18.9 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cei mai mari datornici ai lumii

Cei mai mari datornici ai lumii

» Topul realizat de CNBC pentru cele mai mari 75 de economii ale lumii dezvaluie un fapt surprinzator: SUA stau incomparabil mai bine decat multe state europene (fiecarui american ii revine o datorie externa de 43.800 dolari, in timp ce un irlandez va avea de returnat din taxe si impozite… 567.000 dolari). China, cu o datorie externa de 4,7% din PIB, si India, cu 4,6%, par cel mai bine plasate pentru un viitor statut de superputeri financiare.

Clasamentul ia in considerare totalul datoriilor externe acumulate atat din imprumuturi guvernamentale, cat si din credite obtinute de companii private sau persoane fizice din partea unor entitati din strainatate. Desi multi canta prohodul dolarului din cauza tiparirii agresive de moneda din ultimele luni si a cresterii cheltuielilor publice pe fondul crizei (datoriile tarii au crescut de la 5,7 trilioane dolari in anul 2000 la aproape 12 trilioane in acest an), SUA n-au depasit inca 100% din PIB la capitolul datorie externa, ocupand abia locul 20 din acest top al marilor datornici. Podiumul este ocupat in ordine de Irlanda (1267% din PIB reprezinta  datoria externa), Elvetia (422%), Marea Britanie (408%). Avem astfel explicatia miracolului irlandez din ultimii ani, iluzia prosperitatii fiiind intretinuta abil din imprumuturi externe.

 

Interesant de remarcat in cazul Irlandei este faptul ca datoria externa s-ar limita la "numai" 750% din PIB daca ar fi extrasa datoria bancilor irlandeze catre entitati din exterior. Desi nu face parte din acest top, Islanda are, la randul sau, 998% din PIB datorie externa, cifre depasite doar de statele mici din Europa precum Monaco sau Luxemburg, unde datoriile depasesc de 18, respectiv 49 de ori valoarea PIB. Ma rog, n-am auzit sa se produca ceva prin Monaco, dar stiu ca valoarea pe mp pentru proprietatile de 120 mp din centrul orasului este de 40.000 dolari, conform Global Property Guide.

Revenind la topul nostru, observam reteta bunastarii de tip nordic: Danemarca datoreaza 298% din PIB (locul 6), in timp ce Norvegia, Suedia si Finlanda (locurile 11-13) au imprumutat din exterior aproape 200% din PIB. Sa insemne ca Romania, cu mai putin de 60% din PIB, sta cat se poate de bine in acest context si ne-am permite sa fortam mana institutiilor financiare internationale? Nici vorba de asa ceva! Ganditi-va ca datoria romaneasca trebuie platita din contributiile a numai 4,5 milioane de salariati, in timp ce majoritatea populatiei este, intr-un fel sau altul, asistata social de stat.

Privind in perspectiva situatia batranei Europe, plata acestor datorii uriase va deveni din ce in ce mai dificila in contextul imbatranirii populatiei, suprataxarea veniturilor fiind o optiune tot mai apropiata.  Deschiderea spre emigratia dinspre periferiile "imperiului" face mai inteligibila extinderea Uniunii din ultimii ani, emigrantii fiind nu numai mana de lucru ieftina, dar si sursa de impozite. Cine sta cel mai bine la capitolul datorii? De departe, India si China, cu mai putin de 5% din PIB. Singapore are 10,7%, iar Brazilia – 13%. Observati ca, pana acum, India, China, chiar si Brazilia au fost dispuse sa-si investeasca resursele obtinute din exporturi ieftine in bondurile guvernamentale ale marilor economii importatoare, in special SUA. Ce se intampla daca aceasta strategie se schimba peste noapte si vor fi preferate activele reale, precum metalele pretioase, petrolul, cuprul, marfurile agricole, terenurile in statele subdezvoltate?

 

Cam greu de sustinut standardul actual de viata din Occident, nu? Remarcam in final absenta Japoniei din top 20, desi datoriile statului nipon depasesc 200% din PIB. Aici este insa o situatie diferita, 90% din aceste datorii fiind imprumuturi de la propria populatie.

Cele mai citite

UE raportează un excedent record al balanței comerciale, în timp ce zona euro beneficiază de un surplus semnificativ

Uniunea Europeană a înregistrat în iulie 2024 un excedent record al balanței comerciale de 19,1 miliarde de euro, o îmbunătățire semnificativă față de excedentul...

Aplicația mobilă prin care se poate solicita ridicarea PET-urilor reciclabile la domiciliu

Ion Bogdatu și Bogdan Roșu, experți în programare și marketing online, au lansat o aplicație mobilă inovatoare numită Reverse PET, conform Ziarului Financiar. Această...

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni: vreme plăcută, dar cu ploi răspândite în aproape toată țara

În următoarele două săptămâni, România va experimenta o vreme predominant plăcută, conform prognozei publicate luni de ANM. Totuși, ploile vor fi frecvente în majoritatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă