De recalcularea pensiei au beneficiat 3,6 milioane de varstnici, la care s-au adaugat inca 4,1 milioane de reevaluari in urma adeverintelor depuse. In Capitala peste 300.000 de pensionari au avut dosare recalculate, dar aproximativ 30.000 de bucuresteni mai asteapta reevaluarea.
Persoanele care vor sa verifice modul de calculare a propriei pensii trebuie sa solicite casei de pensii teritoriale decizia de pensionare, dar mai ales buletinul de calcul al punctajului mediu anual. Daca pentru cei pensionati dupa 1 aprilie 2001 exista un singur buletin de calcul, pentru beneficiarii recalcularii se elibereaza trei formulare. Potrivit Ordinului ministrului Muncii nr. 525/11 octombrie 2004, publicat in Monitorul Oficial nr. 955/19.10.2004, buletinul de calcul are trei file – BC1 cuprinde evaluarea pensiei, punctajul mediu anual in plata la data evaluarii si date despre pensia de urmas; BC2 cuprinde date si elemente care au condus la determinarea punctajului mediu anual si a stagiului de cotizare: perioada, salariul, sporuri incluse in salariu, spor vechime, alte sporuri cu caracter permanent, total venit asigurat lunar; BC3 cuprinde punctajul anual, precum si punctajul suplimentar acordat in functie de contributia la fondul pentru pensia suplimentara, in conformitate cu art. 165/Legea 19/2000: perioada de contributie cu 2%, perioada cu contributie cu 3%, perioada pentru contributie cu 5%.
Datele din decizie si cele trei file ale buletinului de calcul se confrunta cu salariile si sporurile trecute in carnetul de munca si din eventualele adeverintele depuse la casa de pensie.
"Daca dupa emiterea buletinului de calcul se prezinta acte de natura a modifica punctajul mediu anual, se va emite un nou buletin de calcul cu punctajul revizuit.
Secretarul general al Casei Nationale de Pensii, stefana Aghergheloaie, mentioneaza ca adeverintele sau actele gasite de pensionari prin casa sau procurate de la arhive ori fostele intreprinderi unde au lucrat pot fi depuse oricand. Depuse pana la 31 decembrie 2008, obliga casa de pensii la o plata retroactiva a diferentelor de cuantum cuvenite. Dupa aceasta data, reevaluarea se face de la data depunerii actului respectiv. In cazul unor omisiuni sau greseli constatate in decizia de pensionare sau buletinul de calcul, pensionarii se vor adresa cu o sesizare scrisa, pe care functionarii le vor pune un numar de inregistrare, casa de pensii fiind obligata sa raspunda in 30 de zile. Refuzul de a primi o cerere este anticonstitutional, dreptul la petitie fiind unul dintre drepturile fundamentale ale omului.