11.9 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Consilierul juridic, imaginea organizaţiei

Consilierul juridic, imaginea organizaţiei

Pe lângă cunoaşterea foarte bine a codurilor din drept, un consilier juridic trebuie să posede bune abilităţi de comunicare şi să dovedească seriozitate, creativitate şi capacitate la efort intelectual. Având aceste abilităţi, consilierul poate deveni purtătorul de imagine al organizaţiei, cel puţin în relaţia cu instanţele de judecată.

Consilierii juridici îşi desfăşoară activitatea conform prevederilor Legii nr. 54/2003, fiind membri ai profesiilor juridice. Astfel, pentru a deveni consilier juridic, o persoană trebuie să fie cetăţean român, să aibă domiciliul în România, să fie licenţiată în drept şi aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei. Mai mult, nu trebuie să fie avocat, să deţină funcţia de administrator sau de lichidator în cadrul procedurilor de reorganizare şi lichidare judiciară sau să desfăşoare o activitate publicistică salarizată.

Totuşi, exercitarea profesiei de consilier juridic este compatibilă cu activitatea didactică universitară şi de cercetare, funcţia de arbitru, mediator, expert sau participarea la comisii de studii, de întocmire a proiectelor de reglementări juridice.

„Pivot de comunicare”

Lucian Moldoveanu, consilier juridic la o firmă locală, precizează că pe piaţă sunt căutate persoane care au cunoştinţe solide în dreptul muncii, civil, comercial şi fiscal. De asemenea, în această profesie este nevoie de anumite abilităţi care pot fi dezvoltate în timp. „Un consilier juridic lucrează alături de oameni. El trebuie să aibă bune abilităţi de comunicare, pentru că uneori devine chiar comunicator între anumite departamente. În plus, recomand consilierilor juridici să dovedească seriozitate, creativitate, iniţiativă şi capacitate la efort intelectual”, susţine Moldoveanu.

Consilierul juridic al unei organizaţii devine în timp chiar reprezentantul oficial cel puţin în relaţie cu instanţele. Emilian Avrămescu scrie în cadrul lucrării sale de disertaţie, intitulată „Consilierul juridic, purtător de imagine al organizaţiei”, faptul că în relaţia cu instanţa de judecată, consilierul juridic preia acest rol, deoarece, în principiu, este singurul îndreptăţit să hotărască, în numele organizaţiei, în legătură cu modul în care va decurge întregul demers juridic. „Totuşi, funcţia de reprezentare directă pe care o îndeplineşte consilierul juridic nu are loc doar în faţa instanţei de judecată, ci în mai multe contexte, unde, singur sau alături de echipa managerială, el primeşte funcţia de vector de imagine şi chiar de purtător de cuvânt. Prin rolul său de compoziţie, consilierul juridic încetează, astfel, să fie doar un reprezentant oficial, formal al organizaţiei. El devine o persoană reprezentativă pentru aceasta”, precizează Avrămescu.

De asemenea, consilierul juridic este descris de către Emilian Avrămescu ca un „pivot de comunicare”, un fel de punct de sprijin esenţial care asigură desfăşurarea activităţilor sau proceselor ce au loc la nivelul organizaţiei. „Consilierul juridic este şi un important distribuitor şi receptor de informaţie utilă, esenţială, calificată, dar şi element al reţelei de feedback-uri care se desfăşoară între compartimente”, specifică Avrămescu.

Roluri

Pentru ca o persoană să poată profesa în calitate de consilier juridic trebuie să fie înscrisă pe Tabloul profesional al consilierilor juridici definitivi sau stagiari, ţinut de către colegiile reprezentative din România.

Odată îndeplinit acest lucru, consilierul juridic poate asigura consultanţă, asistenţă şi să reprezinte instituţia în favoarea căreia îşi exercită profesia. Mai mult, el poate să apere drepturile şi interesele legitime ale organizaţiei în raporturile sale cu autorităţile publice. Nu în ultimul rând, consilierul poate aviza şi contrasemna actele cu caracter juridic în condiţiile legii.

Îndatoriri

Activitatea profesională a consilierului juridic se realizează prin:

consultaţii şi cereri cu caracter juridic în toate domeniile dreptului;
redactarea de opinii juridice cu privire la aspecte legale ce privesc activitatea acesteia;
redactarea proiectelor de contracte, precum şi negocierea clauzelor legale contractuale;
asistenţă, consultanţă şi reprezentarea juridică a persoanelor juridice şi a altor entităţi interesate;
redactarea de acte juridice, atestarea identităţii părţilor, a consimţământului, a conţinutului şi a datei actelor încheiate, care privesc persoana juridică în favoarea căreia consilierul juridic exercită profesia;
avizarea şi contrasemnarea actelor cu caracter juridic;
verificarea legalităţii actelor cu caracter juridic şi administrativ primite spre avizare;
Sursa: Statutul profesiei de consilier juridic

LINK-URI UTILE
Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti – www.drept.unibuc.ro
Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca – law.ubbcluj.ro
Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Ioan Cuza” Iaşi – www.laws.uaic.ro
Uniunea Colegiilor Consilierilor Juridici din România – www.ccj.ro

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Viorel Hrebenciuc l-a rugat pe Gigi Becali să-l bage pe George Simion în turul doi la prezidențiale

Gigi Becali, patronul echipei FCSB și candidat AUR la alegerile parlamentare, a făcut o declarație surprinzătoare în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV. https://www.youtube.com/watch?v=3OEo4d1VbK4 El a...

Dominic Thiem și-a anunțat retragerea din tenis! Moment emoționat la turneul din Viena

Dominic Thiem și-a încheiat oficial cariera de jucător profesionist de tenis, fiind ovaționat de fanii săi după meciul pierdut în primul tur al turneului...

Zece persoane din Gorj și Hunedoara au fost trimise în judecată pentru braconaj. Au ucis patru cerbi

Zece inculpați cu vârste între 23 și 51 de ani au fost trimiși în judecată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă