Pensionarii si asiguratii se "bat" pentru un bilet de odihna si tratament, mai ales in aceasta perioada a concediilor si vacantei. Prin bugetul asigurarilor de stat au fost prevazute 411.000 locuri la tratament balnear si 65.000 de locuri la odihna.
Pentru ca numarul acestora este mult prea mic decat numarul solicitantilor, fiecare apeleaza la toate mijloacele cunoscute. Chiar ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a recunoscut, in declaratia data dupa intalnirea cu reprezentantii pensionarilor, pe 19 iunie, ca "am intervenit si personal, in multe ocazii, pentru pensionari, am facut interventii dincolo de calitatea pe care o am, pentru un bilet, pentru un tratament". Acesta a mentionat ca biletele de tratament, ca valoare, sunt aceleasi ca in anul trecut. Dar, din pacate, preturile la hoteluri si la masa au crescut, si sigur ca biletele s-au redus. "Am facut un memoriu la Ministerul Finantelor, prin care am solicitat sa mi se suplimenteze numarul de bilete de tratament si de odihna. Am promisiunea de la Ministerul de Finante, astept rectificarea bugetara, astfel incat sa se majoreze numarul acestora", a promis demnitarul.
In Bucuresti, pentru 505.000 de pensionari si aproape un milion de salariati au fost repartizate, pentru acest an, 34.500 de bilete, dintre care 3.950 gratuite.
Acestea se acorda cu recomandare medicala, solicitantii trebuind sa opteze pentru trei statiuni si o perioada de trei luni. Pensionarii platesc pentru un bilet jumatate din pensie, iar salariatii cu un venit egal sau sub 1.270 RON – jumatate din pretul integral al biletului. Venituri peste acest cuantum duc la plata integrala a biletului de tratament.