23.8 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cresc sau nu salariile bugetarilor în 2011?

Cresc sau nu salariile bugetarilor în 2011?

Fondul de salarii pentru bugetari preconizat pentru anul viitor nu acoperă majorările promise de politicieni.

Dacă se păstrează actuala proiec­ţie bugetară prin care fondul de salarii pentru angajaţii de la stat rămâne la 39 miliarde lei, nu vor putea fi asigurate indexări pentru 2011. Mai mult, sindicatele susţin că prin aplicarea Legii salarizării, aproape 80.000 de bugetari nu vor avea asigurate salariile, ceea ce indică noi disponibilizări şi diminuări salariale în 2011.

La fel ca şi alţi politicieni, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţanu ,a declarat joi că  „salariile în 2011 vor creşte cu certitudine”. Întrebat dacă majorarea salariilor cu 15%, potrivit declaraţiilor secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina, poate fi luată în calcul, ministrul Gheorghe Ialomiţianu a subliniat că aceasta ar putea fi considerată o variantă de lucru. „La finele lunii septembrie mai erau în sectorul bugetar 1,316 milioane angajaţi, iar ca să ajungem la 1,29 milioane de angajaţi trebuie să mai plece până la finele lunii decembrie 26.000, după calculele noastre.  Considerăm că avem şansa să ne închidem cu 1,29 milioane de bugetari şi atunci, faţă de salariile actuale, cele diminuate cu 25%, ar merge o majorare medie de 15%, în condiţiile în care nu se mai dă prima de vacanţă şi al 13-lea salariu”, a explicat Gherghina, citat de Mediafax.

Potrivit Legii salarizării unice, salariul mediu în sistemul bugetar ar urma să fie de 1.400 lei. Din execuţiile bugetare la nouă, res­pectiv şase luni, rezultă că pentru cele trei luni de austeritate, (iulie-septembrie) cheltuielile cu salariile la stat au fost de 9,764 miliarde lei. Extrapolând la perioada unui an, rezultă cifra de 39 miliarde lei, exact cât proiecţia bugetară pentru fondul de salarii din 2011. Luând în calcul şi cifra avansată de preşedintele Traian Băsescu care a declarat că până în prezent au fost disponibilizaţi 53.000 şi urmează ca până la sfârşitul anului să mai rămână fără slujbă încă 26.000 de funcţionari pentru a se ajunge la cifra de 1,29 milioane bugetari, rezultă că şi chiar într‑o astfel de situaţie, fără o majorare a salariului minim de care se tot dicută, indexarea nu ar putea depăşi în nici un caz maximum 2%.

Reprezentanţii sindicatelor spun că dacă va scădea fondul de salarii la 39 miliarde de lei, 7% din bugetari, reprezentând aproximativ 80.000 de oameni, nu vor avea asigurate salariile în anul 2011. „La fondul de salarii de 39 miliarde lei nu au ce indexări să acorde. Rămâne de discutat inclusiv această cifră stabilită cu FMI şi care nu este bătută în cuie. De asemenea, au mai rămas de stabilit şi anumite aspecte care vizează salariul minim, legea salarizării unice, respectiv stabilirea unor coeficienţi”, a precizat Valer Suciu, liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie.

Cele mai citite

Peste 22.000 de persoane trec în Siria în contextul loviturilor israeliene asupra Libanului: surse de securitate siriene.

Surse de securitate siriene au declarat că peste 22.000 de persoane au trecut din Liban în Siria prin două dintre punctele de trecere a...

Jens Lehmann, arestat pentru că a condus în stare de ebrietate!

Fostul portar al naționalei Germaniei, Jens Lehmann, a petrecut o noapte în arest după ce a fost surprins conducând sub influența alcoolului. Jens Lehmann, în...

Elon Musk e sprijinit de extrema dreaptă din UE pentru a primi un premiu pentru libertatea de gândire

Controversatul mogul al tehnologiei Elon Musk a primit sprijinul parlamentarilor de extremă dreapta ai Europei pentru a primi un premiu al Uniunii Europene pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă