14.3 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cele mai bune randamente la euro

Cele mai bune randamente la euro

»  Foamea bancilor romanesti de euro e atat de mare incat dobanzile oferite la depozite (destul de frecvent peste 7%) depasesc dobanzile la credite in spatiul euro.

»  Randamentele in euro pot fi chiar majorate printr-o strategie care include piata futures de la Sibiu, profitul venind in principal din diferenta dintre cotatiile spot si futures.

Cele mai mari dobanzi pentru depozitele la termen le obtineti la 3 luni. Randamentele sunt de 7,25% la Banca Transilvania (banca are si o oferta atipica – depozitul la 77 zile cu 7,5% dobanda) si de 7% la OTP si Banca Romaneasca. BRD si Pro Credit Bank au 6,75%. La 6 luni dobanzile scad usor, in top fiind Carpatica cu 7,15%, Intesa Sanpaolo si OTP cu 6,75%. La 12 luni, bancile sunt mai rezervate (Garanti si Millennium platesc cel mai bine – 6,5%). Dilema care se pune este ce doriti sa faceti cu banii: asteptati cuminte o perioada mai lunga cu ei in cont sau doriti sa nu va legati de scadenta pentru a specula eventualele oportunitati ce pot aparea (pe piata bursiera, imobiliara etc.)? Daca ati ales varianta B, randamentul conturilor de economii este doar putin mai redus. Cea mai buna oferta vine de la Credit Europe Bank (6% pentru sumele ce trec de 2.000 euro – 5,75% sub).

 

Banca Romaneasca ofera la randul sau 5,75% pentru economisirea in euro, iar RIB 5,6% (pe transa peste 20.000 euro, insa). OTP are 5,25%, la fel Carpatica (pe transa peste 10.000 euro). Urmeaza BRD si Millennium Bank, cu 5% (la fel si CEC, dar peste 25.000 euro).
Vestea buna este ca puteti beneficia de randamente comparabile cu depozitele la termen in lei (13-15%) si pentru economiile in euro, utilizand contractele la termen la bursa din Sibiu. Pasul 1: se cumpara euro de la o casa de schimb bancara, la cursul zilei, si se constituie un depozit la termen cu o dobanda de 6-7%. Pasul 2: vindeti contracte futures euro-leu cu scadenta in decembrie (un contract si 1.000 euro) astfel incat sa aveti o pozitie egala ca valoare (de exemplu, aveti un depozit de 5.000 euro la banca, vindeti 5 contracte euro-leu la Sibiu).

 

Diferenta dintre cotatiile spot si cele futures este, pentru scadenta decembrie, de 7-8% (investitorii anticipeaza ca leul se va mai deprecia fata de euro pana la sfarsitul anului). Aveti deci un profit de 13-15% per total, cumuland dobanda depozitului cu profitul din diferenta spot-futures. Pentru a achizitiona un contract futures euro-leu trebuie sa depuneti o garantie rezonabila, de 120-140 lei/contract.
Atentie, insa! Garantia va trebui suplimentata daca raportul euro-leu trece de valorile actuale pentru scadenta decembrie.

13-15%
este randamentul in euro pe care l-ati putea obtine dintr-o strategie de investitii care sa includa un depozit la termen in euro si contracte futures euro-leu la bursa din Sibiu (pozitii de vanzare).

Cele mai citite

Accident cu două persoane decedate după ce o autoutilitară s-a răsturnat

Două persoane au murit şi trei au fost rănite, în noaptea de duminică spre luni, într-un accident produs pe DN 13B, între localităţile Praid...

Ligia Deca a început vizita în zonele sinistrate, cu o școală nouă din județul Galați

Cursurile sunt suspendate luni şi marţi în 25 de unităţi de învăţământ din zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi Ligia Deca, împreună cu o...

Accident cu două persoane decedate după ce o autoutilitară s-a răsturnat

Două persoane au murit şi trei au fost rănite, în noaptea de duminică spre luni, într-un accident produs pe DN 13B, între localităţile Praid...
Ultima oră
Pe aceeași temă