Persoanele care au credite în lei vor fi afectate de creșterea ratelor, anunță ProTV.
Majorarea ratelor va fi impusă de modificarea indicelui ROBOR la trei luni, în funcţie de care se indexează dobânda la aceste credite.
Indicatorul ROBOR a urcat cu 10 la sută şi a atins, joi, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Potrivit BNR, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a ajuns, joi, la 1,46 %, faţă de nivelul de 1,25% înregistrat cu o zi înainte.
De asemenea, indicele ROBOR la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 1,57%, de la 1,35% cât a fost cotat pe 27 septembrie.
La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutului acestui an la 0,87%.
Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională. Analiştii financiari estimează că indicele ROBOR se va mări pe termen lung.
În această situație, de exemplu, pentru persoanele care au făcut un împrumut la bancă în urmă cu un an, rata lunară va creşte cu șapte procente.