-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Ce alimente s-au ieftinit cel mai mult după reducerea TVA

Ce alimente s-au ieftinit cel mai mult după reducerea TVA

Scăderea TVA a condus la scăderea prețurilor alimentelor, cele mai vizibile rezultate fiind la produsele de bază, dar și la mezeluri și carne proaspătă, conform unui studiu realizat de compania de cercetare 360insights.

Făina, uleiul și zahărul sunt produsele de bază al căror preț a scăzut cel mai mult odată cu reducerea TVA la alimente. Acestea au fost urmate de carne (mezeluri și carne proaspătă), de lactate și brânzeturi și de apă ­îmbuteliată și băuturi non-alcoolice. Acestea sunt principalele rezultate ale studiului ­360insights, pe care compania de cercetare l-a realizat în luna iulie, pe un eșantion format din 712 respondenți.

Aceeași analiză arată că reducerea TVA la produsele alimentare de la 24% la 9% a modificat și comportamentul de cumpărare al românilor. Aceștia au început să verifice magazinele care au operat reduceri și să le evite pe cele care nu au modificat prețu­rile. De asemenea, o treime din cei chestionați au spus că odată cu reducerea TVA au fost mai puțin atenți la oferte și promoții comparativ cu perioada anterioară. Respon­denții susțin că economiile astfel făcute au fost direcționate către cheltuieli pentru petrecerea timpului liber.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a arătat că, din monitorizarea instituției pe care o conduce, a rezultat că preţurile alimentelor au scăzut odată cu reducerea TVA în special în comerţul modern, adică în marile magazine, şi mai puţin în cel tradiţional, în magazinele de vecinătate. Ultimele date privind monitorizarea preţurilor la alimente, cele din luna septembrie, vor fi făcute publice în luna noiembrie de către Consiliul Concurenţei.

Efectele scăderii taxei

Economiștii spun că inflația negativă înregistrată în ultimele luni este un efect al scăderii TVA la produsele alimentare. „Reducerea taxelor pe consum – TVA și accize – nu este o măsură potrivită în condițiile în care consumul deja crește. Atunci când consumul crește mai mult decât oferta internă, nu pot apărea decât două efecte: presiuni inflaționiste, pe care deocamdată nu le vedem fiindcă avem reduceri de taxe care le maschează, dar la 1 ianuarie 2017, când ies din calcul reducerile de taxe, inflația va avea o revenire destul de puternică, aproape de 3%, de la o valoare negativă în momentul de față, și, al doilea efect, deteriorarea balan­ței comerciale. Dacă oferta internă nu face față, vom avea importuri mai mari“, afirmă Ionuț Dumitru, președin­tele Consiliului Fiscal.

Ultimele date ale Institutului Național de Statistică (INS) arată că exporturile au însumat în primele șapte luni 32,07 miliarde euro, iar importurile au totalizat 36 miliarde euro, astfel că deficitul balanței comerciale s-a plasat la circa 3,93 miliarde euro, în creștere cu 16% față de aceeași perioadă a anului trecut.

De asemenea, România a înregistrat în septembrie a doua inflaţie negativă din Uniunea Europeană, de -1,5%, după Cipru (-1,9%), conform datelor publicate de biroul european de statistică Eurostat. Potrivit datelor INS, rata anuală a inflaţiei a fost în septembrie de -1,7%, revenind la nivelul din iulie, după ce în august s-a adâncit la -1,9%, pe fondul creşterii preţurilor de consum cu 0,9% la alimente şi cu 0,1% la servicii în cursul lunii septembrie.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă