii că ţările care au o eficienţă înaltă a producţiei de petrol sunt cele care merită să aibă o cotă de piaţă mare. Dacă preţul scade, scade… Alţii vor avea mult de suferit înainte ca pe noi să ne afecteze în vreun fel”.

Preţul petrolului a scăzut cu aproximativ 50% de la jumătatea lunii iunie, din cauza ofertei abundente, a aprecierii dolarului şi a reducerii cererii, determinate de încetinirea creşterii economiei mondiale.

Ieftinirea țițeiului a determinat un șoc pe piața rusească. Cu o săptămână înaintea Crăciunului rubla s-a prăbușit, atingând un nivel fără precedent în fața principalelor valute, cu toate eforturile Băncii Centrale de la Moscova. Iar, ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov, a spus că intrarea în recesiune pare a fi inevitabilă în 2015.

Analiștii economici arată că efectele negative asupra economiei rusești se vor resimți în întreaga lume, iar România nu are cum să fie ferită de furtuna ce stă să izbucnească.

“Unele țări au dorit să pedepsească Rusia știind că o mare parte din banii săi provin din petrol și gaze. Doar că acest efect se va răsfrânge peste toate țările care au petrol, chiar și asupra României, ceea ce va face ca economia noastră să fie și mai șubrezită”, spune Tudor Afanasov, președintele Camerei de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă. Acesta arată că din acest război al sancțiunilor Orientul Mijlociu ar ieși câștigător: “Țările arabe ar putea profita de acest conflict, vor scădea prețurile atât de mult încât unii concurenți vor ieși de pe piață, iar lumea arabă va putea cumpăra rafinăriile din țările care nu mai văd profitabilă afacerea cu petrol, lucru care le va garanta stăpânirea peste aurul negru și locul unu pe plan mondial”.

Criza din Rusia afectează economia UE

Aurelian Dochia, membru în Consiliul de Administrație al BRD Finance arată care vor fi efectele deprecierii rublei, pe fondul scăderii prețului petrolului: “Pentru început vor fi influențate cursul de schimb și variațiile dobânzilor. Pe termen lung ar putea fi afectată creșterea economică. Rusia este un partener important pentru Europa. Iar partenerii comerciali nu se pot schimba de la o lună la alta. Criza din Rusia a făcut deja victime printre statele europene. Performanțele economiei Germaniei au fost modeste. Germania și Italia sunt parteneri comerciali importanți pentru România, iar ambele țări sunt direct afectate de starea economiei rusești. Dacă situația se va deteriora, în 2015 crește riscul ca recesiunea să se extindă asupra Europei, iar efectele vor fi profunde. Aceasta este cealaltă fațetă a sancțiunilor impuse Rusiei de către UE și SUA“.

Luna aceasta, Bundesbank și-a înjumătățit estimările pentru anul viitor, referitor la creșterea ce ar putea fi înregistrată de Germania, până la 1%. Cu toate acestea, președintele Băncii Centrale, Jens Weidmann, se arată optimist: “Așa cum stau lucrurile în prezent și dacă prețul petrolului rămâne la nivelul scăzut din acest moment, inflația va fi mai mică decât se estima, dar creșterea economică va fi mai mare”. Weidmann, care este și membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Central Europene (BCE), a arătat îngrijorarea acestei instituții, BCE urmărind cu atenție prețul petrolului, pentru a putea să intervină astfel încât Europa să nu cadă în deflație.

În schimb, Eugen Șinca, analist-șef echipa Cercetare Macro și Titluri cu Venit Fix, BCR, consideră că ieftinirea petrolului va avea un impact pozitiv asupra celor mai multe companii româneşti prin reducerea costurilor energetice, ceea ce ar putea îmbunătăţi profilul lor de profitabilitate. Însă, în cazul companiilor cu activitate de explorare şi producţie în domeniul petrolier acestea își vor reduce profitul. Reprezentantul BCR este de părere că un preț scăzut al țițeiului va contribui la menţinerea inflaţiei sub ţinta BNR în următoarele trimestre, ceea ce generează spaţiu suplimentar pentru relaxarea politicii monetare dacă leul va rămâne şi el stabil.

“Aceasta înseamnă că dobânzile la lei se vor menţine, în general, scăzute, dar episoade de volatilitate ale dobânzilor nu sunt excluse. Este important ca aceste episoade de volatilitate ale dobânzilor să fie scurte şi reduse pentru a nu afecta încrederea firmelor şi populaţiei în creditele în lei”, spune Șinca.

Reamintim faptul că BNR a redus dobânda de politică monetară, care a ajuns la un nivel-record de 2,75%. Astfel, dobânzile la depozite au scăzut simțitor, descurajând economisirea. Pe de altă parte, băncile nu au reluat creditarea, așa cum era de așteptat.    

Cele mai citite

Daniel Funeriu exclude retragerea din cursa prezidențială. Cu cine se vrea în turul al doilea

Daniel Funeriu, care a anunțat că va candida independent la alegerile prezidențiale din luna mai, a exclus sâmbătă posibilitatea de a se retrage din...

DGASPC Mureș răspunde acuzațiilor CRJ după ce au fost sesizate nereguli foarte grave în patru centre

Directorul general al Direcției pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, Hajnal Katalin Miklea, susține că cei 63 de copii cu dizabilități din cele...

AUR se așteaptă la cel puțin 30000 de oameni la protestul pe care-l organizează duminică

AUR-ul condus de George Simion a anunţat că aşteaptă "cel puţin 30.000 de români" la "Mitingul pentru democraţie" din Capitală. În acest context, AUR vine...
Ultima oră
Pe aceeași temă