» Bursa americana a depasit usor, in data de 22 decembrie, decalajul privind revizuirea in minus a PIB de la Q3/2009, si anume reducerea importanta a acesteia pana la nivelul de 2,2%. Initial acesta a fost de 3,5%, apoi la prima revizuire a scazut la 2,8%. Cresterea anualizata ramane inca pe minus cu 2,6% in 2009 fata de 2008. Cum s-ar putea comporta la anul bursa romaneasca?
Momentul s-a suprapus cu doua stiri contradictorii despre domeniul imobiliar din SUA. In primul rand, s-a comunicat cresterea volumului vanzarilor caselor vechi cu 7,4% in luna noiembrie fata de luna anterioara, in al doilea rand, scaderea volumului vanzarilor caselor noi cu 11% in aceeasi perioada.
Nu cu mult timp in urma, Eurostat – sursa statistica oficiala a Uniunii Euro-pene – a comunicat ca Romania a inregistrat in domeniul contructiilor, in luna octombrie, fata de luna septembrie, al treilea declin ca marime dintre tarile membre, acesta fiind de 24,7%, dupa cel de 25,1% din Bulgaria si de 28,2% din Slovenia. La nivel UE acesta a fost doar de 6,9%.
Pe de alta parte, avem deja un guvern votat fara emotii inainte de Craciun de catre un Parlament speriat de teama unor alegeri anticipate, doritor, mai degraba, sa aiba sarbatorile de iarna linistite si mai putin interesat de un program de guvernare adecvat perioadei in care intram.
La ce ne mai putem astepta in 2010? La efectele generate de majorarea accize-lor, dar si la o revenire favorabila a cursului leu/euro, pe care multi analisti si bancheri il vedeau in acest an la 4,5 sau chiar 4,7 lei/euro pe fondul unei crize politice prelungite; la o crestere a inflatiei in anul 2010 si, pe aceasta baza, la noi riscuri in sectorul financiar intern; la o atenuare a declinului economic, care se poate incheia la finele acestui trimes-tru cu o mica crestere economica, dar care nu va constitui si iesirea definitiva din recesiunea economica, vazuta de specialistii de la BNR pana inclusiv in trim. II/2010.
In schimb, nu avem inca un buget pentru anul 2010 si va trebui sa asteptam luna ianuarie, cand Parlamentul va avea o sedinta extraordinara pentru discutarea si adoptarea legii bugetului pentru anul 2010, conditie impusa de FMI.
Ce cunoastem este ca anul 2010 va incepe cu o etapa dura de austeritate, fiind anuntat deja numarul de bugetari disponibilizati (circa 100.000). Aceasta va mari rata somerilor la 8,5%, dar si numarul debitorilor la creditele neguvernamentale aflate in stagnare. Mai cunoastem ca BNR va aplica o politica monetara antiinflationista si de sustinere a economiei.
Dupa opinia mea, si in anul 2010 secto-rul cel mai atractiv de la BVB va ramane tot cel financiar; exista sanse sa vedem si Fondul Proprietatea contribuind la majorarea capitalizarii bursiere cu circa 50%, dar si a lichiditatii acesteia, sporind gradul de atractivitate al bursei autohtone. Fireste ca, in aceste conditii, putem mentine cresterile bursiere si in 2010, insa mult mai mici, chiar daca profiturile se vor impozita incepand cu luna ianuarie.
Graficul din imagine prezinta evolutia lunara a indicelui BET-FI din ultimii 3 ani – considerat in perioada 2006-2009, dar si in 2010, motorul BVB –, comparativ cu cea a indicelui american DOW. Din analiza se pot formula urmatoarele concluzii: 1) constatam volatilitatea importanta a bursei autohtone, al carei ciclu de evolutie major alterneaza cu unele corectii negative (-40%) ale trendului de crestere anterior; 2) in timp ce indicele DOW a avut variatii mai putin accentuate, de maximum 25% (cu exceptia trendului descrescator din 2007-2009, de peste 50%), indicele romanesc a impresionat si va continua sa impresioneze prin marimea trendurilor up/down principale (±100% / -92%). Asa ca ne vom baza pe aceasta volatilitate care va mentine atractia bursei romanesti inclusiv in anul 2010, iar parerea mea este ca aceasta va oscila intre -40% si ±50% in decursul anului viitor.