21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Bulgaria insistă pentru suspendarea restricţiilor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari

Bulgaria insistă pentru suspendarea restricţiilor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari

Bulgaria va relua solicitările pentru suspendarea restricţiilor impuse pe piaţa muncii de zece state membre UE pentru cetăţenii bulgari şi români, o astfel de măsură fiind benefică pentru relansarea pieţei comune europene, afirmă europarlamentarul Iliana Ivanova, citat de site-ul Novinite.com, scrie Mediafax.

Ivanova a declarat că Marea Britanie şi Olanda menţin cel mai ferm punct de vedere în privinţa restricţiilor. „Se pare că Olanda şi Marea Britanie sunt ţările decise să menţină restricţiile, ceea ce nu este cazul şi pentru alte state. Motivaţiile economice pentru suspendarea restricţiilor sunt clare, mai rămâne să depăşim numai opoziţia politică”, a spus ea, la un forum desfăşurat joi la Parlamentul European.

La lucrările forumului este aşteptat să participe şi fotbalistul bulgar Hristo Stoicikov, care îşi va exprima opoziţia faţă de restricţiile impuse cetăţenilor bulgari în statele membre UE.

În prezent, zece ţări membre ale Uniunii menţin restricţii pentru români şi bulgari – Olanda, Belgia, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Luxemburg, Austria, Marea Britanie şi Malta.

Policienii bulgari au declarat în repetate rânduri că nu se aşteaptă ca toate aceste ţări să suspende în acelaşi timp măsurile restrictive, însă îşi propun să atragă atenţia asupra acestei situaţii şi să exercite presiuni pentru renunţarea la restricţii înainte de 2012.

Acestea pot fi prelungite cu încă doi ani, până în 2014, în cazul în care statele UE care le impun pot dovedi că românii şi bulgarii reprezintă o povară pentru piaţa naţională a muncii.

Comisia Europeană şi Parlamentul European pot formula numai recomandări privind deschiderea pieţei muncii, însă numai guvernele naţionale pot lua o decizie finală în acest sens.

Cele mai citite

Alerte meteo de ploi torențiale și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării, începând de sâmbătă

Meteorologii au emis avertizări de ploi abundente și torențiale pentru nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, precum și Carpații Meridionali...

Mircea Geoană ia apărarea jurnaliștilor americani și celui român anchetați de Rusia

Libertatea de exprimare nu este doar un drept, ci şi o responsabilitate, afirmă Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale. El condamnă "cu toată fermitatea"...

Pilații din Pontus Euxinus

În politica noastră cea de toate zilele – ia-o, Doamne, și du-o de aici! -, prinde rădăcini tot mai solide un obicei care,...
Ultima oră
Pe aceeași temă