0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cât de avantajos mai este depozitul bancar

Cât de avantajos mai este depozitul bancar

Cu tot cu inflaţia imensă din România, depozitul în lei rămâne, în cele mai multe situaţii, mai avantajos decât cel în euro. RL vă prezintă care sunt acele situaţii.

Aproximativ 20% din românii activi economisesc lunar bani într-o formă sau alta. De cele mai multe ori ei aleg să îşi plaseze economiile în bănci şi reuşesc să pună deoparte, în medie, aproximativ 100 de euro pe lună sau 20% din venitul lor. Cu toate că România este, în continuare, ţara cu cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană şi cu toate că recesiunea economică a dus dobânzile la depozitele în lei la minime istorice, băncile locale oferă dobânzi foarte bune în comparaţie cu alte ţări din Europa. O persoană care intenţionează să economisească în bănci trebuie să ştie însă că destinaţia banilor este un factor care trebuie să stea la baza alegerii monedei pentru depozit. Mitul economisirii în euro ca umbrelă antiinflaţie rămâne doar un mit în condiţiile în care dobânzile la euro sunt la jumătatea celor pentru lei.

2011/03/30//174755-grafic1.jpg2011/03/30//174756-grafic2.jpg

click pe grafice  pentru a mări

2011/03/30//174757-tabel.jpg2011/03/30//174758-tabele.jpg

Cum economisim avantajos

69% din românii care economisesc o fac pentru că se aşteaptă la un viitor mai sumbru. Cu alte cuvinte, ei strâng bani pentru eventualitatea în care le scad veniturile sau, mai grav, rămân fără un loc de muncă. Destinaţia banilor economisiţi o reprezintă cheltuielile curente. Pentru produsele alimentare, în ciuda inflaţiei, mai avantajoasă este economisirea în lei pentru că oferă dobânzi duble faţă de euro. Oricum, în cazul în care alegeţi să economisiţi în euro inflaţia se va vedea în cursul de schimb în condiţiile în care, preţul alimentelor, de exemplu, este în lei. Pe de altă parte, în cazul cheltuielilor cu chiria sau cu telefonul mobil este avantajoasă economisirea în euro pentru că preţurile la aceste servicii depind şi ele direct de euro.

Optim: 65% depozite în lei, 35% depozite în euro, maturitate la 3 luni.

20% din români economisesc pentru viitorul copiilor. În acest caz sunt recomandate formele de economisire pe termen lung în euro în condiţiile în care România va adopta oricum, până la urmă, moneda europeană. Pe de altă parte puteţi beneficia de dobânzile mai mari de conjuctură prin constituirea unor depozite în lei pe termene scurte care să fie reînnoite.

Optim: 100% în euro, maturităţi cât mai lungi.

Mix între lei şi euro cu scadenţe scurte în perioadele în care dobânzile la lei sunt crescute.

12% din români economisesc pentru vacanţe. În cazul în care vacanţa este în afara ţării, este avantajoasă economisirea în euro. În cazul în care alegeţi o excursie în ţară, leul rămâne cea mai bună opţiune.

Optim: în ţară – 100% în lei cu scadenţa la trei luni. În străinătate – 100% în euro cu scadenţa la un an.

11% din români economisesc pentru a cumpăra o locuinţă. În condiţiile în care piaţa imobiliară este în scădere şi în condiţiile în care economiile vor fi pe termen lung, iar preţul locuinţelor este calculat în euro, moneda europeană este cea mai bună variantă.

Optim: 100% euro, scadenţe lungi

9% din români economisesc pentru renovarea locuinţei. În acest caz, produsele băncilor de economisire-creditare reprezintă o opţiune de luat în seamă în condiţiile în care statul sprijină această formă de economisire cu un „bonus” de până la 250 de euro pe an.

Optim: 100% lei în sistemele de economisire-creditare.

9% din români economisesc pentru a cumpăra o maşină.

Optim: 100% în euro, scadenţe scurte.

8% din români economisesc pentru tratamente medicale.

Optim: în ţară- 100% lei, scadenţa la trei luni. În străinătate- 100% în euro scadenţe scurte.

6% economisesc pentru a-şi achita datoriile.

Optim: 100% lei dacă datoriile sunt în lei; 100% euro dacă datoriile sunt în euro. Mix între lei şi euro, în funcţie de structura datoriei.

3% economisesc pentru haine.

Optim: 100% lei, scadenţa la trei luni.

Cele mai citite

Amazon extinde investițiile în inteligența artificială: 4 miliarde de dolari suplimentari pentru startup-ul AI Anthropic

Amazon a anunțat vineri o investiție suplimentară de 4 miliarde de dolari în startup-ul de inteligență artificială Anthropic, fondat de foști lideri ai OpenAI,...

Situație grea în Kursk pentru armata ucraineană. A pierdut 40% din teritoriul pe care-l controla din vară

Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după...

Papa Francisc va vizita pentru prima dată Corsica pe 15 decembrie 2024

Papa Francisc va efectua o vizită în Ajaccio, situată în sudul Corsicii, pe data de 15 decembrie, transmite Reuters. "Pentru a treia oară de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă