4.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cei mai bogaţi români, printre datornicii la bugetul de stat

Cei mai bogaţi români, printre datornicii la bugetul de stat

Dacă în trecut era ruşinos să te numeri printre cei cu datorii, astăzi pe lista prezentată de ANAF se află numeroşi oameni de afaceri, dar şi politicieni, primari şi foşti miniştri. Adică cei care au gestionat şi gestionează banul public, dar şi o parte din cei cu lipici la contractele cu statul. Iar unii dintre ei ne cer acum, încă o dată, votul.

Regele Mihai, fostul ministru al Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, oamenii de afaceri Silviu Prigoană, George Becali, Cristian Ţănţăreanu şi Theodor Berna (administratorul Tehnologica Radion), dar şi avocatul Marius Vicenţiu Coltuc se află pe lista persoanelor fizice care au datorii la stat, conform datelor făcute publice de ANAF. În total sunt peste 187.000 de debitori cu restanţe de peste 1.500 de lei. Aceştia datorează în total 3,4 miliarde lei, inclusiv din activităţi independente sau profesii libere, Fiscul precizând că poate recupera în acest moment circa 2,3 miliarde de lei.

Puteți consulta aici lista cu datornici

„Diferenţa este foarte clară. Eu, ca şi alte milioane de români nu suntem pe lista ruşinii, iar ministrul meu de Finanţe este pe lista datornicilor. În timp ce eu mi-am achitat taxele şi impozitele şi i-am plătit lui salariul,  el nu şi-a achitat datoriile la buget”, a precizat, pentru România liberă, consultantul fiscal, Adrian Benta.

Ce averi au datornicii şi cât au de plătit la Fisc

Eugen Orlando Teodorovici
Fostul ministru al Fondurilor Europene şi ulterior al Finanţelor, Teodorovici are o datorie la bănci ce depăşeşte 840.000 de euro. Creditele au fost luate împreună cu fosta soţie pentru achiziţionarea unor proprietăţi. Conform ultimei declaraţii de avere acesta deţine nu mai puţin de patru suprafeţe de teren, trei în Bucureşti şi unul în Otopeni şi patru locuinţe în Bucureşti. De asemenea, Teodorovici are mai multe plasamente financiare. A încasat lunar 2.500 de euro din închirierea unui imobil şi, în calitate de ministrul, a câştigat peste 5.300 de lei/lună. Reamintim faptul că, printre iniţiativele lui Teodorovici se numără impozitarea bacșișului şi ștergerea unei părţi din penalitățile de întârziere dacă datoriile la Fisc sunt achitate într-un anumit interval de timp. Eugen Teodorovici are de plătit la stat o datorie de 73.700 de lei, obligaţiile fiscale principale fiind de aproximativ 33.700 de lei. Acesta nu a contestat sumele pe care le are de plătit.

Robert Negoiţă
Omul de afaceri şi actualul primar al sectorului 3 este proprietarul unei suprafeţe impresionante de terenuri arabile şi intravilane, dar şi a numeroase locuinţe şi locuri de parcare. De asemenea, are un depozit de numai 6.700 de euro şi diverse datorii la bănci şi societăţi comerciale. Deşi este un om de afaceri cu investiţii multiple, Negoiţă a preferat să conducă o primărie de sector de unde a încasat lunar 5.200 de lei. Acesta datorează la buget cea mai mare sumă – 232,07 milioane de lei. În dorinţa de a afla cum a acumulat restanţe atât de mari la Fisc şi de ce nu a reuşit să le plătească, am încercat să-l contactăm telefonic pe edilul sectorului 3, dar fără succes. Am apelat la reţeaua de socializare pe care primarul Negoiţă este foarte activ şi unde îşi prezintă realizările din primul său mandat. Deşi a citit mesajul nostru, Negoiţă a refuzat să răspundă.

Silviu Prigoană
Fostul deputat şi proprietarul mai multor companii, printre care şi societatea de salubritate Rosal, deţine o listă întreagă de proprietăţi, de conturi bancare, dar şi de datorii la diferite bănci, conform declaraţiei de avere depuse în mandatul de parlamentar. Prigoană are de plătit la bugetul de stat aproape 4 milioane de lei şi nu a făcut nici o contestaţie. Nici acesta nu a putut fi contactat telefonic.

George Becali
Latifundiarul din Pipera şi fost europarlamentar, dar și membru al Parlamentului României din decembrie 2012 până la condamnarea penală din mai 2013, Becali a fost plasat în topul celor mai bogaţi români pe locul 10, cu o avere estimată la 270-300 milioane de euro. Acesta are de achitat la Fisc aproximativ 4 milioane de lei, contestând întreaga sumă datorată.
 

Cristian Ţănţăreanu
Cel ce a construit „Paradisul verde” din Corbeanca se află şi el în topul celor mai bogaţi români, dar şi pe lista celor cu datorii la stat. Acesta are de achitat 2,7 milioane de lei la bugetul de stat şi nu a contestat suma datorată.

Theodor Berna
Patronul firmei Tehnologica Radion SRL și fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu,Theodor Berna a fost trimis anul trecut în judecată, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu calculat de către anchetatori la 100 de milioane de euro. Averea acestuia a fost estimată la circa 100 de milioane de euro, fiind plasat în topul miliardarilor români, după ce Tehnologica Radion a câştigat numeroase contracte pe bani publici. Berna, care l-a denunţat pe fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov, trebuie să plătească statului 7,92 milioane de lei, din care mai mult de jumătate sunt acumulări de dobânzi şi penalităţi.

Marius Vicenţiu Coltuc
Avocatul care anul trecut a candidat să devină decanul baroului Bucureşti a acumulat datorii la Fisc de 10.500 de lei pe care nu le-a contestat.

Regele Mihai
Fostului suveran al României i-au fost retrocedate mai multe proprietăţi, cum ar fi Palatul Elisabeta, Castelul de la Săvârşin şi Castelul Peleş. În urmă cu câţiva ani averea fostului monarh era estimată la circa 70 de milioane de euro. Lista ANAF îl include şi pe acesta printre cei cu datorii la bugetul de stat, valoarea lor fiind de 4,1 milioane de lei. Din datoria totală, 1,99 milioane de lei reprezintă datoria principală, iar 2,1 milioane de lei sunt penalități. „Obligațiile fiscale restante către bugetul de stat ale Majestății Sale Regelui au fost contestate, iar în acest sens o procedură judiciară este în curs de desfășurare”, ne-a răspuns Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I. Însă, din datele prezentate de ANAF, suma datorată nu a fost contestată.

Cele mai citite

Jurnalista Allison Pearson provoacă dezbateri despre libertatea de exprimare și acțiunile poliției britanice

Controversa privind investigarea jurnalistei Allison Pearson: Între libertatea de exprimare și acțiunile poliție. Cazul Allison Pearson a declanșat o dezbatere intensă în Marea Britanie,...

Analiza PESTEL – Un instrument esențial în antreprenoriatul social

Într-un mediu de afaceri dinamic și adesea impredictibil, analiza PESTEL reprezintă un instrument esențial pentru antreprenorii sociali, oferind o perspectivă completă asupra factorilor externi...

Luare de ostatici într-un restaurant de lângă Paris

Un bărbat înarmat cu un cuțit a luat sâmbătă ostatici mai mulți angajați în restaurantul tatălui său de la periferia Parisului. Un dispozitiv de...
Ultima oră
Pe aceeași temă